Κακοκαιρία: Νέα επιδείνωση τη Δευτέρα -«Βούλιαξε» η Ηπειρος, απαγορευτικό στην Κρήτη

Κακοκαιρία πλήττει την χώρα από το απόγευμα της Κυριακής ενώ προβλέπεται επιδείνωση για την Δευτέρα. Οι ουρανοί άνοιξαν το βράδυ της Κυριακής και στην Αττική, ενώ η καταιγίδα συνοδεύτηκε από θυελλώδεις ανέμους.Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, η κακοκαιρία «χτυπά» πολλές περιοχές της χώρας. Σφοδρές καταιγίδες σημειώνονται σε όλη Αττική και οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Στην Ηπειρο κατεγράφησαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Πάνω από 100 χιλιοστά βροχής κατεγράφησαν από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Λεπιανά Αρτας. Παράλληλα, στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h καταγράφηκαν οι υψηλότερες ριπές ανέμου.

 Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Αρτα. Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, πολλά σημεία γίνονται καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Τα μηχανήματα του δήμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τη Δευτέρα και τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη, με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα οκτώ μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα εννέα μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις επτά-οκτώ μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις εννέα μποφόρ. Τα μποφόρ έχουν προκαλέσει προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και υπάρχει απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια της χώρας.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Πτήση από την Αθήνα δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω των δυνατών ανέμων και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος».
Κακοκαιρία: Στα 6 μέτρα το ύψος των κυμάτων στο Ιόνιο

Οπως αναφέρει το meteo, νοτιοδυτικοί και δυτικοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, σύμφωνα με το EAA-meteo, προκαλούν πολύ μεγάλο κυματισμό, ενώ σύμφωνα με το κυματικό αριθμητικό μοντέλο WAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το σημαντικό ύψος των κυμάτων στο Νότιο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα φτάσει περίπου τα έξι μέτρα.
Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, όπου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο και πιθανώς και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.
Αναλυτική πρόγνωση καιρού

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και πιθανώς τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου