ΠΑΤΡΑ : Αναγκαιότητα δημιουργίας Μουσείου Πόλης, με σύγχρονη αντίληψη


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα Workshops του διήμερου Συμποσίου της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών (2 και 3 Νοεμβρίου).Τα Workshops υλοποιήθηκαν στην έδρα της Εταιρείας, τη Βίλα Φέγγου.
Εκ μέρους της Εταιρείας οι Βαγγέλης Πολίτης και Ορέστης Σκαλτσάς εισήγαγαν το στρατηγικό προσανατολισμό για την ίδρυση και λειτουργία «Μουσείου Πόλης των Πατρών».Τονίσθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας  Μουσείου Πόλης, με σύγχρονη αντίληψη και ολιστική προσέγγιση, με δικτύωση επιμέρους (υπαρχόντων και υπό δημιουργία) σχημάτων, με σταθερά βήματα, με την ανάπτυξη κοινου πνεύματος και των απαραίτητων συνεργασιών, πέρα από συγκυριακές σκοπιμότητες.
Ήδη στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου ο Δήμος Πατρών προχωράει στην  υλοποιήση  Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, με πρόταση και μελέτη του Βασίλη Κοσμόπουλου, Σκηνοθέτη, ο οποίος και ανέλυσε παραστατικά το περιεχόμενό της (με αφετηρία μία Έκθεσή του στο Αρσάκειο το 2006 και ενσωμάτωση όλων των σύγχρονων οπτικοακουστικών τεχνικών για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς).


Τη συνάντηση, καθ' όλη τη διάρκειά της, τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγγαθος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.
Ο κ.  Πελετίδης τόνισε, με καθαρό τρόπο, ότι τώρα ξεκινάμε με το Βασίλη Κοσμόπουλο και ξέρουμε πώς έχουμε μπροστά μας δρόμο, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε. Έχουμε διασφαλισμένη πίστωση για την αναπαλαίωση του Νοσοκομείου και στο χέρι μας είναι να ολοκληρώσουμε το Κέντρο, γιατί το οφείλουμε στους Συμπολίτες μας.
Γόνιμες παρεμβάσεις, υπό το συντονισμό του Βαγγέλη Πολίτη, Αντιπροέδρου της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, είχαν: Ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας, που έκανε μια ιστορική αναδρομή και κατέληξε στο ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλη ευκαιρία. Ο Καθηγητής του ΠΠ, Παντελής Κυπριανός, έκανε μνεία των δυνατοτήτων συνέργειας και με το Πανεπιστήμιο. Ο Περικλής Μπαλτάς, που αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του οινοκάστρου της Αχαΐα Κλάους και τον πλούτο των τεκμηρίων και αντικειμένων. Ο Νίκος Μπακρόζης, που τόνισε την πρόσφατη περίπτωση ίδρυσης (Νοεμ. 2014) στέγασης και λειτουργίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Κωστής Παλαμάς. Ο Γιώργος Αμπατζής, που αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Προσφυγικού στοιχείου και την ύπαρξη σχετικών ντοκουμέντων. Ο Δημήτρης Αβράμης τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας των πολιτών για την  διατήρηση των κειμηλίων της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Και άλλοι Συμπολίτες.
Ξεχωριστές ήσαν και οι παρεμβάσεις των: Αίγλης Δημόγλου, από τη Δνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου, η οποία από το 1992 διευθύνει το Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου. Ο Βόλος διαθέτει Μουσείο Πόλης και ο Δήμος υποστηρίζει 11 επιμέρους (και τοπικά) Μουσεία και 3 Βιβλιοθήκες. Στην κεντρική Βιβλιοθήκη στεγάζονται οι αρχειακές συλλογές καθώς και πλούσιο ιστορικό αρχείο, που αποτελείται από το αρχείο του Δήμου Βόλου, 50 περίπου ιδιωτικά αρχεία (φυσικών προσώπων, οικογενειών, φορέων, επιχειρήσεων) που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή.
Και Νικόλαου Αναστασόπουλου, Έφορος Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Εταιρεία διαθέτει: Ιστορικά αρχεία, Λαογραφικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο και πολλαπλές εκδόσεις.
Τέλος,  ο κ Πολίτης ανέφερε πως αυτή είναι η πρόθεσή μας ως Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, η ανάπτυξη  γόνιμων συνεργασιών  και συζεύξεων, ώστε ένα συνολικό όραμα να βρεί τα βήματά του και να δοθεί πληρέστερο στον πολιτιστικό χάρτη το στίγμα της Πόλης μας.

Χθες, στην ισόγειο αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, υλοποιήθηκε η Κεντρική Ημερίδα του Συμποσίου της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών με θέμα: «H συμβολή και οι δυνατότητες των παρεμβάσεων των Εταιρειών Σπουδών ή Μελετών για  τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας Νικόλαος Σαραφόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους μας: αναζήτηση, καταγραφή ή και συγκέντρωση στοιχείων, εκδόσεων, μελετών και κειμηλίων από όλη τη διάρκεια του νεώτερου ιστορικού βίου της Αχαΐας,τη δημιουργία ειδικού Αρχείου, τη συμβολή για την ίδρυση σχετικού Μουσείου της Πόλης και τη διαχρονική στήριξή του.
Καλωσόρισε τους Εκπροσώπους των άλλων περιφερειακών εταιρειών με την πεποίθηση ότι οι παραπάνω κατευθύνσεις είναι κοινές και επιζητούμε την πολύτιμη  συνεισφορά της ιστορικής διαδρομής και εμπειρίας τους.
Οι προσκεκλημένοι ήσαν:
1. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Έτος ίδρυσης: 1952), με τον Περικλή Παγκράτη, Πρόεδρος Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, πεζογράφος, δικηγόρος και συνεκδότης του περιοδικού ΠΟΡΦΥΡΑΣ

2. Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ιδρύθηκε το 1953), με Εκπρόσωπο τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, Έφορος Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3. Η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.)
 (Ιδρύθηκε στις 9 Δεκ. 1981), με τον Νικόλαο Τριψιάνο, Πρόεδρος Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών,  Μ.Δ.Ε. Φιλοσοφίας.

4. Η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου, με την Αίγλη Δημόγλου, η οποία από το 1992 διευθύνει το Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου.
Αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση με το συντονισμό της Ζέττας Ζάχου, Σύμβουλο Επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου