ΠΑΤΡΑ: Τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Λευτέρη


Μια διπλή συγκυρία έστησε παγίδα θανάτου στον άτυχο Λευτέρη το δράμα του οποίου συγκλόνισε όλη την περιοχή. Αν είχε ακολουθήσει την οικογένεια για διακοπές, θα ήταν σήμερα ανάμεσα στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά προείχαν οι ανάγκες της δουλειάς. Κι αν το σπίτι είχε παραδοσιακές υποδομές, δεν θα είχε εγκλωβιστεί από τα ηλεκτρικά παράθυρά του, που υποτίθεται ότι αποσκοπούσαν στη θωράκιση της ασφάλειας της οικογένειας.

Ολα άρχισαν όμως με ένα ξεχασμένο, τελευταίο τσιγάρο. Και τέλειωσαν μέσα σε πνιγηρό καπνό.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ο τραγικός θάνατος από ασφυξία του 30χρονου Λευτέρη Στ. Πανταζή, ιδιοκτήτη της διόροφης κατοικίας στην οδό Αγήνορος στις Ιτιές στην οποία εκδηλώθηκε πυρκαγιά αλλά και ο τραυματισμός τριών πυροσβεστών από την εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα, φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αυτόματων μηχανισμών στα νέα κουφώματα, ιδιαίτερα σε αυτόνομα διαμερίσματα και μονοκατοικίες.
Η φωτιά ξέσπασε, πιθανότατα από ξεχασμένο αναμμένο τσιγάρο, τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου την ώρα που στο σπίτι βρισκόταν μόνο ο 30χρονος εργαζόμενος στα Coffee Island στην οδό Γούναρη στην Πάτρα.
Ο νεαρός κοιμόταν μόνος σε διπλανό δωμάτιο απ' όπου ξέσπασαν οι φλόγες ενώ η οικογένειά του, σύζυγος και τρία παιδιά, απουσίαζε στο Μάνεσι για παραθερισμό σε πατρικό σπίτι.

ΕΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ
Ο 30χρονος φαίνεται ότι ξύπνησε από τους καπνούς και προσπάθησε να διαφύγει από το πίσω μέρος του σπιτιού. Ομως το ρεύμα είχε κοπεί με αποτέλεσμα τα παντζούρια, που ήταν μεν ασφαλείας (αντικλεπτικά, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά) αλλά εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά, να μην ανοίγουν και να εμποδίζουν τη διαφυγή του!
Ο άτυχος Λευτέρης εγκλωβίστηκε στο σπίτι και έχασε τη ζωή του ενώ κινδύνευσαν και τρεις εκ των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο σημείο καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα που εισέπνευσαν κατά την κατάσβεση, αφού το σπίτι ήταν ερμητικά κλειστό και τα παντζούρια εμπόδιζαν την έξοδο των καπνών καθώς ήταν θερμομονωτικά και πυρίμαχα (άκαυστα)!
ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Και χθες Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι συνάδελφοι του Λευτέρη στο καφέ της οδού Γούναρη, στην διασταύρωση με την Αθανασίου Διάκου, προς τα Ψηλά Αλώνια, κράτησαν το μαγαζί κλειστό σε ένδειξη οδύνης για το χαμό του αγαπητού τους συναδέλφου.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα και ώρα 12.00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά του Β΄ Δημοτικού Κοιμητηρίου Λεύκας Πατρών. Συντετριμμένοι είναι η σύζυγός του Αθανασία, τα παιδιά του Στυλιανός, Ελένη και Ιωάννης οι γονείς του Στυλιανός και Ειρήνη Πανταζή, Ιωάννης και Ελένη Κοσκερή, τα αδέλφια του Εμμανουήλ Στυλιανός, Νίκος και Αντώνης και οι παππούδες του Αντώνης και Κωνσταντίνα Κοτσώνη.
Ιδιαίτερα συγκηνητικά είναι τα μηνύματα με τα οποία τον αποχαιρετούν οι φίλοι του μέσα από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ...
«Τα κουφώματα ασφαλείας είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη, με την υποχρεωτική εφαρμογή των νέων κανονισμών για τις ενεργειακές κατοικίες. Στο Μάτι διαπιστώθηκε ότι στα κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες, τα οποία είχαν κλειστά και αεροστεγή παράθυρα, η φωτιά δεν πέρασε στο εσωτερικό τους, ούτε επηρέασε τη στατικότητα τους. Το γεγονός ότι τα κουφώματα ασφαλείας περιορίζουν την επίδραση της φωτιάς, τα έχει μετατρέψει πλέον σε σύγχρονη τάση» αναφέρει στην «Π» μέλος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.
«Είναι λυπηρό γεγονός και πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να προτείνουμε σε όλα τα ηλεκτρικά ρολά και τα κουφώματα ασφαλείας "υποχρεωτικά" και χειροκίνητο άνοιγμα, μανιβέλα δηλαδή, ιδιαίτερα στις εξωτερικές πόρτες, ώστε να υπάρχει έξοδος διαφυγής από όλες τις πλευρές!» αναφέρει στην «Π» ο Μανώλης Μαυροπούλης, ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής κουφωμάτων.
Το γεγονός ότι στο Μάτι καταστράφηκαν κυρίως κτίσματα που διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά μη αεροστεγή κουφώματα καθώς η η φωτιά πέρασε εύκολα στο εσωτερικό τους, επισημαίνει και μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας όμως και τους κινδύνους από την εισπνοή αερίων από καύση πλαστικών υλικών των κουφωμάτων ασφαλείας που έχουν κατασκευαστεί από «PVC» συνθετικό υλικό. 
Πηγή pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου