ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Καθησυχαστικοί, εν μέσω αντιδράσεων, οι επιστήμονες για την 5G

Καλαμάτα: Καθησυχαστικοί, εν μέσω αντιδράσεων, οι επιστήμονες για την 5G

Καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 5G στα επίπεδα, που έχουν καθοριστεί έως τώρα για την πιλοτική εφαρμογή του στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν οι επιστήμονες, που την Παρασκευή το βράδυ μίλησαν σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η παρέμβαση, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο οποίος τόνισε ότι η υπεύθυνη ενημέρωση από επιστήμονες είναι απαραίτητη “για να πάψουν να υπάρχουν παραφωνίες, που μας αποπροσανατολίζουν”. Ζήτησε μάλιστα κι άλλες ανάλογες συναντήσεις “για να πάψουν να υπάρχουν σκιές”.


Νωρίτερα ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος των πολιτών, ενώ τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους επίσημους θεσμοθετημένους φορείς της χώρας, με τους οποίους υπάρχει συνεργασία.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του Χρήστου Ανδρεϊκου, Digital Transformation & Innovation Director του Οργανισμός Found.ation, o οποίος τόνισε ότι “ο κόσμος αλλάζει” και αναφέρθηκε στον “ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας” αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα τεχνολογικών εφαρμογών, που άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών σε διάφορους τομείς.
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Σαμαράς καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε. (SCENIHR) αρμόδια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από τος φρυκτωρίες στην εποχή των ασύρματων δικτύων και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Περνώντας στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας επεσήμανε ότι η ακτινοβολία 3G έχει 125 φορές λιγότερη ισχύ από την 2G και 1.000 φορές λιγότερη από την 1G, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εφαρμογές που θα έχει η 5G στα αυτοκινούμενα οχήματα, στην τηλεϊατρική και στην τεράστια ταχύτητα μετάδοσης εικόνας.
“Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η 5G λειτουργεί μεταξύ 1 και 6 GHz, ανάμεσα στην περιοχή του φάσματος που λειτουργεί το WiFi” θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι το χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις μετρήσεις, που γίνονται για την προστασία τόσο των χρηστών, όσο και του περιβάλλοντος.
Στο θέμα αυτό αναλυτικά αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Καραμπέτσος προϊστάμενος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ξεκίνησε λέγοντας ότι “η ακτινοβολία είναι παντού”. “Όσο καλύτερο είναι το σήμα, τόσο χαμηλότερη είναι η απορρόφηση της ακτινοβολίας από το ανθρώπινο σώμα” επεσήμανε ο κ. Καραμπέτσος, ενώ ειδικότερα για την 5G σημείωσε ότι λειτουργεί με κατευθυντικές κεραίες ότι “τα όρια της ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στην Ελλάδα είναι 60-70% χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Αναφορικά με τους ελέγχους και τις μετρήσεις, που γίνονται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που ο ίδιος εκπροσωπεί, ο κ. Καραμπέτσος επεσήμανε ότι “κάθε χρόνο ελέγχεται το 20% των κεραιών διαφόρων τύπων σε όλη την Ελλάδα”, ενώ ενημέρωσε για την δυνατότητα αιτήματος μέτρησης σε οποιοδήποτε κτήριο στη χώρα, κάτι που γίνεται το αργότερο εντός 20 ημερών από την πληρωμή του απαιτούμενου παραβόλου της τάξεως των 160 ευρώ. “Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 500 σταθεροί σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και 13 κινητοί σταθμοί, βανάκια, ένα εκ των οποίων έχει βρίσκεται στην Καλαμάτα μετά από αίτημα του δήμου”. Τόνισε ότι οι σταθεροί σταθμοί στήνονται συνήθως σε δημόσια κτήρια ή σε σημεία με κοινωνικό ενδιαφέρον. “Στην Καλαμάτα λειτουργούν δύο σταθεροί σταθμοί, ένας στο Πνευματικό Κέντρο και ένας ακόμα στο 21ο Δημοτικό Σχολείο” υπογράμμισε ο κ. Καραμπέτσος, που συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει δυνατότητα εύκολης μετεγκατάστασης τους, αν κριθεί σκόπιμο, ενώ τα αποτελέσματα των μετρήσεων και η διαχρονική τους πορεία είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (eeae.gr), όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα σημεία ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη χώρα.

Τέλος ο Ευάγγελος Γεωργίου πυρηνικός γιατρός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησε για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία και ανέπτυξε την έννοια “του λογικά αποδεκτού κινδύνου”, διευκρινίζοντας ότι όπως στην καθημερινή ζωή υπάρχουν από πολλά πράγματα κίνδυνοι, που μας αναγκάζουν να προσέχουμε χωρίς όμως να σταματάμε τη δραστηριότητα, έτσι και με την κινητή τηλεφωνία γίνονται οι απαιτούμενες μετρήσεις και υπάρχουν όρια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στο κλείσιμο της ομιλίας του διευκρίνισε ότι ο ίδιος προετοιμάστηκε για να μιλήσει στο κοινό για την κινητή τηλεφωνία και όχι ειδικά για την 5G, κάτι που προκάλεσε την δυσανασχέτηση κάποιων εκ των θεατών, που ανήκουν σε ομάδες αντιδρώντων πολιτών για τo δίκτυο της 5G στην Καλαμάτα. Ο καθηγητής Γεωργίου ανέλαβε για αυτό προσωπικά την ευθύνη και δεσμεύτηκε, ότι εάν προσκληθεί εκ νέου θα αναπτύξει πιο αναλυτικά το θέμα της 5G.
Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι τόνοι ανέβηκαν στο στάδιο των ερωτήσεων, με πολίτες να ζητούν εγγυήσεις ότι η 5G δεν είναι επιβλαβής για την δημόσια υγεία και τους επιστήμονες να παραπέμπουν σε διάφορα σημεία των τοποθετήσεών τους. Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς τόνισε σε έντονο ύφος, ότι “μετρήσεις γίνονται, διότι υπάρχουν όρια, θεματοφύλακας των οποίων είναι η ΕΕΑΕ” και λέγοντας παράλληλα ότι και τώρα, αλλά και σε ενδεχόμενη εφαρμογή της 5G “όλοι θα εκτιθέμεθα σε ακτινοβολία κάτω των καθορισμένων ορίων”.
Στην ερώτηση πολίτη προς τους επιστήμονες “γιατί αφού το 5G έχει τόσα οφέλη και είναι ακίνδυνο δεν εφαρμόζεται στην πόλη σας” ο Θ. Σαμαράς, κάτοικος Θεσσαλονίκης, απάντησε “ρωτήστε τον κ. Μπουτάρη”, ενώ ο ίδιος είπε προς πολίτες ότι έχουν “λάθος αντίληψη για την ποινική ευθύνη των επιστημόνων”.
Επίσης από αντιδρώντες κατοίκους ζητήθηκε σε άλλη ενημερωτική εκδήλωση να κληθούν και επιστήμονες, που αναπτύσσουν επιχειρήματα κατά της 5G. Τα αίματα άναψαν όταν άρχισαν να ακούγονται ονόματα επιστημόνων με διαφορετικές απόψεις, τους οποίους διαχρονικά επικαλούνται οι αντιδρώντες με τους παρόντες ομιλητές να αμφισβητούν την επάρκεια και την γνωστική συνάφεια κάποιων εξ αυτών με το εν λόγω αντικείμενο. Ζήτησαν μάλιστα από τους ερωτώντες πολίτες να παρουσιάσουν “έστω μία επιστημονική δημοσίευση ή εργασία αυτών”, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει ότι ο ίδιος έχει 48 τέτοιες δημοσιεύσεις.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης ζήτησε από τους ομιλητές να... αποκαλύψουν αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι τον παρέπεμψαν στο “Πόθεν Έσχες”, που κάθε χρόνο καταθέτουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης τόσο προς τους επιστήμονες, όσο και προς τους δημοσιογράφους μοιράστηκε φάκελος της “Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας” με επιφυλάξεις για την εφαρμογή της 5G, όπου μεταξύ άλλων σημειώνοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:
"1) Εσείς σήμερα μπορείτε να βεβαιώσετε τους κατοίκους της Καλαμάτας ότι από τα έως τώρα δεδομένα και μελέτες η νέα τεχνολογία δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία;
2) Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, θα θέλαμε δημόσια να μας παρουσιάσετε τις μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με την τεχνολογία 5G και οι οποίες δεν εμφανίζουν ή εμφανίζουν μη σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τις πηγές τους, καθώς και πού αυτές έχουν δημοσιευτεί.
3) Παρακολουθείτε τις επιστημονικές εξελίξεις διότι οι ίδιοι προσωπικά κάνετε έρευνα στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο; Διεξάγετε δηλαδή πειράματα;
4) Γνωρίζετε αν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους της εν λόγω τεχνολογίας; Διότι, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της ΕΕ έως σήμερα, οι όποιες έρευνες έχουν γίνει σε εργαστηριακό περιβάλλον. Παρακαλούμε πείτε μας τις έρευνες που έχουν γίνει και τα πορίσματά τους σε πραγματικό περιβάλλον.
5) Στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει ακόμα ή που δεν υπάρχουν πορίσματα από τα οποία να προκύπτουν οι επιπτώσεις ή όχι στην υγεία, συμφωνείτε ότι με την πιλοτική εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε πραγματικό περιβάλλον, εμείς γινόμαστε αντικείμενο έρευνας χωρίς τη συναίνεσή μας;
6) Σήμερα παρουσιάζετε μετρήσεις από το Δημόκριτο, οι οποίες σαφώς είναι άνευ αντικειμένου, καθώς δίκτυο 5G στην πόλη μας δεν υπάρχει. Για ποιο λόγο λοιπόν οι μετρήσεις αυτές παρουσιάζονται σε μια ημερίδα που αφορά την 5G τεχνολογία;"
( πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου