ΑΙΓΙΟΝ : 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας


 Διαχείριση απορριμμάτων, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός και πολιτιστική ανάπτυξη  μονοπώλησαν τις εργασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιγιάλειας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου 2019 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στο Αίγιο με συνδιοργανωτές την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Αιγιαλείας, τη ΔΗΚΕΠΑ και την Πανεγειάλειο Ένωση Συνεταιρισμών.
Τις εργασίες του Συνεδρίου προλόγισε ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνης, αναφερόμενος στην σημασία των συνεδρίων στην περιοχή μας καθώς μας κάνουν σοφότερους και βοηθούν στο να υπάρχει πρόοδος στον τομέα της αλληλοκατανόησης.

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο σύντομο χαιρετισμό του, στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου, ανέφερε: «Το Αίγιο έχει κάνει βήματα προόδου που εμείς στην Πάτρα δεν έχουμε κάνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου. Ρόλος μας ως Περιφέρεια είναι να στηρίζουμε τα βήματα ανάπτυξης σε όλη την περιοχή».
Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ντίνος, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας τις εργασίες του Συνεδρίου τόνισε: «Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να κάνουμε γρήγορα βήματα και να θέσουμε προτεραιότητες. Είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτούμε τα σημεία που κάνουν την περιοχή να υπερτερεί. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναβλητισμού. Έχει έρθει η εποχή για να προσελκύσουμε την ανάπτυξη».

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Η διαχείριση των απορριμμάτων μονοπώλησε το ενδιαφέρον την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, με τους εκπροσώπους του Δήμου Αιγιαλείας να εκφράζουν την πολιτική βούληση για αλλαγή του σχεδιασμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να βρεθεί μόνιμη λύση στο φλέγον ζήτημα.

Βασιλική Ψυχράμη, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Δήμου Αιγιαλείας
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο, που βρισκόταν στην Αθήνα για το θέμα των απορριμμάτων, η αντιδήμαρχος Βασιλική Ψυχράμη τόνισε: «Αν πρέπει να αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων, τότε να το κάνουμε». Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ανέφερε: «Χρειάζεται να γίνουν σύντομα τα αυτονόητα βήματα όπως ο εκσυγχρονισμός των δομών του Δήμου. Χρειαζόμαστε την βοήθεια της Πολιτείας. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και να είμαστε ευέλικτοι. Μέχρι στιγμής, ο Δήμος βρίσκεται στο σκοτάδι».

Νικόλαος Καραΐσκος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Αιγιάλειας
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Νίκος Καραΐσκος. Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, χρειάζεται ο Δήμος και οι πολίτες να συνεργαστούν και να αλλάξουν νοοτροπία ώστε να μην παρατηρείται διόγκωση των προβλημάτων.

Αγγελική Πατρουμπά, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Coca-Cola Τρία Έψιλον
«Ένας κόσμος χωρίς πλαστικά απορρίμματα» ήταν το θέμα της εισήγησης της Διευθύντριας Εταιρικών Σχέσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον Αγγελικής Πατρουμπά, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Zero Waste Plastic Future” που υλοποιεί η εταιρεία, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης κάθε πολίτη για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. 

Παρέμβαση στην συγκεκριμένη ενότητα έκανε ο πρόεδρος της Περιβαλλοντική δράση για την Αιγιάλεια "ΙΡΙΔΑ" Δημήτρης Παπαγεωργίου

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η «Αγροτική Ανάπτυξη και η Αναμπέλωση» ήταν το θέμα της 2ης Συνεδρίας του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και διάθεση της κορινθιακής σταφίδας.

Αγγγελος Τσιγκρής, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
Σε σύντομη παρέμβασή του, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στην καταγωγή του από το Αίγιο όσο και στην οικογένειά του που ήταν αγρότες, τόνισε «Το μέλλον της χώρας είναι στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης και στην αγροτική παραγωγή. Γι' αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε τομές στον κλάδο ώστε να εξελιχθούν τα μέσα παραγωγής» τόνισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αναμπέλωση της περιοχής, θέμα για το οποίο όπως ανέρερε έχει ήδη ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Θόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να δούμε αν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σταφίδας για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα και παραγωγή» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θόδωρος Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής, είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας.

Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.)
«Για να μπει η σταφίδα στις διατροφικές συνήθειες του κόσμου, χρειάζεται να γίνουν γνωστά τα διατροφικά οφέλη της. Γι' αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούμε μελέτες. Αισθάνομαι ευθύνη για το προϊόν ως πρόεδρος και οφείλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή της» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, κάνοντας αναφορά στην ιστορική σημασία της σταφίδας αλλά και στο σημαντικό ρόλο της Ένωσης.

Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών
Ενδιαφέροντα διατροφικά στοιχεία που σχετίζονται με την σταφίδα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όσων την καταναλώνουν ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Βάιος Καραθάνος, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα παράγεται σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Γιάννης Πετράτος, πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι η προώθηση των προϊόντων μας. Είναι συλλογική υπόθεση η διαφήμιση των όσων παράγουμε ώστε να γίνουν γνωστά και να φτάσουν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Πετράτος.

Ανδρέας Μαγκλάρας, πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. Αχαΐας
Στα προβλήματα των παραγωγών κυρίως σε σχέση με την ψηφιακή εξέλιξη και στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος της Πανελλήνιας Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπονιών Αχαΐας, Ανδρέας Μαγκλάρας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Σάββατο οι εργασίες του 3ου Αναπττυξιακού Συνεδρίου ξεκίνησαν με την πρώτη συνεδρία αφιερωμένη στην Τουριστική Ανάπτυξη, το Λιμάνι και τις Αστικές Αναπλάσεις. 
Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τουριστικής αξιοποίησης της Αιγιάλειας και την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων στην περιοχή, καθώς και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ανάδειξης του αστικού ιστού της πόλης του Αιγίου αλλά και την προβολή του τόπου μέσα από τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Στράτος Βαρδάκης, Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού Δήμου Αιγιάλειας
Για την τουριστική ανάπτυξη και το μέλλον της Αιγιάλειας μίλησε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού του Δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης. «Βλέποντας την τουριστική ανάπτυξη ως τη μοναδική ελπίδα της χώρας, ως Δήμος στοχεύουμε σε ένα στρατηγικό πλάνο για να έχουμε στην περιοχή επισκέπτες όλο τον χρόνο, είτε μέσω της κρουαζιέρας, είτε μέσω δημιουργίας των συνθηκών για να κατασκευαστούν νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα προσελκύουν νέους τουρίστες» ανέφερε.

Βασίλης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Δήμου Αιγιάλειας
«Ψάχνουμε τον τρόπο ώστε να χρηματοδοτηθούμε για να προχωρήσουν οι μελέτες των τουριστικών μαρίνων που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπλαση των παλαιών αποθηκών σταφίδας και την ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό και εμπορικών σκαφών αλλά και κρουαζιερόπλοιων και λοιπών τουριστικών σκαφών.

Γιώργος Καπετζώνης, Δήμαρχος Δωρίδος
Για τη σύνδεση του Αιγίου με την Δωρίδα μίλησε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπετζώνης επισημαίνοντας ότι η σύνδεση θα βοηθήσει γενικότερα την περιοχή: «Θα βοηθήσει και τους
Δελφούς και την Πάτρα και τα Καλάβρυτα και άλλες περιοχές και γι' αυτό χρειάζεται να το δούμε συλλογικά». Ανέφερε επίσης ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να γίνει βιώσιμη η νέα γραμμή σε βάθος μερικών μηνών.


Μαρία Χρονοπούλου, πρόεδρος Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας
Για την προσέλκυση επενδύσεων και απελευθέρωση νέων κεφαλαίων στην περιοχή μίλησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Μαρία Χρονοπούλου καθώς πλέον οι συνθήκες, μετά το τέλος της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι καλύτερες.

Λεωνίδας Μαυρουδής, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
Στην τουριστική αξιοποίηση και τη μετατροπή της πρώην παραλιακής βιομηχανικής ζώνης Αιγίου σε πόλο θεματικού τουρισμού αναφέρθηκε ο  Λεωνίδας Μαυρουδής, τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, εξηγώντας μια σειρά από ενθαρρυντικά επιχειρήματα -ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά- που μπορούν να θέσουν τις βάσεις την τουριστική αναβάθμιση του τόπου.

Θεόδωρος Πανουτσόπουλος, Περιβαλλοντολόγος MSc
Για την αξιοποίηση του υδροβιότοπου Αλυκής, μίλησε ο περιβαντολόγος Θεόδωρος Πανουτσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες του φυσικού τοπίου που μπορούν να φέρουν οφέλη στην περιοχή μέσω του οικοτουρισμού.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, αναφερόμενος τόσο στα απορρίμματα, όσο και σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Κανέλης, η Μ. Χαβελε από το Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας και ο Πρόεδρος του περιβαντολλογικού και πολιτιστικού συλλόγου ΑΛΥΚΗ Νίκος Παπαδόπουλος.  

Ιάσωνας Φωτήλας, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
Το θαλάσσιο μέτωπο του Αιγίου σε συνδυασμό με την πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να ωθήσουν σημαντικά στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιάσωνας Φωτήλας, παρεμβαίνοντας στις εργασίες του Συνεδρίου. «Η Αιγιάλεια πρέπει να στοχεύσει στην δημιουργία κατασκευών υψηλής ποιότητας με ανταγωνιστικές τιμές προς τους ενδιαφερόμενους τουρίστες» τόνιζε, υπερθεματίζοντας την αξιοποίηση του διατροφικού και αγροτικού πλούτου της περιοχής.

Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας
Στην μεγάλη σημασία που δίνει η νέα δημοτική αρχή της Αιγιάλειας στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος αν και απουσίαζε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, λόγω της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εργασίες του Σαββάτου.
Φυσικά αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, όπου έλαβε αρνητική απάντηση για την έκτακτη χρηματοδότηση για τα απορρίμματα, ωστόσο πήρε το πράσινο φως για τη χρηματοδότησης του έργου «Κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας», προϋπολογισμού 19.547.295,00€, έργο ζωτικής –όπως το χαρακτήρισε- σημασίας για την περιοχή.
Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ των ΣΔΙΤ για την δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας, ενώ υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα αναμένονται θετικά νέα και στο ζήτημα της αποχέτευσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιγιάλειας ολοκληρώθηκε με την τελευταία συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην «Πολιτιστική και Αρχαιολογική Κληρονομιά Αιγιαλείας».
Με πολύ σύντομες παρεμβάσεις, λόγω της προχωρημένης ώρας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση και η Πρόεδρος Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου και πλήρως τεκμηριωμένου τουριστικού και πολιτιστικού οδηγού της ευρύτερης περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συνεργιών και συνεργασιών για την πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος αναφορά στα Primarolia έκανε σε σύντομη παρέμβασή του, στο κλείσιμο του Συνεδρίου, o Σύμβουλος Αναπτυξιακών Δράσεων Σωτήρης Μπόλης.
Τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου