ΠΑΤΡΑ : Εδω Πανεπιστήμιο


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων. Την εκδήλωση προσφώνησε η Πρύτανις, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Στο πλαίσιο του εορτασμού απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του τιμώμενου Ιδρύματος «Choose Life» Μαρί Ευγενίδου – Λόη, από την Πρύτανι του Ιδρύματος για την εξαιρετική συνεισφορά της στους σκοπούς λειτουργίας του ΚΕΔΜΟΠ- Χάρισε Ζωή και στο επιστημονικό έργο του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η γνωριμία του Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών του ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή με τον Λήπτη του Μοσχεύματος, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Αιματολογίας Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2018-19, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς τους στην έρευνα, την  εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματος.  «Φοιτητικά Βραβεία Αριστείας», που συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα δόθηκαν επίσης στους αριστεύσαντες αποφοίτους του Ιδρύματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική διάλεξη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς Αθανασίου Κυριαζή με θέμα: «Η Έρευνα και η Καινοτομία, ως βασικά συστατικά της ελληνικής κουλτούρας και προϋποθέσεις της Ανάπτυξης».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, υπάλληλοι και φοιτητές), πρώην Πρυτάνεις, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων, εκπρόσωποι των Αρχών και της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, αλλά και συμπολίτες μας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης όπου αναφέρονται τα μέλη που βραβεύτηκαν (μέλη ΔΕΠ και φοιτήτριες/φοιτητές), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: https://www.upatras.gr/el/node/9005



ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webometrics» του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών CSIC (έκδοση Ιανουαρίου 2020) το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στην 570η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 28.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως και στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα 75 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Το σύστημα παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους αξιολόγησης λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους δείκτες οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα στη διαμόρφωση της κατάταξης, σχετίζονται με την παρουσία στο διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας στον παγκόσμιο ιστό. Οιδείκτεςαυτοίείναιοιεξής: Presence 5% (Size of the main webdomain of the institution), Visibility 50% (Number of external networks linking to the institution's webpages), Transparency/Openness 10% (Number of citations from Top 110 authors) και Excellence/Scholar 35% ( Number of papers amongst the top 10% most cited in the 26 disciplines/ Data for the five year period: 2013-2017).
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://www.webometrics.info/en



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Το Τμήμα Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα: «Χτίζοντας Γέφυρες: Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ανοίγονται στον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με την πλατφόρμα Study In Greece, στο πλαίσιο της διαχείρισης της εθνικής εικόνας της χώρας και της προώθησης της εξωστρέφειας στον τομέα της εκπαίδευσης.
Σκοπός της συμμετοχής του Ιδρύματος ήταν η ενημέρωση ξένων Πρεσβευτών, μορφωτικών ακολούθων και των αρμοδίων εκπροσώπων των ξένων Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα, καθώς και των ξένων Ιδρυμάτων που εδρεύουν στην χώρα και ασχολούνται με την εκπαίδευση σχετικά με τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Ίδρυμά μας και τα οποία απολαμβάνουν ευρείας αποδοχής από αλλοδαπούς φοιτητές, καθώς τους προσφέρουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και δυνατότητες καλύπτοντας ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων.


3ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝΟΣΟΚΑΤΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ»
Η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Τμήμα Λοιμώξεων - Αιματολογικό Τμήμα) θα πραγματοποιήσουν το 3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς» στις 31 Ιανουαρίου 2020 - 2 Φεβρουαρίου 2020, στη Ναύπακτο, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα (Αθανασιάδη Νόβα 32-42, Ναύπακτος 30300, Τηλ.: 26340 27062). Για να ενημερωθείτε για το επιστημονικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου πατήστε:https://www.upatras.gr/el/node/9016



ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ»
Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, μαθητική ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Κρίση: Συνθέτοντας το παζλ», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Εστία Επιστημών στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες της Β ́ & Γ ́ τάξης του Γυμνασίου και της Α ́ και Β ́ τάξης του Λυκείου από όλα τα Σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, που υπάγονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και τους οποίους καθοδηγούν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Η ημερίδα έχει ως κύριο θέμα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, τα αίτια, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο της ημερίδας επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους μαθητές, οι οποίοι θα διατυπώσουν μέσα από τις εργασίες τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και θα προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών και των επιπτώσεών τους, αλλά και στους ειδικούς, ώστε να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να κινητοποιηθούν οι φορείς με σκοπό να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις ώστε οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να προσαρμοστούν με ήπιο τρόπο στα νέα κλιματικά δεδομένα. Η συμμετοχή στο Συνέδριο μπορεί να έχει, ενδεικτικά, κάποια από τις παρακάτω μορφές: Εισηγήσεις, Poster, Πειραματική διάταξη, Έκθεση φωτογραφίας, Άλλη δραστηριότητα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Αναλυτικά η προκήρυξη: εδώΑναλυτικά η προκήρυξη: εδώ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

·     Περιοδικό Πανεπιστημίου Πατρών «@UP»
Κυκλοφόρησε η κεντρική μηνιαία έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών «@UP» τεύχος Ιανουαρίου. Μπορείτε να το αναζητήσετε ψηφιακά στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος (http://www.upatras.gr/el/up).

·     InfoNews τεύχος 12/2019
Από το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο «Πολιτική Ανώτατης Εκπαίδευσης» (Higher Education Policy Network - HEPNet) που έχει συγκροτηθεί από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου και Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, κυκλοφόρησε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο InfoNews, τεύχος  Δεκεμβρίου 2019 για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Το τεύχος είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:



ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Την 1η και 4η θέση στην κατηγορία Line Following Enhanc3d του διαγωνισμού Robotic Arena κατέκτησε η Λέσχη Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με τo ρομπότ «Dromeas X». Επίσης, στον ίδιο διαγωνισμό κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Line Following Drag και την 4η θέση στην κατηγορία Line Following Turbo, με το ρομπότ «enorasisXdromeas». Ο διαγωνισμός Robotic Arena είναι ένας διεθνής διαγωνισμός Ρομποτικής, ο οποίος διεξήχθη για 12η συνεχόμενη χρόνια στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, στις 25 Ιανουαρίου 2020. Φέτος συγκέντρωσε 406 συμμετέχοντες από 12 χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Το ρομπότ «enorasisXdromeas» είναι ένα καινοτόμο τεχνολογικό αποτέλεσμα της συνεργασίας της Λέσχης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με το Robotics Lab του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο. Η εν λόγω συνεργασία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019, αποτελεί μία από τις στρατηγικές δράσεις εξωστρέφειας της Λέσχης Ρομποτικής με σκοπό τις διεπιστημονικές διακρατικές συνεργασίες και τη διάχυση της τεχνογνωσίας σε διεθνές επίπεδο. Στον διαγωνισμό, έγινε η πρώτη, πολλά υποσχόμενη, δημόσια εμφάνιση του ρομπότ «enorasisXdromeas», μέσα από το οποίο επιχειρείται η τεχνολογική ώσμωση διαφορετικών μεθόδων ελέγχου ρομπότ με σκοπό να κατασκευαστεί ένα από τα πιο γρήγορα ρομπότ στον κόσμο. Επίσης, η Λέσχη Ρομποτικής, στο πλαίσιο της μετάδοσης της γνώσης προς το ευρύ κοινό, διαθέτει ελεύθερα επιλεγμένα τμήματα (https://gitlab.com/robotics_club/Dromeas) της τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή ρομπότ, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος να κατασκευάσει και να προγραμματίσει ένα ρομπότ ακολούθησης γραμμής (Line Following Robot). Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.


ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
- Δημοσίευση στο ΦΕΚ 4177/Β/15-11-2019 της Αριθμ. Δ2β/Γ.Π.οικ.80727/15-11-2019 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα "Καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του ν.  3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α’/3.8.2010),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου