ΠΑΤΡΑ : Εφυγε από τα εγκόσμια στα 90 του ο αγαπημένος και σεβαστός «Παπαμιχάλης» της Μητρόπολης


Mε θλίψη υποδέχθηκε η ευρύτερη κοινωνία του κέντρου της Πάτρας αλλά και ο τοπικός κλήρος την είδηση της εκδημίας χθες του πρ. προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών π.Μιχαήλ Καραμπατάκη, μια από τις γλυκύτερες και γαλήνιες φυσιογνωμίες της εκκλησίας. Παπαμιχάλη τον ήξερε η ενορία, αναγνωρίζοντας στην ευπροσήγορη μορφή του ένα κόσμημα του κλήρου.
Ο π. Μιχαήλ αποδήμησε χθες σε ηλικία 90 ετών (ήταν γεννηθείς στις 5 Ιανουαρίου του 1929) ενώ κατά την τελευταία 10ετία είχε συνταξιοδοτηθεί.
Ο π. Μιχαήλ Καραμπατάκης είχε χρηματίσει επί 28 συναπτά έτη Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πατρών.
 
Ηταν εκ ων βασικών συνεργατών του πρώην Μητροπολίτου κυρού Κωνσταντίνου και προκειμένου να τον υπηρετήσει, άφησε τον τόπο γέννησής του, τη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής, για να έλθει προκειμένου να καταθέσει την ψυχή για το έργο Κυρίου στην Πάτρα.
Η πνευματική και ποιμαντική του προσφορά είναι γνωστή στους συμπολίτες που τον γνώρισαν και τον ακολούθησαν στην εξομολόγηση και την κατήχησή του, επί δεκαετίες, αλλά και τους νεότερους κληρικούς με τους οποίους συνεργάσθηκε.
Ο π.Μιχαήλ είχε τιμηθεί με το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου από τον τέως Μητροπολίτη κυρό Νικόδημο. Κατά την συνταξιοδότησή του, το Μάρτιο του 2009, είχε τιμηθεί και από το νυν Μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσόστομο με το μέγα παράσημο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο π.Μιχαήλ χειροτονήθηκε ως διάκονος το 1960 και στις 13 Δεκεμβρίου του 1961, έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης, με την χειροτονία του ως πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στον Μητροπολιτικό ναό της Πάτρας, ως ενεργός κληρικός και προϊστάμενος, για πάνω από 50 χρόνια. Στο ναό, παρά την συνταξιοδότησή του, υπηρετούσε έως το 2017, συμπληρώνοντας τότε 57 έτη υπηρεσίας στην Εκκλησία.
Διέθετε ταπεινό φρόνημα και είχε ιδιαίτερη αγάπη προς τους νέους. Μια αγαπητή φυσιογνωμία ιερέως ο οποίος με το αγγελικό του παράστημα προσέδιδε ιδιαίτερη ιεροπρέπεια στην ιερά Ακολουθία με πιο χαρακτηριστική την περιφορά του Επιταφίου, στην οποία συνέβαλε με υποδειγματική θεατρικότητα που ανέδιδε πένθος και ταπεινότητα. Στην εξομολόγηση, μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου τον θυμούνται να συνομιλεί καθημερινά και επί δεκαετίες, για ένα πεντάωρο με τους πιστούς, ακούραστος υπηρέτης Κυρίου στον αγώνα της μετανοίας και της νοερής προσευχής προς σωτηρία του ποιμνίου του.
Από το Μάρτιο του 2009, από τη θέση του προϊσταμένου της ενορίας και αντικαταστάθηκε από τον αρχιμ. π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο.
ΕΝΑΣ ΖΗΛΩΤΗΣ
"Ενας πολύ καλός πνευματικός, ένας ζηλωτής και ενθουσιώδης κατηχητής χιλιάδων νέων, εκλεκτών σήμερα συμπολιτών" ανέφερε χθες στην "Π" ο προϊστάμενος του ναού πανοσ. π.Αμβρόσιος Γκουρβέλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του και δημόσια, προς την πρεσβυτέρα Αθηνά, τα πέντε τέκνα του εκλιπόντος καθώς και τους εγγονούς του.
Ο π.Μιχαήλ διετέλεσε διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Αποστολική Εκκλησία" της Μητρόπολης Πατρών μέχρι και το 1992 όταν στη θέση τοποθετήθηκε ο Βοηθός Επίσκοπος σήμερα κ.Χρύσανθος.
Πρωτοστάτησε προ 20ετίας και στην προσπάθειά για την αναστήλωση και ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού ο οποίος αποτελεί από τα μνημεία της Εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής τα οποία ανεγέρθησαν μετά την απελευθέρωση του ένθους και κοσμεί το εμπορικό κέντρο της Πάτρας.

Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται από νωρίς σήμερα Πέμπτη στον Μητροπολιτικό Ναό για το ύστατο χαίρε. Παρόντες, από νωρίς, δίπλα στον εκλιπόντα πνευματικό τους αδελφό και συμβάλλοντας κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί νωρίς -με την έναρξη του προσκυνήματος- θα είναι πολλοί κληρικοί με τους οποίους συνεργάσθηκε και βέβαια οι συνεφημέριοί του στο ναό. Στις 12 μ.μ. σήμερα θα ψαλεί η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
( Πηγή : Εφημεριδα Πελοπόννησος ,του Π. Σακελλαρόπουλου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου