ΑΘΗΝΑ : Μεταναστευτικό: Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Πάτρα


-Πού θα γίνουν ανοιχτές και κλειστές δομές

Η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήταν ξεκάθαρη: Δίκαιη κατανομή των ανθρώπων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή μη ασύλου και περιφερειακός διάλογος, με ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών στον υλικό και υπηρεσιακό τομέα για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα εθνικής σημασίας.

 ΈΩΣ 6.800 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατανομή των μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, που δεν αφήνει απέξω τη Δυτική Ελλάδα θα υπακούει σε δύο αρχές. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.
 Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 Άρα με βάση τον πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας που ανέρχεται στις 680.000, η περιφέρεια θα μπορέσει να δεχτεί έως 6.800 μετανάστες.
Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου προστασίας του πολίτη επιχείρησαν να αποκρυσταλλώσουν τον σχεδιασμό για την Πάτρα, στην οποία δεν προβλέπεται ανοιχτή ή κλειστή δομή φιλοξενίας σε πρώτη φάση. Υπάρχει η πιθανότητα όμως για προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία, κάτι που θα εκτιμηθεί μετά τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα λήξει ο διαγωνισμός του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης και θα εκτιμηθούν οι προσφορές των ιδιοκτητών των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ειδικότερα τα στελέχη του Υπουργείου που έχουν επιφορτιστεί του όλου σχεδιασμού για το μεταναστευτικό-προσφυγικό δήλωσαν:
 ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
«Η φιλοξενία των μεταναστών σε όλη την ηπειρωτική χώρα θα γίνει ως εξής: Σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, εκτός του ιστού της πόλης, με πρόσβαση όμως σε νερό και ρεύμα. Εξετάζονται και βιομηχανικές περιοχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί θα φιλοξενούνται έως 6 μήνες σε ξενοδοχεία μέχρι να μεταφερθούν στα κέντρα αυτά, εάν τους χορηγηθεί άσυλο.
Όσοι δεν καταφέρουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, θα φιλοξενηθούν σε κλειστά κέντρα μέχρι να απελαθούν.
Για την Πάτρα, που αποτελεί πύλη εξόδου προς τη δύση και υπήρξαν δυσκολίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα στον τομέα αυτό, δεν προβλέπεται προς το παρόν κάποια δομή. Ίσως φιλοξενία οικογενειών μόνο σε ξενοδοχεία, τα οποία δεν εντάσσονται στις ανοιχτές δομές και έχουν προσωρινό χαρακτήρα φιλοξενίας».
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως φιλοδοξούν να έχουν μετεγκαταστήσει ως το τέλος του 2019 περίπου 10.000 πρόσφυγες.
Ωστόσο, αν προσθέσει κανείς, βάσει του πλαφόν, τον αριθμό των μεταναστών που εν δυνάμει θα μετεγκατασταθούν στη ηπειρωτική χώρα, αυτός ξεπερνά τις 100.000. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 40.000 μετανάστες, άρα στη μέγιστη ροή θα μιλάμε για διπλασιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου