ΠΑΤΡΑ : Η ατμοσφαιρική ρύπανση κτύπησε κόκκινο Οι αρμόδιοι φορείς πότε θα ενεργοποιηθούν ;

Πριν 3 χρόνια η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στο πλαίσιο των κοινωνικών παρεμβάσεων της διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα: τι συμβαίνει, ποιες είναι επιπτώσεις, πως μπορεί να αντιμετωπισθεί». Από τότε μέχρι σήμερα πέραν της αξιόλογης προσπάθειας που γίνεται συστηματικά με την καταγραφή στοιχείων για την ποιότητα του αέρα σε μια μεγάλη περιοχή του Δήμου της Πάτρας από το δίκτυο ΑΙΘΕΡΑΣ https://www.patrasair.gr/ με την ευθύνη του Ανδρέα Καζαντζίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τίποτα δε φαίνεται να ενεργοποιεί τους αρμόδιους φορείς, πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους πολίτες που εισπνέουν δηλητηριώδη αέρια. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τον αέρα που εισπνέουμε όταν είναι έως και 4 φορές πάνω από την ένδειξη πολύ κακή ποιότητα ατμόσφαιρας με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σε συγκεντρώσεις μικρών αιωρούμενων σωματιδίων (δίνονται με την ονομασία PM2.5) που είναι τα πιο επικίνδυνα.

 
Οι καταγραφές σε 10 σταθμούς μέτρησης του Αιθέρα στις 11μμ το Σάββατο 11 Ιανουαρίου ήταν Νέο Λιμάνι 91 μg/m3 Άγιο Ανδρέα 133 μg/m3 Τριών Ναυάρχων 197 μg/m3 Παλιό Τελωνείο 139 μg/m3 Γερμανού 78 μg/m3 Υψηλά Αλώνια 107 μg/m3 Αγίου Νικολάου 60 μg/m3 Αγία Σοφία 112 μg/m3 Αγυιά 68 μg/m3 Ρίο 51 μg/m3 με ένδειξη πολύ κακή κατάσταση ποιότητας αέρα το +50 μg/m3 και μόνο σε 4 σταθμούς ήταν κακή με όριο 25-50 μg/m3 και σε 2 ήταν μέτρια 20-25 μg/m3
Βαρύ είναι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντίστοιχα καθώς τουλάχιστον έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο (ή αλλιώς ένας στους εννέα θανάτους) παγκοσμίως πεθαίνουν από προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα µε την ατμοσφαιρική ρύπανση.
          Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Το δίκτυο Αιθέρας είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου