ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Προτεραιότητα για Δήμο και ΔΕΥΑΙ η ολοκλήρωση των έργων στον βιολογικό


Η τάχιστη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών ώστε το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού να περάσει στην φάση της κατασκευής αποτελούν βασική προτεραιότητα για την Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και την Δημοτική Αρχή.
Αυτό έγινε σαφές κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που προκλήθηκε μετά από την τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα.
Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η εταιρία που είχε αναδειχθεί πρώτη στο διαγωνισμό αποσύρθηκε λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης για λόγους που τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και στην ΔΕΥΑΙ είναι άγνωστοι.

«Χάσαμε από τον διαγωνισμό την καλύτερη μελέτη» ισχυρίστηκε ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην διοίκηση της ΔΕΥΑΙ υποστηρίζοντας ότι δεν κινήθηκε γρήγορα ώστε να γίνει ο έλεγχος του φακέλου από την Αποκεντρωμένη και το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση.
Η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο του βιολογικού καθαρισμού είχε γίνει στις 28 Αυγούστου 2019. Μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου, η απόφαση δεν είχε σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι καθυστερήσεις δε στην διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας ήταν πολύ μεγάλες γεγονός που επισημάνθηκε ιδιαίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έκανε γνωστό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου η απόφαση για τον μειοδότη στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη ενώ παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία για την αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ζητήθηκε από τις εταιρίες η ανανέωση των εγγυητικών επιστολών καθώς η ισχύς τους έληγε.
Τότε ο πρώτος μειοδότης αποφάσισε να αποσυρθεί. «Ήταν κάτι που δεν το αναμέναμε αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Από την πλευρά μας προχωρήσαμε άμεσα την διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το έργο να γίνει γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος, σημείωσε ότι τα λάθη είχαν ξεκινήσει από το 2015 από την τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και συμπλήρωσε ότι προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν η απόφαση της εταιρίας να αποσυρθεί όταν τρεις μήνες πριν πίεζε για την υπογραφή της σύμβασης.
Ο Νίκος Γκόντας καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή καθώς εξαιτίας των χειρισμών που ακολούθησε το έργο απεντάχθηκε και εντάχθηκε εκ νέου αλλά με προϋπολογισμό μικρότερο κατά 16 εκατομμύρια. Από τα 49 εκατομμύρια αρχικά έπεσε στα 36. «Πέρασε μία πενταετής θητεία, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ούτε καν η απόφαση δεν εστάλη στην Αποκεντρωμένη», είπε ο κ. Γκόντας.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του σχολίασε με νόημα ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επί πέντε χρόνια την ευθύνη αλλά τις φταίνε οι 40 μέρες  της νέας διοίκησης στην ΔΕΥΑΙ» και συμπλήρωσε ότι για τα 16 εκατομμύρια που χάθηκαν κάποιοι φέρουν ευθύνη.
«Η εταιρία έφυγε για τους δικούς της λόγους. Τώρα πρέπει να τρέξουμε όλοι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει το έργο», κατέληξε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου