Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης

-Ταρακουνήθηκαν Πάτρα  και  Αθήνα
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 09:23 το πρωί, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη, και ήταν τόσο ισχυρός που ταρακούνησε και την Αθήνα.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων. Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού για τον σεισμό

Ο σεισμός ήταν έντασης 6,1 Ρίχτερ και σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα και ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός, και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα, ακόμη και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, η διάρκειά του ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς ξεπέρασε το μισό λεπτό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το επίκεντρο του σεισμού ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη
Λέκκας: Καμία σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία, δεν θα έχει μετασεισμούς

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο iefimerida.gr λίγα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έγινε σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος και δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς. «Πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο», όπως είπε, «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ: Γιατί δεν αναμένονται μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό μίλησε στο iefimerida.gr και ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε επίσης γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, μετά το μεγάλο σεισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος κάτω των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης», δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.


Για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάποια ζημιά από τον σεισμό μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

«Έχω μιλήσει με όλους τους αντιπεριφερειάρχες και έως τώρα δεν έχουμε ευτυχώς κάποια ζημιά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτη, «ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη».

«Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θεωρώ ότι η μετασεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά», συμπλήρωσε.
Πηγή: iefimerida.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου