Πέθανε η 19χρονη Ανδριάνα που ζούσε φυλακισμένη σε κλουβί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών


Πέθανε την Πέμπτη 22 Αυγούστου η 19χρονη Ανδριάνα που ζούσε φυλακισμένη σε κλουβί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Το τυφλό κορίτσι ζούσε σε κλουβί από τα εφτά της χρόνια ενώ η υπόθεση έγινε γνωστή στις αρχές του χρόνου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.





Μάλιστα η περίπτωσή της ήταν να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι για παρόμοιες περιπτώσεις ασθενών και το κορίτσι μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, µε παράθυρο και τοίχους καλυμμένους µε μαλακό υλικό, ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό του.
Την ανακάλυψε η ΜΚΟ «Κίνηση Χειραφέτησης Παιδιών Με Αναπηρία: Μηδενική Ανοχή», η οποία ανέλαβε τη σωτηρία της από τη φρίκη της καθήλωσης, με τη δημοσιοποίηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσε η ίδια και άλλα παιδιά στο ίδρυμα. Η ομάδα στη συνέχεια ανέλαβε να την εκπαιδεύσει, ενώ η Ανδριάνα ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της.
Τον Αύγουστο του 2018, που έκλεισε τα 18 της χρόνια, ήταν σε θέση να λέει το όνομά της και να εκφράζει κάποιες σκέψεις της, δεν πρόλαβε όμως να κάνει κάτι άλλο…
Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η σελίδα «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή» με ένα συγκινητικό post στο facebook.
Αναλυτικά γράφτηκε:
«Η Ανδριάνα δεν πέθανε χθες.
Στο μεγάλο βιβλίο των θυμάτων της ιδρυματικής ζωής προστέθηκε και η 19χρονη Ανδριάνα που έζησε σχεδόν σε όλη της τη ζωή στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών.
Όμορφη, δυνατή, γεμάτη διάθεση για ζωή.
Την τυφλή Ανδριάνα την συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο Παράρτημα των Λεχαινών.
Το 15χρονο κορίτσι που γνωρίσαμε ζούσε μέσα σε ένα κλουβί «για την προστασία της»… από τα 7 της χρόνια.
Η Ανδριάνα ήταν από τα τελευταία άτομα που απελευθερώθηκαν από την ζωή στο κλουβί. Ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ώστε να προετοιμαστεί για την μετάβαση από το ίδρυμα σε δομή κοινοτικού τύπου.
Η ατολμία του κράτους, η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, η ελληνική γραφειοκρατία, ο ανεκδιήγητος ρόλος της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας κρατούν σε κατάσταση αιχμαλωσίας και βασανισμού περισσότερα από 800 ανάπηρα άτομα σε ιδρύματα.
Η Ανδριάνα πέθανε στις 22/8/2019 δίχως να ζήσει ούτε μια στιγμή ελεύθερη.
Καλούμε την κοινωνία των ανθρώπων για να υπερασπιστούμε τις ζωές των πλέον ευάλωτων από τους ευάλωτους.
Η ιδρυματική ζωή δεν είναι ζωή και δεν αξίζει σε καμία/κανέναν.
Ανδριάνα Κ.
(14/8/2000 – 22/8/2019)
ΣΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου