«Βίλα στη ζούγκλα»

Της Ευσταθίας Γιαννιά*
 Ο Εχούντ Μπάρακ είπε κάποτε για το Ισραήλ, ότι «είναι βίλα στη ζούγκλα» και είναι σαν να περιγράφει και την Ελλάδα. «Βίλα», στην πιο εύφλεκτη γειτονιά του πλανήτη, που παράγει προσφυγικούς-μεταναστευτικούς πληθυσμούς, με συχνότητα μεγαλύτερη από όσους μπορεί να σηκώσει η χώρα μας.
 
Η Τουρκία στους πληθυσμούς αυτούς, έχει τη δική της χρυσή ευκαιρία, στην προσπάθειά της να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τη χώρας μας. Στο πλαίσιο στρατηγικού της σχεδιασμού, έχει καταργήσει τη θεώρηση εισόδου για το έδαφός της σε κράτη της Μ. Ανατολής και της Ασίας και τους επιτρέπει με φθηνά εισιτήρια των τουρκικών αερογραμμών, να φτάνουν γρήγορα και με ασφάλεια στα Μικρασιατικά παράλια.
Ιδίως από το 2015, με εύφορο έδαφος την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Γιατί σε όλο αυτό που ακολούθησε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει το δικό της, αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης.
Κυρίως γιατί με την πολιτική της, επέτρεψε να καθιερωθούν τα ελληνικά νησιά σχεδόν ως ο μοναδικός δρόμος προς την Ευρώπη. Για το γεγονός ότι αποδέχθηκε στην ερμηνεία της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας, να μην συμπεριλαμβάνεται και η ενδοχώρα στις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εγκλωβισμό στα νησιά μας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Και τελικά, για τον τρόπο που το διαχειρίστηκε συνολικά και την κληρονομιά χάους που άφησε.
Εύκολα λοιπόν κάποιος αναγνωρίζει, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρέλαβε μια παγιωμένη και δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Που συμπληρώνεται και από την καχυποψία των τοπικών κοινωνιών η οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, εξ αιτίας των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μετά την αναγκαία αλλαγή του νόμου για το άσυλο, η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί μέτρα με εθνικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Αυξημένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης. Μέτρα απόλυτα επιβεβλημένα για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και σηματοδοτούν τη διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης, στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Ελλάδα ωστόσο, είναι και χώρα σύνορο της Ευρώπης και η ασφάλεια όλων, είναι το άθροισμα της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.
Πέρα επομένως από τα αυτονόητα μέτρα αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, επιπλέον για τη χώρας μας, επιβάλλεται άμεσα να ισχύσουν οι επαναπροωθήσεις και από την ενδοχώρα. Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε η καταγραφή και ταυτοποίηση να γίνεται στο έδαφος της αντί για τα ελληνικά νησιά  και όσοι δικαιούνται, να έρχονται στην Ευρώπη. Άλλωστε η Τουρκία αναγνωρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα».
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι πολύ σοβαρό εθνικό θέμα και χρειάζεται ομοψυχία, ορθολογική διαχείριση, αποφασιστική υπεράσπιση των συνόρων μας. Όσο πιο έγκαιρα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις του.
Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε απερίσπαστοι να σχεδιάζουμε την οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη, να επενδύουμε στην πρόοδο και την ευημερία μας. Όμως και η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία «βίλα στη ζούγκλα».

*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου