Πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Δυτική Ελλάδα - Βούλιαξε στη λάσπη η Αγ. Ευφημία

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες «σαρώνουν»από τις μεταμεσονύκτιες ώρες τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.
Μεγάλο είναι για ακόμη μία φορά το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Αγία Ευφημία, η οποία σε διάστημα λίγων ημερών πλήττεται με ανυπολόγιστες ζημιές. Η άσχημη εικόνα με τους τόνους λασπωμένων νερών να πνίγει σπίτια και επιχειρήσεις επαναλαμβάνεται , με τους κατοίκους να απαιτούν άμεσα οριστική επίλυση του ζητήματος.


Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως τα σχολεία στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη παρέμειναν σήμερα κλειστά, με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σταύρου Τραυλού, καθώς οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, καταγράφηκαν κατολισθήσεις, ενώ συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Προβλήματα και στο χωριό Νύφι
Σύμφωνα με το inkefalonia.gr προβλήματα εντοπίζονται και στο χωριό Νύφι. Όπως δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής, υπάρχουν σπίτια που είναι εγκλωβισμένα με την λάσπη να φτάνει όπως λένε το μισό μέτρο.
Αυτή την στιγμή προβλήματα αντιμετωπίζουν τρία σπίτια και τρία αυτοκίνητα. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη μηχανήματα του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας και προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Προβλήματα από την κακοκαιρία και την λάσπη που έχει κατεβάσει το βουνό αντιμετωπίζουν και στην Πύλαρο, στα γνωστά σημεία της Αγίας Ευφημίας και τα Δρακοπουλάτα. Η Πυροσβεστική έχει μέχρι στιγμής επιχειρήσει τέσσερις αντλήσεις υδάτων στην Αγία Ευφημία.
Επίσης, κλειστοί – με εντολή της αστυνομίας – είναι αυτή την στιγμή οι δρόμοι από Κρεμμύδι προς Καταλειό και από Μαρκόπουλο προς Κατελειό, καθώς έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ από την κακοκαιρία. Όπως ενημερωθήκαμε και στο Βαλεριανό έχουν πεσμένες κολώνες της ΔΕΗ.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκονται κυριολεκτικά στους δρόμους από τα χαράματα, κινητοποιώντας τον μηχανισμό για την άμεση προσφορά βοήθειας τόσο στην Αγία Ευφημία όσο και στις άλλες περιοχές της Βόρειας, Β.Δ Κεφαλονιάς που φαίνεται ότι δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού.
Κατολισθήσεις και καταπτώσεις στα Γιάννενα
Αρκετά προβλήματα έχουν προκληθεί σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων από τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται.
Σύμφωνα με το epiruspost.gr το σοβαρότερο ανέκυψε στο Κάτω Ζάλογγο, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση του δρόμου εντός του οικισμού. Στο σημείο που έγινε η κατολίσθηση έπεσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ηλικιωμένος κάτοικος.
Ο 80χρονος είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις οκτώ το πρωί από το σπίτι του με κατεύθυνση το κέντρο του χωριού. Κατέληξε όμως στο κενό που προκάλεσε η κατολίσθηση. Ευτυχώς για τον ίδιο δεν τραυματίστηκε και κατάφερε να βγει σώος με την βοήθεια των συγχωριανών του.
Στο σημείο βρίσκονται ήδη συνεργεία και μηχανικοί της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και την πρόχειρη αποκατάσταση του δρόμου.
Προβλήματα από κατολισθήσεις και μεταφορά φερτών υλικών έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου.
Τα σημαντικότερα εντοπίζονται στο Μαυρολάγκαδο των Τζουμέρκων, στα Άρματα Κόνιτσας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων Κοζάνης ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας έκλεισε το ένα ρεύμα στην περιοχή της Κανέτας.
Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται με ένταση κατά διαστήματα και κατά τόπους.
Προβλήματα και στο Μεσολόγγι 
Δεν προλαβαίνουν όλα τα φρεάτια ομβρίων να απορροφήσουν την ποσότητα της βροχής που πέφτει από το πρωί στο Μεσολόγγι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποιοι δρόμοι ευτυχώς χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Στην περιοχή επίσης σύμφωνα με το aixmi-news.gr που βρίσκεται το 1ο γυμνάσιο λόγω διακοπής ρεύματος έγινε επίσης μια πλημμύρα, αφού τα αντλιοστάσια δεν δούλεψαν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν συνδεθεί τα καινούργια, τα οποία θα διαθέτουν και γεννήτριες, οπότε όταν γίνεται διακοπή ρεύματος αυτομάτως θα λειτουργεί η γεννήτρια. Πρόκειται για τα καινούργια συστήματα που ανατέθηκαν σε εργολάβο με την μέθοδο του κατεπείγοντος επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έγινε πολύς λόγος επειδή δεν έγινε διαγωνισμός αλλά πρόσκληση 3 εργολάβων.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα Φραγκουλέϊκα απ’ όπου πέρασε ένας ανεμοστρόβιλος σπάζοντας κλαδιά δέντρων που έπεσαν πάνω σε σπίτια.
Στο Λεσίνι βρίσκεται από το πρωί και η υπηρεσία καθαριότητας με την αρμόδια αντιδήμαρχο προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να μαζέψουν ότι μπορούν από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια.
Επιπλέον και σε άλλες περιοχές έπεσαν κλαδιά δέντρων και η πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για να τα απομακρύνει, πράγμα που κάνει από το πρωί, ενώ τα μηχανήματα του δήμου κάνουν καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου