ΠΑΤΡΑ : Πόλη σταθμός και συνδιοργανωτής του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου


 Η Πάτρα με την «υπογραφή» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, γίνεται φέτος πόλη σταθμός και συνδιοργανωτής  του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Από την Κυριακή 19  έως και την Παρασκευή  24 Ιανουαρίου,  η καρδιά του φεστιβάλ θα χτυπά στο αμφιθέατρο της  « Αγοράς Αργύρη» όπου στο πλαίσιο της  πρωινής εκπαιδευτικής ζώνης ( 9.00 – 13.00)  θα πραγματοποιηθεί η προβολή  16 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων της περιοχής.
Στην απογευματινή ζώνη (17.00 -  22.00)  θα προβληθούν συνολικά 24 ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη .
Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 19 Ιανουαρίου
17:00 Areyougoingtoschooltoday? Θα πας στο σχολείο σήμερα;
Σκηνοθέτης: AnupamaSrinivasan
Σενάριο: AnupamaSrinivasan
Παραγωγή: PSBT
Διάρκεια: 59’
Χώρα Παραγωγής: Ινδία 2019
Σύνοψη: Η 10χρονη Anjali ζει σε ένα χωριό στη Rajasthan της Δυτικής Ινδίας, της αρέσει να πηγαίνει στο σχολείο και έχει όνειρο να δουλέψει σε έναν ξενώνα σε μια μακρινή πόλη την ερχόμενη χρονιά. Για ένα παιδί από χωριό τι σημαίνει το να πηγαίνει στο σχολείο; Ακόμη περισσότερο τι σημαίνει για ένα παιδί να μην πηγαίνει και ειδικά αν είναι κορίτσι; Η ταινία μας μεταφέρει στα επαρχιακά κρατικά σχολεία ανάμεσα στις φυλές της περιοχής του Dungarpur στο νότιο Rajasthan. Βλέπουμε παιδιά που έρχονται από δύσκολα μέρη και με πολύ λίγα εφόδια, ορφανά από πατέρα, που πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τους. Ακόμη και αν η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια των δασκάλων, κυρίως αναλύει την σχέση των παιδιών με το σχολείο. Έτσι φαίνεται ότι μια ερώτηση είναι κάθε μέρα το ίδιο επίκαιρη: Θα πας στο σχολείο σήμερα;
18.00 Make the economyscream
Σκηνοθέτης/ Σενάριο/ Παραγωγή: Άρης Χατζηστεφάνου
Διάρκεια: 80’
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετος παραγωγής: 2019
Σύνοψη Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.
19:30 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

20:00 Riders of destiny – Οι αναβάτες του πεπρωμένου
Σκηνοθέτης: MichaelNiermann
Διάρκεια: 88
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Χρονιά παραγωγής: 2019
Σύνοψη:
Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Χωρίς προστατευτικό ρουχισμό, δίχως σέλα και τα κατάλληλα παπούτσια, οι δύο ανήλικοι αναβάτες τρέχουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, αν όχι και τη ζωή τους. Μια ξέφρενη κούρσα προς μια προδιαγεγραμμένη μοίρα και την οριστική απώλεια της αθωότητας. 

21:30             ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου
17:00 Happyprinces / Ευτυχισμένοι πρίγκηπες
Σκηνοθέτης:  Πάνος Δεληγιάννης
Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Πάνος Δεληγιάννης, Σωτήρης Καραμεσίνης
Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Διάρκεια: 82
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία
Ετος παραγωγής: 2018
Σύνοψη: Από την καρδιά μιας φαβέλας του Ρίο έως το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, το θέατρο ανοίγει τα φτερά μιας ομάδας παιδιών για μια ελεύθερη πτήση πάνω από τους φόβους, τα όνειρά τους και τις ακραίες αντιφάσεις της πόλης τους, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.

18.30 Sleeping in ruins
Σκηνοθέτης: HorenGhareeb, HardiQadir Ibrahim
Σενάριο: HardiQadir Ibrahim, HorenGhareeb
Παραγωγή: HorenGhareeb
Διάρκεια: 68´
Χώρα Παραγωγής: Ιράκ
Ετος Παραγωγής: 2019
Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον δεκατετράχρονο Αμπντούλ και το άλογό του Ζούζου να περιφέρονται στην πόλη, ενώ εμείς ανακαλύπτουμε την Μοσούλη μαζί τους. Ερείπια, πλήθος κόσμου, θλιμμένα πρόσωπα, ανάπηροι και εγκαταλελειμμένα άλογα. Ένα άλογο, του οποίου τα κόκαλα φαίνονται, βρίσκεται παρατημένο κοντά σε ένα τζαμί γεμάτο οπές από σφαίρες.
Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ζωή απλών ανθρώπων από την Μοσούλη που βρίσκονταν εκεί όταν ο ISIS  κατέλαβε την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν μέρος της ζωή τους, καθώς και αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παρέμειναν εκεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της απελευθέρωσης, χάνοντας και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Ο πόλεμος τους είχε αγγίξει με τα κτηνώδη χέρια του. Η Μοσούλη απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 2017, οι κάτοικοί της, όμως, συνεχίζουν να περνούν τις ημέρες τους δίπλα στους νεκρούς και τις νύχτες τους στα ερείπια. Λες και η μεταπολεμική περίοδος είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της δυστυχίας τους.

19.30 StartingwithFragments / Ξεκινώντας με κομμάτια
Σκηνοθέτης: Omar Shalash, Robert Dobe
Σενάριο: Robert Dobe
Παραγωγή: Uwe Nadler, DoritJeßner
Διάρκεια: 80’
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)
Σύνοψη:
Όταν ο TamerAlawam σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 2012, άφησε πάνω από 300 ώρες πλάνα από την Συριακή επανάσταση- εικόνες που είχαν ως στόχο να δείξουν τη Συρία εκ των έσω. Συναισθηματικά φορτισμένοι από την πλημμύρα αυτών των εικόνων και οδηγούμενοι από συναισθήματα θλίψης, ευθύνης και αδυναμίας, δύο νέοι παραγωγοί και φίλοι του Tamer στην μακρινή Γερμανία ξεκινούν την δική τους αναζήτηση για απαντήσεις. Ενώ ένας από αυτούς συναντά τους συντρόφους του Τamer για να μάθει περισσότερα για τα κίνητρα του φίλου του, ο άλλος αρχίζει να συλλέγει αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία προς τον πόλεμο στη Συρία. Ένα ντοκιμαντέρ για την ανθρωπότητα, την ευθύνη και τη δυσκολία εύρεσης του σωστού τρόπου δράσης.
21:00 ZeroImpunity / Μηδενική ανοχή
Σκηνοθεσία: NicolasBlies, StéphaneHueber-Blies
Παραγωγός/Παραγωγοί:Marion Guth, StéphanRoelants, François Le Gall, Louise Cosserat
Χώρα Παραγωγής: Λουξεμβούργο, Γαλλία
Έτος Παραγωγής:2018
Διάρκεια:93´
Σύνοψη: Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό πρότζεκτ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έχει στόχο να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου. Ένα κολάζ από έξι δημοσιογραφικές έρευνες που διεισδύουν σε εμπόλεμες ζώνες, αίθουσες δικαστηρίων και κελιά φυλακών, ξεσκεπάζοντας τους σκοτεινούς μηχανισμούς αποσιώπησης της βίας και φίμωσης των ανυπεράσπιστων θυμάτων. Ένα ντοκιμαντέρ που σπάει την ανατριχιαστική ομερτά της συνενοχής, παρακινώντας σε ανάληψη δράσης.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου
17:00 Maid in Hell / Υπηρέτρια στην Κόλαση
Σκηνοθέτης: SørenKlovborg
Παραγωγή: MetteHeide
Διάρκεια: 59’
Χώρα Παραγωγής:Country: Denmark  2018
Σύνοψη: Οι οικιακές βοηθοί που έρχονται στη Μέση Ανατολή συνήθως καταλήγουν φυλακισμένες στα σπίτια που δουλεύουν για χρόνια χωρίς τα διαβατήριά τους και χωρίς ελπίδα διαφυγής. Η ταινία έχει μια μοναδική πρόσβαση τόσο στους εκπροσώπους όσο και τις ίδιες τις βοηθούς, αποκαλύπτοντας έναν κρυφό και αποτρόπαιο κόσμο.
Η 35χρονη MaryKibwana είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που έζησαν αυτή την κόλαση στην Ιορδανία. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είναι τυχερή που γύρισε στο σπίτι της στην Κένυα. Γύρισε σε αναπηρικό καροτσάκι με το 70% του σώματός της καμένο. Δύο μήνες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Παρενόχληση, κακοποίηση, βιασμός και 18ωρη εργασία τη μέρα είναι η σκληρή πραγματικότητα των οικιακών βοηθών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή σε αναζήτηση εργασίας.
Φυλακισμένες στο Σύστημα Kalafa, τα διαβατήριά τους κατάσχονται και ρισκάρουν σκληρές τιμωρίες, ακόμη και φυλάκιση εάν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Ακολουθώντας αυτούς που επιβλέπουν αυτό το εμπόριο αλλά και τις ίδιες τις βοηθούς που μιλούν για τις εμπειρίες τους, το MaidInHell δίνει μια καινούρια οπτική μέσα σε αυτή τη μορφή μοντέρνας σκλαβιάς.

18:00 Nûjîn / Newlife / ΝέαΖωή
Σκηνοθέτης: VeysiAltay
Σενάριο; MehmetKamil, VeysiAltay
Διάρκεια: 44’
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία 2019
Σύνοψη:NûJîn, Νέα Ζωή με το σύνθημα «Η γυναίκα είναι ζωή. Η ζωή είναι αντίσταση και η αντίσταση είναι από το Κομπάνι», μιλάει για τη ζωή των γυναικών ανταρτών, ElifKobanê (18), VîyanPeyman και Arjîn που μπήκαν στην ομάδα Women’sProtectionUnit (YPJ) στην μάχη κατά του ISIS. Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει την επίθεση του ISIS της 15 Σεπτεμβρίου 2014 και την αντίσταση πέντε μηνών από τις YPJ και την ομάδα People’sDefenceUnits (YPG) μέσα από την οπτική τριών γυναικών μαχητών. 

19:00 Around the Bed of a dyingcollaborator / Γύρω από το κρεβάτι ενός ετοιμοθάνατου προδότη
Σκηνοθέτης: TaMichael, DavidOfek
Σενάριο: Tal Michael, David Ofek
Παραγωγή: Ronnie Manor
Διάρκεια: 53’
Χώρα Παραγωγής:Israel (2019)
Σύνοψη: Ο Unes μένει παράλυτος μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό. Είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι στο καθιστικό της οικογένειας, παρακολουθώντας τη ζωντανή αναμετάδοση από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες την περίμετρο του σπιτιού του- θέμα προστασίας μετά από αρκετές επιθέσεις στην οικογένεια του. «Είμαστε ένοχοι, ντροπιάσαμε τους εαυτούς μας,» έτσι συνοψίζει ο  Unes δεκαετίες συνεργασίας με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και προσφοράς βοήθειας σε Εβραίους να αγοράσουν γη από Παλαιστίνιους.

20:00 DancingwithMonica / Χορεύοντας με τη Μόνικα
Σκηνοθέτης:AnjaDalhoff
Σενάριο: AnjaDalhoff
Παραγωγή: AnjaDalhoff
Διάρκεια: 74’
Χώρα Παραγωγής: Denmark (2017)
Σύνοψη:
ENG: Το 2010, η σκηνοθέτιςAnjaDalhoff γνώρισε τη Μόνικα, μια Κολομβιανή πόρνη στην Κοπεγχάγη. Η ζωή της Μόνικα πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Θύμα βιασμού και κακοποίησης ως παιδί, προσπαθώντας να ξεφύγει από το σπίτι κατέληξε να δουλεύει σαν πόρνη στην Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Δανία απ' όπου κατάφερε να ξεφύγει από ένα μπουρδέλο όπου την κρατούσαν παρά την θέλησή της και την κακομεταχειρίζοταν. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των 25 ετών, η Μόνικα ήταν οπλισμένη με μια κάμερα και κατέγραφε την καθημερινή της ζωή. Το ντοκιμαντέρ  "Χορεύοντας με τη Μόνικα" αποτυπώνει  τα ίχνη της Μόνικας στο διάβα της ιστορία της - μια ιστορία ελπίδας, απελπισίας και λύτρωσης.

21:30  Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες/ WhenTomatoesMetWagner
Σκηνοθέτης/σενάριο:  Μαριάννα Οικονόμου
Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Σπύρος Μαυρογένης
Διάρκεια: 75
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετος παραγωγής: 2019
Σύνοψη Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Στον Ηλιά, δύο νέοι αγρότες και πέντε γιαγιάδες παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας. Με τα πολύτιμα βαζάκια που παράγουν θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά και να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
17:00 Strangers/ Ξένοι
Σκηνοθέτης: LauraKansy, OskarZoche
Σενάριο LauraKansy, OskarZoche
Παραγωγή LauraKansy, OskarZoche
Διάρκεια: 75’
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)
Σύνοψη: Τέσσερεις ξένοι που δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη ζωή τους, μπαίνουν σε έναν διάλογο και φτιάχνουν ένα προσωπικό πορτραίτο της Ινδικής κοινωνίας σε ταραγμένους καιρούς.
Σαν Μουσουλμάνος ο Jiaul παλεύει για την ίση μεταχείριση και αλληλοσεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων, την ίδια στιγμή που ο Ram, μέλος της πιο υψηλής Ινδουιστικής κάστας όμως ζώντας μέσα στη φτώχια, προσπαθεί να διασφαλίσει τις παραδοσιακές Ινδουιστικές αρχές. 
Ο άστεγος έμπορος ναρκωτικών Manoj βρίσκει στον έρωτα τη διαφυγή από την καθημερινή του μάχη για επιβίωση και η νεαρή μαθήτρια, Tashi δυσκολεύεται να αποδεχτεί το ρόλο της γυναίκας στην Ινδική κοινωνία. Η ξαφνική απονομισματοποίηση βυθίζει τη χώρα στο χάος.
Ποιες αξίες πρεσβεύουν στην καθημερινή τους ζωή;
Ποια κοινωνικά κριτήρια αποφασίζουν ποιανού η φωνή θα ακουστεί;
Πώς αυτοί οι άνθρωποι –που δεν θα είχαν άλλη ευκαιρία συνάντησης- θα αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κινηματογραφικό πλαίσιο όπου τα περισσότερα υπάρχοντά τους έχουν χαθεί; 

18.30 Σόπι - μια ημέρα ακόμη / Sopi–Onemoreday
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς
Σενάριο: Χρήστος Πυθαράς, Κώστας Δαβελάς
Παραγωγή: Χρήστος Πυθαράς
Διάρκεια: 60’
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Ετος παραγωγής: 2017
Σύνοψη Το χρονικό μιας κατά τ’ άλλα συνηθισμένης μέρας από τη ζωή ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου. Η ταινία εστιάζει σε έναν μωσαϊκό ιδιαίτερων, περίεργων και συνάμα πολύ γοητευτικών χαρακτήρων και στην καθημερινότητα του τρόπου ζωής τους. Μια ιμπρεσιονιστική ματιά σε έναν τόπο και στους ανθρώπους του.
19.30 Zagros/ Ζάγκρος
Σκηνοθέτης: Ariane Lorrain & Shahab Mihandoust
Διάρκεια: 58’
Χώρα Παραγωγής: 2018, Iran/Canada.
Σύνοψη:ToZagros ακολουθεί την δημιουργία του χαλιού στα δυτικά βουνά του Ιράν, στη γη του Bakhtiaris. Το μαλλί είναι η βασική πρώτη ύλη των νομαδικών κουλτούρων, αποκαλύπτοντας τους υφαντές, στεγνωτές και βοσκούς και της δουλειάς τους. Τα χαλιά πλέκουν και το κοινωνικό κουβάρι της ζωής τους, δίνοντας του μορφή και χρώμα. Η δουλειά είναι σκληρή και σιγά σιγά υποτιμάται από τον έξω κόσμο αλλά οι ζωές τους παίρνουν ακόμη νόημα από την τέχνη και την αγάπη για την παράδοσή τους. 

21.00 Warsdon’tend / Πόλεμοι δίχως τέλος
Σκηνοθέτης: DheerajAkolkar
Σενάριο: DheerajAkolkar
Παραγωγή: Christian Falch, Torstein Parelius
Διάρκεια: 63
Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία 2018
Σύνοψη: Εβδομήντα χρόνια μετά τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε από τα αθώα θύματά του σπάνε τη σιωπή τους και περιγράφουν τη δική τους φρίκη, η οποία διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή. Γόνοι Γερμανών στρατιωτών και γυναικών από την κατακτημένη Νορβηγία, τα παιδιά αυτά βίωσαν μια άγρια μορφή εκδικητικού ρατσισμού, κατηγορούμενα ως «φορείς ναζιστικών γονιδίων», τόσο στους κόλπους της κοινότητάς τους όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας. Με οδηγό τη σπαρακτική φωνή της ΛιβΟύλμαν, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται σε καιρό ειρήνης.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου
17:00 Island of the hungryghosts / Το νησί των πεινασμένων φαντασμάτων
Written & Directed by Gabrielle Brady
Produced by Alexander Wadouh
Διάρκεια: 96’
Χώρα Παραγωγής: Germany | UK | Australia (2019)
Σύνοψη:Το Νησί των Χριστουγέννων κατοικείται από αποδημητικά καβούρια, τα οποία ταξιδεύουν κατά εκατομμύρια από την ζούγκλα προς τον Ωκεανό, υποκινούμενα από την πανσέληνο εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Όμως η ζούγκλα κρύβει και κάτι ακόμη; Ένα κέντρο κράτησης υψηλής ασφάλειας όπου χιλιάδες άνθρωποι αιτούντες άσυλο κρατούνται εκεί επ’ αόριστον. Η PohLin, μια ψυχοθεραπεύτρια που ζει στο νησί, βλέπει σιγά σιγά την ψυχολογική κατάπτωση των κρατούμενων. 

18.30 The coldpeace, iswarreallyover in Bosnia and Herzegovina?/Η κρύα ειρήνη – Εχει όντως τελειώσει ο πόλεμος στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη;
Σκηνοθέτης: MarcellaMenozzi
Σενάριο: AndreaCortesi, LucaLeone
Παραγωγός: ISCOS EmiliaRomagnaonlus
Διάρκεια: 59’
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2019)
Σύνοψη: Το Νοέμβριο του 1995, η Συνθήκη του Dayton σταμάτησε τον πόλεμο στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά δεν δημιούργησε ποτέ πραγματικά την ειρήνη. Περίπου 25 χρόνια μετά το τέλος της σύρραξης που διήρκησε από το 1992 μέχρι το 1995, ένας κινηματογραφιστής, ένας συνεργάτης και ένας συγγραφέας ψάχνουν για τους μάρτυρες της διαμάχης. Αυτοί οι άνθρωποι, μετά την υπογραφή της συνθήκης, προσπάθησαν να ξαναχτίσουν τη χώρα τους αλλά αντί γι αυτό η χώρα τους έγινε φυλακή εθνικισμού, διαφθοράς, φτώχιας και μίσους, σε μια κοινωνία που δοκιμαζόταν από τη θλίψη και την εγκατάλειψη. Οι JovanDivjak, PeroSudar, AmorMašović, StašaZajović, BakiraHašečić, KanitaFočak, JacobFinci, DervoSejdić, SelmaHadzihalilović, IfetaMejremić και οι νέοι του σήμερα μιλούν για την αλήθεια του πολέμου, την επιστροφή της ειρήνης, τις δυσκολίες, τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις της σημερινής Βοσνίας  Ερζεγοβίνης. Από το Sarajevo στο Bratunac μέσω του Βελιγράδι, από το Visegrad στη Srebrenica οι φωνές των πρωταγωνιστών μας διηγούνται προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες. Η ζωή μέσα στον πόλεμο, οι μισητοί εθνικοί βιασμοί, η γενοκτονία της Srebrenica και αυτή του Visegrad που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, την απώλεια μελών της οικογένειας τους, του σπιτιού, της εργασίας και κάθε μορφής σταθερότητα, το τέλος του κόσμου και της ζωής όπως την ήξεραν. Τόσα χρόνια μετά η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το βάρος του πολέμου. Το παρόν και το μέλλον φαίνεται και πάλι ζοφερό. Ακούγοντας όμως τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για αλλαγή στη χώρα και τους ανθρώπους της. Μπορούμε να μάθουμε πολλά ακούγοντας τις φωνές τους…

19.30 LifeisWaiting: Referendum and Resistance in Western Sahara / Η Ζωή Περιμένει: Το Δημοψήφισμα και η Αντίσταση στη Δυτική Σαχάρα.
Σκηνοθέτης: IaraLee
Σενάριο: IaraLee
Παραγωγή: IaraLee
Διάρκεια: 59’
Χώρα Παραγωγής: USA | Western Sahara (2015)
Σύνοψη: Περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση από τους Ισπανούς κατακτητές, η Δυτική Σαχάρα παραμένει η τελευταία αποικία της Αφρικής. Το 1991 τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και έτσι τελείωσαν οι εχθροπραξίες , όμως οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των Μαροκινών στρατιωτικών δυνάμεων και η ειρήνη που επικρατεί είναι φοβερά ασταθής. Δεκάδες Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα για την γείτονα Αλγερία, όπου 125.000 πρόσφυγες ζουν ακόμη σε «προσωρινούς» καταυλισμούς. Ακόμη και με αυτές τις δυσκολίες ανέρχεται ένα καινούριο κίνημα, προερχόμενο από νέους, που προσπαθούν να αποκαλύψουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται και απαιτούν το πολυπόθητο δημοψήφισμα προς την ελευθερία. Αυτοί οι νέοι επιστρατεύουν ειρηνικές δημιουργικές τακτικές που ενισχύουν το σκοπό τους. Για να το κάνουν αυτό έπρεπε να αντισταθούν μέσα από αντικρουόμενες πλευρές. Αν και κινδυνεύουν με εξαφάνιση και βασανισμό από τα χέρια των Μαροκινών δυνάμεων, έχουν συμμαχήσει με μια διεθνή κοινότητα που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις μεγάλες δυνάμεις και ετοιμάζεται για ανταρτοπόλεμο.
Η ταινία της σκηνοθέτιδοςIaraLee εξετάζει αυτές τις λεπτές ισορροπίες καθώς καταγράφει την ζωή κάτω από τον κατακτητή, δίνοντας το μικρόφωνο στους πόθους των ανθρώπων της Ερήμου που δεν ξέφυγαν ποτέ από την αποικιοκρατία.  

20.30 Advocate / Συνήγορος
Σκηνοθέτης: Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche
Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche
Σενάριο: Rachel Leah Jones
Παραγωγή: Home Made Docs, Film Option, Close Up Films
Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία
Έτος Παραγωγής:2019
Διάρκεια:110΄
Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία (2019)
Σύνοψη: H Ισραηλινή δικηγόρος ΛέαΤσεμέλ εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και μια πεντηκονταετία, χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.  Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2019

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου
17:00 The silence of others / El silencio de otros / Ησιωπήτωνάλλων
Σκηνοθέτης: AlmudenaCarracedo, Robert   Bahar
Παραγωγοί:  AlmudenaCarracedo, Robert Bahar
Διάρκεια: 96’
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία 2018
Σύνοψη: Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, οι πληγές όμως δεν λένε να κλείσουν, όσο το εθνικό αφήγημα αποσιωπά τα απάνθρωπα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος. Ένα γενναίο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ, που καταγράφει, επί μία επταετία, τον αγώνα των επιζώντων ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος. Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών.

18.30 Hell and Hope / Κόλαση και Ελπίδα
Σκηνοθέτης: AmishSrivastava
Σενάριο: AmishSrivastava
Παραγωγή: Voice of America
Διάρκεια: 57’
Χώρα Παραγωγής: USA (2019)
Σύνοψη: Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν, βασάνισαν, βίασαν και πούλησαν χιλιάδες κορίτσια μέχρι τώρα. Μερικά κορίτσια προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Τι τους συνέβη; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία αυτών των κοριτσιών. Αυτή η ταινία μιλάει τόσο για τις τρομαχτικές εμπειρίες των κοριτσιών αλλά και πως άλλαξαν οι ζωές τους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαρτυρίες που δείχνουν στον κόσμο πόσο δύσκολο είναι τα θύματα του ISIS να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους.  
Το σχόλιο του σκηνοθέτη: Είχα την ευκαιρία να ζήσω από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία καθώς ήμουν ρεπόρτερ στην εμπόλεμη ζώνη. Ένιωσα και εγώ ο ίδιος τον πόνο που κουβαλούσε η κοινωνία, βλέποντας πως μπορεί μια κοινότητα να καταλήξει έτσι. Στα περισσότερα μέρη ήταν η πλειοψηφία εναντίων της μειοψηφίας και σε άλλες η επίδραση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι να δώσω αυτό το συναίσθημα το κοινό που θα δει την ταινία μου και βρίσκεται σε μια πολύ πιο άνετη και προνομιακή θέση. Για να κρατήσω το κόστος χαμηλό έπρεπε να μάθω να κινηματογραφώ, να κάνω μοντάζ αλλά και να σκηνοθετώ και το έκανα. Έκανα ακόμη και την αφήγηση.

19.30 IlPittoredellaTenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής
Σκηνοθέτης: Renato Lisanti
Σενάριο: Renato Lisanti, SalvoTaranto
Παραγωγή: RenatoLisanti
Διάρκεια: 72’
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2018)
Σύνοψη:
Παλέρμο, 1969. Μια περίεργη μεγάλη πράσινη σκηνή γεμίζει την πλατεία Politeama. Μέσα της υπάρχουν καμβάδες που εκφράζουν πόνο, οργή, υποδούλωση και τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά του νεαρού αγρότη EmanueleModica και δείχνουν την εναντίωσή του απέναντι στην Μαφία: μια ειρηνική εκδίκηση προς αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε ακριβώς από αυτό τον θρήνο ως ο «Ζωγράφος της σκηνής» που από τότε άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του στις πλατείες της Ιταλίας στη σκιά της σκηνής του που εδώ και τριάντα χρόνια είναι το σπίτι του. Εδώ και χρόνια ο Modica έχει χαρεί ιδιαίτερης επιτυχίας και είναι αγαπητός ανάμεσα στους κριτικούς τέχνης και κουλτούρας σε όλη την χερσόνησο. Ο κόσμος θυμάται μέχρι και σήμερα τις συνταρακτικές του εκθέσεις. Πέρα από την επιτυχία συνεχίζει να ζει στο παρασκήνιο, ζώντας αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική συνθήκη, έχοντας ένα μόνο σκοπό: να πολεμήσει τη μαφία μέσω της τέχνης.   
O EmanueleModica είναι πλέον 80 ετών και ζει μακριά από την ίδια τη Σικελία που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ποτέ την αξία της τέχνης του και τον εξοστράκισε μια δεκαετία πριν. Τα τελευταία 16 χρόνια η σκηνή του μαζεύει σκόνη στο μουσείο-σπίτι του στην περιοχή της Πάρμα, χιλιάδες χιλιόμετρά μακριά από την πατρίδα του. Μέχρι που μια μέρα, αν και σε προχωρημένη ηλικία, αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα.
Η επάνοδός του στην Σικελία είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο όπου ο μεγάλος πια σε ηλικία καλλιτέχνης μιλάει για την δική του μοναδική ιστορία.

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
21:30 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA –Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής
Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου
Παραγωγή: Γιάννης Τζώρτζης
Διάρκεια: 105’
Χώραπαραγωγής: Greece, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Uruguay
Ετος παραγωγής: 2018
Σύνοψη         Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project,  από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός. Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην ΕκουαδοριανήΑμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής,  για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους.Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε OneSuccessStory 2014 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία το έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου