Νεκτάριος Φαρμάκης: «Δυτική Ελλάδα, η γη της Φλόγας!»







ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔOΣ

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της Φλόγας» τόνισε ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδoς, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνδέοντας το νέο πρόσωπο εξωστρέφειας που θέλει να προσδώσει στη Δυτική Ελλάδα με το χρονικό ορόσημο του 2021 (200 χρόνια από την επανάσταση του 1821) και το χωρικό τρίγωνο «Καλάβρυτα – Μεσολόγγι – Αρχαία Ολυμπία», το οποίο όπως υπογράμμισε, αναδεικνύει την ιστορία, το τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, αλλά και τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδoς.

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων, αλλά και πλήθους πολιτών.
Στην τελετή χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος  συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ Ιερόθεο, Καλαβρύτων και Αιγιαλειας  κ.κ. Αμβρόσιο, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Θρησκευτικό όρκο έδωσαν, ο νέος Περιφερειάρχης καθώς και 41 από τα 51 μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.  Πολιτικό όρκο έδωσαν 8 μέλη,  ένα μέλος κατέθεσε δική του πολιτική δήλωση, ενώ υπήρξε και μία δικαιολογημένη απουσία Περιφερειακού Συμβούλου, η ορκωμοσία του οποίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου, ενώπιον του Περιφερειάρχη.
Στην ομιλία του, ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για το «άνοιγμα ενός νέου κύκλου στη διοίκηση της Περιφέρειας» τονίζοντας πως το πρώτο και βασικό επίπεδο συναντίληψης των νεορκισθέντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι η εκλογή τους σηματοδοτεί τη διαρκή προσπάθεια για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών της Περιφέρειας
«Ασφαλώς, το μεγάλο βάρος πέφτει πάντοτε στην πτέρυγα που οι πολίτες επέλεξαν να διοικήσει. Όμως η δημοκρατία - και ειδικά η ο χώρος της αυτοδιοίκησης - δεν αντέχει τους… μονολόγους. Αντίθετα, επιβάλλει διάλογο και σύνθεση απόψεων. Πλούτο ιδεών και πρωτοβουλιών. Με λίγα λόγια, συμμετοχή όλων των παρατάξεων και όλων των αιρετών στην καθημερινή προσπάθεια, από όσο περισσότερους γίνεται, τόσο πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας έχει. Θα ήθελα λοιπόν να θεωρήσετε όλοι ως δεδομένη τη βούλησή μου για διαρκή συνεργασία με όλες τις πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου. Αλλά και με όλες τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια τους τόπου μας. Όπως και με το σύνολο των αρχών και φορέων της Δυτικής Ελλάδας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η έννοια της συναίνεσης δεν είναι θεωρητική, ούτε σχετίζεται με συνδιαλλαγές, αλλά πρέπει να αποτελεί «καθημερινή πρακτική όλων μας».
Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας την έκφραση «Τρεις νομοί μία γροθιά, 700.000 άνθρωπο μία καρδιά» που είχε χρησιμοποιήσει το βράδυ της β’ Κυριακής των εκλογών, τόνισε πως αποτελεί δέσμευσή του, η ομαδική προσπάθεια, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά που η νέα Περιφερειακή Αρχή θέλει να προσθέσει στη λειτουργία της Περιφέρειας, μίλησε για την μετατροπή της σε τοπική κυβέρνηση. «Δεν θα είμαστε ισορροπιστές, γραφειοκράτες με την κακή έννοια και διαχειριστές αντικρουόμενων ή αντιφατικών πολιτικών.  Θα είμαστε οι μπροστάρηδες, οι οραματιστές, οι δημιουργοί αναπτυξιακών πολιτικών» είπε.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν ώστε η Δυτική Ελλάδα να προσεγγίσει τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς μέσους όρους ανάπτυξης και εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε την ενίσχυση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών της Περιφέρειας, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση και μεγάλη ταχύτητα στις υπηρεσίες που θα παρέχονται προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Επίσης, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά όπως τόνισε, «όχι με την λογική της απορροφητικότητας με κάθε τρόπο, αλλά με την λογική της απορροφητικότητας σε δράσεις που θα δημιουργούν υπεραξία και θα πολλαπλασιάζουν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε τη βούλησή του, η Δυτική Ελλάδα να αποτελέσει την «πρωτεύουσα» των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και την καθιέρωση εκδηλώσεων σε ετήσια βάση αμέσως μετά.
 «Όλοι ξέρουμε ότι η φλόγα της λευτεριάς του Ελληνισμού ξεπήδησε από τον δικό μας τόπο. Από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα. Και στη συνέχεια πέρασε στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, που αποτέλεσε το παγκόσμιο παράδειγμα του δικαιώματος των Ελλήνων, αλλά και κάθε λαού, σε μία λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, που αποτελεί τη διαδρομή της φλόγας της ελευθερίας του νεότερου ελληνισμού, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών στη χώρα, το 2021, συνδυαζόμενος μάλιστα με την περιοχή της Ολυμπίας, όπου αιώνες νωρίτερα, είχε ανάψει μία άλλη φλόγα, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της άμιλλας» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η Δυτική Ελλάδα ως «Γη της Φλόγας», θα αποκτήσει μία νέα και επιθετική εξωστρέφεια.
«Η Δυτική Ελλάδα ας γίνει η αναμμένη φλόγα της δημιουργίας, της προόδου και της ευημερίας που όλοι θέλουμε» κατέληξε.


 H ΟΜΙΛΙΑ TOY ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς που ορκιστήκαμε σήμερα.
Πιστεύω όμως, ότι είναι το ίδιο σημαντική και για το σύνολο των φορέων και των πολιτών της περιοχής μας.
Γιατί σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κύκλου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί το μεγάλο και κοινό μας σπίτι.
Ένα σπίτι, που πρέπει να το μεγαλώσουμε και να το ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο, καλυτερεύοντας και τις ζωές των ιδιοκτητών του, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.
Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας,  όπου και να ζουν, όποιοι και αν είναι, ό,τι και αν ψήφισαν, είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Περιφέρειας.
Και όλοι εμείς, σε αυτούς απευθυνόμαστε, σε αυτούς λογοδοτούμε και από αυτούς κρινόμαστε.
Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Και όχι μόνο.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι ανεξάρτητα από επιμέρους πολιτικές διαφορές ή διαφορές αντιλήψεων, όλοι μαζί εκπροσωπούμε το σύνολο της κοινωνίας τριών νομών.
Και αυτή η κοινωνία μας προσέφερε τη ψήφο της, στηρίζοντας πάνω μας προσδοκίες και απαιτήσεις.
Μεταφέροντας στις δικές μας πλάτες, τα δικά της βάρη.
Και τα βάρη αυτά έχουμε υποχρέωση να τα σηκώσουμε, γιατί εμείς τα επιζητήσαμε.
Αυτή είναι η προσωπική μου αντίληψη για τον ρόλο της Περιφέρειας.
Θέλω να πιστεύω ότι είναι αντίληψη όμως και του συνόλου των περιφερειακών παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων.
Και αν πράγματι έτσι είναι, τότε έχουμε ήδη κατακτήσει ένα πρώτο και ελπιδοφόρο επίπεδο συναντίληψης στην Περιφέρεια, ότι η παρουσία όλων μας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά καθημερινή δουλειά και προσπάθεια για να γίνει καλύτερη η ζωή και το μέλλον των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.
Ασφαλώς, το μεγάλο βάρος πέφτει πάντοτε στην πτέρυγα που οι πολίτες επέλεξαν να διοικήσει.
Όμως η δημοκρατία - και ειδικά η ο χώρος της αυτοδιοίκησης - δεν αντέχει τους… μονολόγους.
Αντίθετα, επιβάλλει διάλογο και σύνθεση απόψεων. Πλούτο ιδεών και πρωτοβουλιών.
Με λίγα λόγια, συμμετοχή όλων των παρατάξεων και όλων των αιρετών στην καθημερινή προσπάθεια, από όσο περισσότερους γίνεται, τόσο πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας έχει.
Θα ήθελα λοιπόν να θεωρήσετε όλοι ως δεδομένη τη βούλησή μου για διαρκή συνεργασία με όλες τις πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου.
Αλλά και με όλες τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια τους τόπου μας.
Όπως και με το σύνολο των αρχών και φορέων της Δυτικής Ελλάδας.
Γι’ αυτό και δεν λέω απλά και μόνο, ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοικτή σε όλους.
Αλλά ότι εγώ πρώτος, θα χτυπάω την δική σας πόρτα.
Είναι υποχρέωσή μου!
Γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είναι εξουσία.
Είναι… υπηρεσία!
Υπηρεσία, προς τον πολίτη και την κοινωνία.
Και όσοι αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση με αυτόν τον τρόπο, είμαστε βέβαιοι πως η έννοια της συναίνεσης δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε αντικείμενο συνδιαλλαγών και σε παιχνίδι δήθεν «εξουσιαστών» αλλά να γίνει συνεχής διεκδίκηση και σκοπός κάθε θεσμικής πρωτοβουλίας εντός του περιφερειακού συμβουλίου και ενώπιον της κοινωνίας.
Με άλλα λόγια η συναίνεση θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή πρακτική και συνείδηση όλων μας.
Και πρώτων - πρώτων, όσων έχουν την ευθύνη διοίκησης.
Έτσι θα πορευτώ.
Και έτσι θα εργαστώ, ώστε η Περιφέρειά μας να μετατραπεί σε πρότυπο συνεργασίας και πραγματικά, ομαδικής δουλειάς για καλύτερες μέρες.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να θυμίσω τα λόγια που δημοσίως είπα το βράδυ των εκλογών: «Οι πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας έβαλαν την υπογραφή τους σε μία νέα εποχή. Γι’ αυτό και η νίκη δεν είναι προσωπική. Δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Ούτε καν σε λίγους ή μερικούς.
Ανήκει σε όλους!
Ανήκει στο σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, που πάντα είχαν λιγότερα απ’ όσα άξιζαν.
Με την κοινωνία ξεκινήσαμε, στην κοινωνία απευθυνθήκαμε και με αυτή θα συνεχίσουμε.
Αποτελεί δέσμευσή μου: Η δική μας θητεία θα είναι για όλους.
Τρεις νομοί, μία γροθιά! 700.000 άνθρωποι, μία καρδιά!».
Τα επαναλαμβάνω και σήμερα.
Και δεν αλλάζω ούτε λέξη.
Όσα είπα τότε, ισχύουν.
Και θα φροντίσω να γίνουν πράξη!
Από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ από την θέση του Περιφερειάρχη τα συμφέροντα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας.
Και θα το κάνω με αποφασιστικότητα αλλά και με σύνεση.
Με τομές αλλά και με συνθέσεις.
Πατώντας πάνω σε όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια – και τα οποία καθόλου δεν υποτιμώ ή απαξιώνω - αλλά και με τη θέληση να κάνουμε ακόμα περισσότερα και καλύτερα.
Με νέες ταχύτητες και πιο σύγχρονες μεθόδους.
Στόχος μου, μία Δυτική Ελλάδα επιθετικής ανάπτυξης και έντονης εξωστρέφειας.
Μία Περιφέρεια τριών νομών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, που μαζί μπορούν να αποτελέσουν τη νέα μεγάλη ελληνική δύναμη.
Η Αχαΐα με το μεγάλο διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της Πάτρας, με τα Καλάβρυτα ως φάρο της εθνικής παλιγγενεσίας, την Αιγιάλεια της μοναδικής στον πλανήτη μαύρης σταφίδας και τη Δυτική Αχαΐα της καρπερής γης.
Η Ηλεία, με το αιώνιο και παγκόσμιο σύμβολο της Ολυμπίας, με το τεράστιο δυναμικό αγροτικής παραγωγής και τις καλύτερες παραλίες της χώρας.
Και η Αιτωλοακαρνανία, η γη του νερού. Με τις λίμνες και τα ποτάμια που ξεδιψούν τη μισή Ελλάδα. Με το Μεσολόγγι των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τη Ναύπακτο της ιστορικής ναυμαχίας και τους υπέροχους ορεινούς όγκους της.
Ζούμε σε μία περιοχή γεμάτη θησαυρούς.
Θησαυρούς που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε.
Αυτό είναι το όραμά μου.
Και ίσως ακούγεται μεγαλεπήβολο.
Όμως, ξέρω πως είναι εφικτό.
Και η προσπάθειά μου για να γίνει πράξη θα είναι διαρκής και αδιάκοπη.
Μία προσπάθεια, που επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, χρειάζεται τη βοήθεια πολλών.
Αισθάνομαι όμως ότι θα την έχουμε αυτή τη βοήθεια.
Από όλους σας!
Γιατί, τελικά, κανείς μας δεν θέλει να είναι μόνος του.
Και γιατί όλοι ξέρουμε πόσο όμορφο είναι να αισθάνεσαι μέρος μιας μεγάλης και δυνατής ομάδας.
Αυτή τη μεγάλη και δυνατή ομάδα σας καλώ να φτιάξουμε!
Εγώ πρώτος απλώνω χέρι φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας προς κάθε κατεύθυνση.
Και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάρα πολλά χέρια θα ενωθούν για να φτιάξουμε όλοι μαζί μία ισχυρή γροθιά.
Μία γροθιά, όχι να χτυπήσει, αλλά για να χτίσει.
Μία γροθιά που δεν θα αναδεικνύει θυμό πλέον, παρά μόνο την κοινή μας απόφαση για να κατακτήσει η Δυτική Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στη χώρα και στην Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ξέρουμε καλά ότι ο χρόνος τρέχει, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.
Ξέρουμε ότι καλούμαστε να δομήσουμε μία Περιφέρεια που πέρα από τεχνοκρατική και διοικητική επάρκεια, πρέπει να ενισχύσει την ανθρωποκεντρική της αντίληψη.
Μία Περιφέρεια που θα είναι το κέντρο αναφοράς και το σπίτι κάθε πολίτη.
Και φυσικά, μία Περιφέρεια διάφανη.
Με δημόσιο απολογισμό σε κάθε της βήμα και για κάθε της απόφαση.
Στο διάστημα που προηγήθηκε, ενημερωθήκαμε και προετοιμαστήκαμε, ώστε να ξεκινήσουμε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας.
Με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες.
Απολύτως ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
Η νέα περιφερειακή Αρχή θέλουμε να λειτουργήσει ως μία τοπική κυβέρνηση.
Στόχος μας, μία γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση.
Δεν θα είμαστε ισορροπιστές, γραφειοκράτες με την κακή έννοια και διαχειριστές αντικρουόμενων ή αντιφατικών πολιτικών.
Θα είμαστε οι μπροστάρηδες, οι οραματιστές, οι δημιουργοί αναπτυξιακών πολιτικών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές και ευρωπαϊκές συνθήκες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διεκδικήσει επενδύσεις άνω των 2 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Εμείς θα μπούμε μπροστά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτής της επενδυτικής «άνοιξης»
Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αποτελέσει και την πυξίδα μας.
Κεντρικός στόχος του είναι η άρση των ανισοτήτων και η προσέγγιση του εθνικού και του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου στους βασικούς αναπτυξιακούς δείκτες.
Όχι στη θεωρία. Όχι στα νούμερα. Όχι στα χαρτιά. Στην πράξη!
Σε αυτό που εισπράττει ο πολίτης από την Βόνιτσα μέχρι τη Ζαχάρω, από την Ανδρίτσαινα και τα Καλάβρυτα μέχρι το Θέρμο.
Επίσης, θα αυξήσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση του θεσμού.
Στις εκλογές ψήφισε το 62%.
Οι υπόλοιποι απείχαν.
Και ακόμα πιο λίγοι είναι οι πολίτες που γνωρίζουν τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της Περιφέρειας.
Είναι καθήκον μας να ανοιχτούμε στην κοινωνία.

Και αυτό θα ξεκινήσει μέσα από την πλατιά συνεργασία που όπως ήδη ανέφερα, θα επιδιώξουμε να έχουμε με τους δήμους.
Περιφέρεια και δήμοι, αποτελούν τους δύο κρίκους της ίδιας, αυτοδιοικητικής αλυσίδας.
Δεν θα πετύχουμε εάν δεν πετύχουν οι δήμοι μας και δεν θα προοδεύσουμε εάν δεν προοδεύσουν οι δήμοι
Το λέω σήμερα ενώπιον τόσων δημάρχων:
Μαζί θα αγωνιστούμε για να προκόψουν οι δήμοι!
Η Περιφέρεια θα μπει μπροστά. Θα τους υποστηρίξει, θα παρέμβει, θα συγκρουστεί με κάθε τι που τους κρατά πίσω.
Μεγάλη σημασία αποδίδουμε όμως και στο στελεχιακό και υπαλληλικό προσωπικό της Περιφέρειας.
Το εμπιστευόμαστε, ξέρουμε τις δυνατότητές του και θα το στηρίξουμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
Τελικός μας στόχος, να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να επιτευχθούν περισσότερες επενδύσεις και τελικά, μεγαλύτερο εισόδημα και περισσότερες θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό και ήδη σχεδιάζουμε πολιτικές και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όχι στείρα, τυποποιημένα και χωρίς περιφερειακή διάσταση, αλλά με επενδυτικό ενδιαφέρον. Που να έχουν απήχηση.
Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας.
Η ενίσχυση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητά μας.
Για να μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής να απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για να δομήσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον εξωστρέφειας που θα μας φέρει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και θα μας κάνει πολύ πιο γνωστούς στο εξωτερικό.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε προτεραιότητα, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ κατά τρόπο που να συνδέεται με την πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για εμάς δεν προέχει η απορροφητικότητα με κάθε τρόπο, αλλά η απορροφητικότητα σε έργα και δράσεις που θα προσφέρουν υπεραξία και θα πολλαπλασιάζουν τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
Αυτά και άλλα πολλά, θα αρχίσουν να μετουσιώνονται σε συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες από την 1η Σεπτεμβρίου.
Υπόσχομαι πως δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, ανοίγει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένας νέος κύκλος.
Αυτός ο νέος κύκλος είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατίας και της επιλογής της πλειοψηφίας των πολιτών.
Και στη δημοκρατία υπάρχουν αλλαγές εξουσιών και διοικήσεων, όμως όπως το κράτος, έτσι και η Περιφέρεια, πρέπει να έχει συνέχεια.
Και θα έχει!
Η προσπάθειά μας θα είναι διαρκώς να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε.
Να πολλαπλασιάσουμε και όχι να διαιρέσουμε.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να κλείσω αυτή την ομιλία μου με μία επισήμανση, νομίζω πολύ σημαντική για όλους μας.
Σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, η χώρα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την εποχή που ξεπήδησε η πρώτη φλόγα της νέας Ελλάδας και της επανάστασης του 1821.
Και όλοι ξέρουμε ότι αυτή η φλόγα ξεπήδησε από τον δικό μας τόπο.
Από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Και στη συνέχεια πέρασε στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, που αποτέλεσε το παγκόσμιο παράδειγμα του δικαιώματος των Ελλήνων, αλλά και κάθε λαού, σε μία λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα.
Ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, που αποτελεί τη διαδρομή της φλόγας της ελευθερίας του νεότερου ελληνισμού, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών στη χώρα, το 2021, συνδυαζόμενος μάλιστα με την περιοχή της Ολυμπίας, όπου αιώνες νωρίτερα, είχε ανάψει μία άλλη φλόγα, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της άμιλλας.
Θα μπούμε μπροστάρηδες και θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την ιστορία και το τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει για να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα.
Μάλιστα, στόχος μας είναι η καθιέρωση κάποιων εκδηλώσεων σε ετήσια βάση, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να δείχνει παντού και πάντα ότι είναι η Γη της Φλόγας!
Της φλόγας που φωτίζει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Της φλόγας που γέννησε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Της φλόγας που παραμένει άσβεστη και μπορεί ακόμα να οδηγεί τον δρόμο και τις επιλογές μας,
Της φλόγας της δημιουργίας, της προκοπής και του κοινού μας μέλλοντος!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας.
Η Δυτική Ελλάδα ας γίνει πάλι η αναμμένη φλόγα της δημιουργίας, της προόδου και της ευημερίας που όλοι θέλουμε.
Σας ευχαριστώ!


Η νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδoς
Η νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας έχει ως εξής:
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδoς 
Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Συνδυασμός «Όλα Από την Αρχή»
Σαλμά Μαρία (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Μαυρομμάτης Αθανάσιος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Δημητρογιάννης Λάμπρος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Κοντογιάννης Γεώργιος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Χαλιμούδρα Αγγελική (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Βούλγαρη – Πολονύφη Αμαλία (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Γούδας Μιχαήλ (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Μπονάνος Χαράλαμπος (Π.Ε Αχαΐας)
Ζαΐμης Φωκίων (Π.Ε Αχαΐας)
Κατσουγκράκης Νικόλαος (Π.Ε Αχαΐας)
Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης(Π.Ε Αχαΐας)
Φίλιας Ανδρέας (Π.Ε Αχαΐας)
Παπαδόπουλος Παναγιώτης (Π.Ε Αχαΐας)
Βασιλόπουλος Θεόδωρος (Π.Ε Ηλείας)
Κοροβέσης Νικόλαος (Π.Ε Ηλείας)
Νικολακόπουλος Δημήτριος (Π.Ε Ηλείας)
Γιαννόπουλος Βασίλειος (Π.Ε Ηλείας)
Μπίλια Μαρία (Π.Ε Ηλείας)
Μπιλίρης Χρήστος (Π.Ε Ηλείας)
Συνδυασμός «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο»
Λύτρας Ιωάννης (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Βλάχος Σάββας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Μπαλαμπάνης Νικόλαος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Σώζος Βασίλειος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Κατσαρή-Μαυραγάνη Κωνσταντούλα (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Κατσιφάρας Απόστολος (Π.Ε Αχαΐας)
Δριβίλας Δημήτριος (Π.Ε Αχαΐας)
Αγγελόπουλος Γεώργιος (Π.Ε Αχαΐας)
Χαροκόπος Αντώνης (Π.Ε Αχαΐας)
Γεωργακοπούλου – Μπάστα Δήμητρα (Π.Ε Αχαΐας)
Καρπέτας Κωνσταντίνος (Π.Ε Αχαΐας)
Σκιαδαρέσης Σπυρίδων (Π.Ε Αχαΐας)
Κόντης Κωνσταντίνος (Π.Ε Αχαΐας)
Μητρόπουλος Κωνσταντίνος (Π.Ε Ηλείας)
Μπράμος Παναγιώτης (Π.Ε Ηλείας)
Καπλάνης Διονύσιος (Π.Ε Ηλείας)
Κουσκουρή Αθανασία (Π.Ε Ηλείας)

Συνδυασμός «Δυτική Ελλάδα Μπροστά»

Κωστακόπουλος Χρήστος (Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας)
Γρίνου Ευθυμία (Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας)
Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος (Π.Ε Αχαΐας)
Κατσικόπουλος Δημήτριος (Π.Ε Αχαΐας)
Ανδρικόπουλος Παναγιώτης (Π.Ε Αχαΐας)
Αγιομυργιαννάκης Εμμανουήλ (Π.Ε Ηλείας)

Συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας»

Μωραΐτης Νικόλαος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Καραθανασόπουλος Νικόλαος (Π.Ε Αχαΐας)
Αγγελοπούλου Αναστασία  (Π.Ε Αχαΐας)
Αθανασόπουλος Τρύφων (Π.Ε Ηλείας)

Συνδυασμός «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας»
Κούστας Κωνσταντίνος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)
Χατζηλάμπρου Βασίλειος (Π.Ε. Αχαΐας)

Συνδυασμός «Πατριωτική Αυγή για τη Δυτική Ελλάδα»
 Νικολακόπουλος Ανδρέας (Π.Ε Αχαΐας)

Συνδυασμός «Οικολογική Δυτική Ελλάδα»
 Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος (Π.Ε Αχαΐας)

Συνδυασμός «Αριστερή Παρέμβαση
Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα»
Κοσίνας Χρήστος (Π.Ε Αχαΐας)

Συνεδριάζει την Κυριακή το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11 το πρωϊ, με προεδρεύουσα την πρώτη σε σταυρούς εκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Σαλμά, από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο Πατρών - Αθηνών 32 και Αμερικής) στην Πάτρα, με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, την εκλογή προεδρείου του Σώματος και την ανάδειξη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου