ΑΓΡΙΝΙΟ / ΑΘΗΝΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : : Σε αναπτυξιακή τροχιά η Agrino - Αιχμή του δόρατος οι επενδύσεις και το λανσάρισμα νέων, καινοτόμων προϊόντων

Τα στελέχη της Agrino παρέθεσαν γεύμα σε εκπροσώπους του Τύπου, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε η δυναμική και ανοδική πορεία που ακολουθεί η εταιρία στην εγχώρια και διεθνή αγορά, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί καθώς και το λανσάρισμα των νέων προϊόντων της.
Ειδικότερα, το 2019 οι καθαρές πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν στο ποσό των 29,3 εκ.€,  παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη της τάξεως του +6,3% ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την ίδια χρονιά υπερέβη τα 2 εκ. € έναντι  1,56 εκ. € το 2018.Στην απαιτητική χρονιά που έκλεισε, η Agrino κατάφερε και ανέπτυξε περαιτέρω τα ήδη κυρίαρχα μερίδια της στο ρύζι και τη ρυζογκοφρέτα, ενώ διατήρησε τη 2η θέση στην κατηγορία των οσπρίων.

 
Παράλληλα, υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της για την τριετία 2019-2022, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000€, που αποτελείται από 3 επενδυτικά προγράμματα με κυριότερους στόχους τον διαρκή εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.
Από το 1990 η Agrino έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σήμερα εξάγει σε πάνω από 30 χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, στις ΗΠΑ, στην Νότιο Αφρική, και πιο πρόσφατα στην Ισλανδία, αλλά και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν μια ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 8% και, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 13% του τζίρου της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%. Θέλοντας να διευρύνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα προσβλέπει στη διείσδυση στις μεγάλες, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. καθώς και στις ΗΠΑ, αλλά και σε νέες αγορές, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και την Αυστραλία.
Με αιχμή του δόρατος την καινοτομία και τις νέες προϊοντικές προτάσεις που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς και στις ανάγκες των καταναλωτών, το 2019 η Agrino λάνσαρε μια νέα σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις, που έφερε αέρα ανανέωσης, αλλά και μια ξεχωριστή πρόταση για το καταναλωτικό κοινό καθώς είναι υγιεινές, χωρίς γλουτένη και με όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης, αφού παράγονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Σίνδο. Επιπλέον, προέβη στην ανανέωση της συσκευασίας των οσπρίων της, θέλοντας να τονίσει στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν με νέους τρόπους, που ταιριάζουν στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Σταθερά, στα περισσότερα από τα προϊόντα της, τα οποία και καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καινοτομεί παγκοσμίως αναγράφοντας  το όνομα του Έλληνα παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας σε κάθε συσκευασία.
Το επόμενο διάστημα η Agrino στοχεύει στην αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας της, με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην Ελληνική αγορά και στις 3 προϊοντικές κατηγορίες, με την ανάπτυξη των εξαγωγών και την είσοδο σε νέες αγορές, καθώς και με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, τόσο σε ομοειδή προϊόντα της γκάμας που διαθέτει σήμερα όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.
Το προφίλ της εταιρείας
Η Agrino είναι μία 100% ελληνική εταιρία με περισσότερα από 65 χρόνια παράδοσης στην παραγωγή ρυζιού και πάνω από 25 χρόνια στην παραγωγή οσπρίων. Με ιστορία που κρατά πάνω από μισό αιώνα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μάρκες (love brand) στην ελληνική αγορά προσφέροντας ελληνικά ρύζια και όσπρια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Με σταθερά ανοδική πορεία, έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στο καλάθι των καταναλωτών ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η ποιότητα και η καινοτομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της επιτυχημένης πορείας της Agrino, στις οποίες επενδύει ενισχύοντας συνεχώς την δυναμική των προϊόντων της και το λανσάρισμα νέων. Η εταιρία προσφέρει σταθερά στον καταναλωτή προϊόντα κυρίως Ελληνικής καλλιέργειας που είναι ασφαλή, υγιεινά και ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.
Η Agrinoσήμερα
Σήμερα, η Agrino διαθέτει 2 παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και  μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων Γίγαντων-Ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και 3 κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο. Έχει εγκατεστημένες 5 γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, 2 μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης,  διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα, ενώ η πλέον πρόσφατη είναι η πλήρης μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου, το 2019. Σε τεχνολογικές προδιαγραφές ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι από τους πιο προηγμένους σε διεθνές επίπεδο. Ο αριθμός των εργαζομένων στις 4 εγκαταστάσεις ανήλθε στους 174 για τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση, που άγγιξε το 10% σε σχέση με το 2018.
Οι Καθαρές Πωλήσεις το 2019 ανήλθαν στο ποσό των 29,3 εκ.€,  παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη, χωρίς εμπόριο α’ υλών, της τάξεως του +6,3%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA)  το 2019 υπερέβη τα 2 εκ. € έναντι  1,56 εκ. € το 2018. Σε μια απαιτητική χρονιά η Agrino κατάφερε και ανέπτυξε περαιτέρω τα ήδη κυρίαρχα μερίδιά της στο ρύζι και τη ρυζογκοφρέτα, ενώ διατήρησε τη 2η θέση στην κατηγορία των οσπρίων.
Εξαγωγές
Από τις αρχές του 1990 η εταιρία έχει ξεκινήσει δυναμικά να εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αμερική, παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια εισόδου. Με προσήλωση στην Ποιότητα και, κυρίως, στην Καινοτομία, έχει καταφέρει να διεισδύσει και να πουλά κωδικούς της σε πάνω από 30 χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, αλλά και στις ΗΠΑ και την Νότιο Αφρική. Προσφάτως μάλιστα, ξεκίνησε συνεργασία με την Ισλανδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πάντα με τα επώνυμα προϊόντα Agrino. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν μια ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 8% και, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 13% του τζίρου της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%. Θέλοντας να διευρύνει περαιτέρω το εξαγωγικό της αποτύπωμα προσβλέπει στη διείσδυση στις μεγάλες, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. καθώς και στις ΗΠΑ, όπου εδώ και 5 χρόνια δρα με μεγάλη έμφαση και σχετική επιτυχία. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για προσέγγιση νέων αγορών, κυρίως προς τις ολοένα αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και την Αυστραλία.
Επενδύσεις
Από τις αρχές του 2019 η Agrino υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000€, που αποτελείται από 3 επενδυτικά προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2022. Κύριος στόχος του επενδυτικού πλάνου της είναι ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των παραγωγικών διεργασιών, η σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η εισαγωγή πρόσθετων αυτοματισμών, η επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία με εισαγωγή νέων προηγμένων λογισμικών, η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες καθώς και η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και ξήρανσης α’ υλών με σκοπό την υποστήριξη της μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού.
Προϊόντα
Επενδύοντας στην ποιότητα και την καινοτομία η εταιρία προσφέρει σταθερά νέες και σύγχρονες προϊοντικές προτάσεις. Τα ρύζια Agrino ήταν καινοτόμα από τη γέννηση τους, το 1969, όταν συσκευάστηκαν στην, πρωτοποριακή για την εποχή, όρθια, χάρτινη συσκευασία στην οποία αναγραφόταν η χρήση του κάθε ρυζιού. Το Φάνσυ για γεμιστά, το Φίνο για το πιλάφι, το «χρυσό» Agrino Bella έγινε σημείο αναφοράς για τις νοικοκυρές εκείνης της εποχής. Εξελισσόμενη και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών για έξυπνες αλλά και υγιεινές λύσεις για το καθημερινό τραπέζι η Agrino είναι η πρώτη ελληνική εταιρία ρυζιού που δημιουργεί ημιέτοιμα γεύματα με εκλεκτές συνταγές και συστατικά όπως ριζότο με Τρούφα, με Κρόκο Κοζάνης ή Πολίτικο πιλάφι στη σειρά «Agrino Bistro». Δημιούργησε επίσης την μόνη ολοκληρωμένη σειρά καστανών ρυζιών γρήγορου βρασμού, την «Agrino Brown Family», με καστανό ρύζι για κάθε μαγειρική χρήση. Εκτός από μακρύκοκκο καστανό ρύζι για πιλάφι, λάνσαρε και καστανό ρύζι τύπου καρολίνα για γεμιστά, μια παγκόσμια πρωτοπορία για την οποία κέρδισε το Βραβείο του πιο επιτυχημένου Λανσαρίσματος το 2017. 
Τα όσπρια Agrino κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από την δεκαετία του ‘90. Το 2006 η Agrino πρωτοπορεί, παράγοντας ελληνικά όσπρια, καλλιεργημένα σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, αφού σε παγκόσμια πρώτη αναγράφει το όνομά τους καθώς και την περιοχή καλλιέργειας πάνω στη συσκευασία. Στην συνέχεια εφαρμόζει την Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ) σε όλα της τα ελληνικά προϊόντα ρυζιών και οσπρίων. Παραμένει η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Για τον Έλληνα καταναλωτή, τα όσπρια ήταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά συνδεδεμένα με παραδοσιακές συνταγές, τα τελευταία χρόνια όμως, η τάση για αναζήτηση προϊόντων που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας (veganism) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Με το πρόσφατο επαναλανσάρισμα των οσπρίων της, η Agrino θέλει να τονίσει στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν με νέους τρόπους, που ταιριάζουν στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες.
Αξιοποιώντας τη γνώση και εμπειρία της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε στις αρχές του 2019 μια ολοκαίνουρια σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις, που φέρουν την υπογραφή ποιότητας της ελληνικής εταιρίας και είναι υγιεινές, νόστιμες, ελαφριές, με λίγες θερμίδες, χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε φυτικές ίνες και με όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης. Ακολουθώντας το παγκόσμιο trend του healthy snacking, η Agrino δημιουργεί μια υγιεινή, αλλά πρωτίστως γευστική πρόταση στις ρυζογκοφρέτες, η οποία την έχει αναδείξει σε market leader της κατηγορίας, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά.
Επόμενα επιχειρηματικά σχέδια
Με την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια, η εταιρία έχει ως στόχο τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας της, με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην Ελληνική αγορά και στις 3 προϊοντικές κατηγορίες, με την ανάπτυξη των εξαγωγών και την είσοδο σε νέες αγορές, καθώς και με την παραγωγή νέων καινοτομικών προϊόντων τόσο σε ομοειδή προϊόντα της γκάμας που διαθέτει σήμερα όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.
Δράσεις ΕΚΕ
Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν βασικές αρχές της Agrino. Για αυτό έχει επενδύσει στην εξασφάλιση της καλλιέργειας των ελληνικών της α’ υλών σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), βάσει του διεθνούς προτύπου GLOBALG.A.P. (Global Good Agricultural Practice), το οποίο βασίζεται σε αρχές, όπως η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μέσω της σωστής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία), η ασφάλεια των καλλιεργητών, η προστασία του περιβάλλοντος (ορθολογική χρήση γης, νερού και χημικών) καθώς και η πλήρης παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας σε όλα τα στάδια.
Η ιχνηλασιμότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του GLOBALG.A.P. καθώς αποδεικνύει την παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα της τα στάδια και εξασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τα ελληνικά προϊόντα Agrino φέρουν το όνομα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας στα πακέτα τους κι έτσι ο καταναλωτής έχει πλήρη γνώση της προέλευσης του προϊόντος που αγοράζει.
Η Agrino έχει επενδύσει και στην περιβαλλοντική διαχείριση στα εργοστάσιά της, με στόχο τίποτα να μην πάει χαμένο. Ο ατμός που παράγεται από την καύση του φλοιού του ρυζιού χρησιμοποιείται εν μέρει στη διαδικασία parboiling. Η περίσσεια του ατμού οδηγείται σε ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει το 70-80% της κατανάλωσης του εργοστασίου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά την καύση του φλοιού παράγεται τέφρα (στάχτη), η οποία περιέχει οξείδιο του πυριτίου σε υψηλό ποσοστό και είναι κατάλληλη για χρήση στην μεταλλουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία. Η καύση γίνεται σε συνθήκες φιλικές προς το περιβάλλον, αφού σειρά από φίλτρα κατακράτησης της σκόνης δεν επιτρέπουν να διοχετευθεί η τέφρα στο περιβάλλον. Και βέβαια, στηρίζει από το 2003 τις απαιτήσεις ανακύκλωσης που προκύπτουν από την κατανάλωση των συσκευασιών κατόπιν συνεργασιών με τους εγκεκριμένους από το Κράτος φορείς.
Παράλληλα, με τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια του Έλληνα καλλιεργητή η Agrino συνδράμει στην προσπάθεια διατήρησης του ενεργά οικονομούντος πληθυσμού σε αγροτικές και , συχνά, παραμεθόριες περιοχές συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας. Τέλος, υποστηρίζει σε ετήσια βάση μια πλειάδα οργανώσεων και φορέων με αντικείμενο την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Βραβεύσεις
Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερης σημασίας για την εταιρία και από άποψη βραβεύσεων, μέσω των οποίων αναδείχθηκε η δυναμική παρουσία της στην αγορά αλλά και η σταθερή προτίμηση του καταναλωτικού κοινού. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019 η Agrino απέσπασε Gold βραβείο για τις καινοτόμες συσκευασίες της στo πλαίσιo του Διαγωνισμού Packaging Innovation Awards 2019 χάρη στις πρωτοπόρες συσκευασίες της νέας σειράς Ρυζογκοφρετών της Agrino, που κατέκτησαν την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία “Food” για το συνολικό branding και τον σχεδιασμό των συσκευασιών των προϊόντων. Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησαν δυο ακόμα αξιόλογες διακρίσεις για την Agrino. Η βράβευση στα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις 2019 αποτέλεσε μια μοναδική εταιρική διάκριση για τους κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που έχει υιοθετήσει σε κάθε στάδιο παραγωγής των προϊόντων της, ρυζιών και οσπρίων, ακολουθώντας πιστά σύγχρονες και εξελιγμένες πρακτικές. Ήταν η  πρώτη φορά που η εταιρία βραβεύτηκε για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί εδώ και χρόνια, εντείνοντας τη σημασία της διάκρισης. Παράλληλα, κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο Επώνυμου Καταναλωτικού Προϊόντος για τις Ρυζογκοφρέτες της στα Made in Greece Awards 2019. Η βράβευση αυτή αποτελεί τιμή για την Agrino αφού θεσμοθετείται από την Ελληνική Ακαδημία Marketing, ενώ παράλληλα, συνδέει την επιτυχία και την ποιότητα του με την Ελληνικότητα της προέλευσης του.
Τέλος, η Agrino, ως Μέλος της ιδρυτικής ομάδας της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2012 και μετουσιώθηκε στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, είναι υπερήφανη για την ενεργό συμμετοχή της. Με κριτήρια εισόδου στην Κοινότητα το τρίπτυχο «έδρα-παραγωγή-ιδιοκτησία στην Ελλάδα» , η Agrino πρωτοστατεί στην προσπάθεια των εταιριών να παραμείνουν αμιγώς Ελληνικές, αλλά και να επιστρέφουν στο  μέγιστο βαθμό, σε σχέση με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, την υπεραξία των προϊόντων που παράγουν στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου