ΠΑΤΡΑ : Θέλουν ανεξάρτητο το Κασμίρ




Είκοσι περίπου ματανάστες από το Κασμίρ πραγματοποιησαν το πρωί ειρηνική διαμαρτυρία στην Πλατεία Γεωργίου για να διατηρήσει την αναξαρτησία της η πατρίδα τους.
Η διαμαρτυρία έγινε με την ευκαιρία της επετείου δολοφονίας του αυτονομοστή ηγέτη της μικρής αυτής χωρας.  



Το Κασμίρ είναι η βορειοδυτική περιοχή της ινδικής υποηπείρου. Έως τα μέσα του 19ου αιώνα ο όρος Κασμίρ υποδήλωνε γεωγραφικά μόνο την κοιλάδα Κασμίρ μεταξύ των μεγάλων Ιμαλαΐων και της οροσειράς Πιρ Παντζάλ. Σήμερα υποδηλώνει μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ (στο οποίο περιλαμβάνονται η Τζαμού, η κοιλάδα Κασμίρ και το Λαντάκ), οι υπό πακιστανική διοίκηση αυτόνομες περιοχές Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ–Μπαλτιστάν, όπως επίσης οι υπό κινεζική διοίκηση περιοχές Ακσάι Τσιν και η περιοχή Τρανς-Καρακορούμ.
Καταστήματα και γραφεία παρέμειναν πρόσφατα κλειστά στο Κασμίρ και οι περισσότεροι δρόμοι άδειοι, αφού οι ομοσπονδιακές αρχές της Ινδίας ανακάλεσαν επισήμως τη συνταγματική αυτονομία της περιοχής και την χώρισαν σε δύο ομοσπονδιακά διοικούμενα εδάφη.

Η απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρένρτα Μόντι τον Αύγουστο να ανακαλέσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και να ενισχύσει τον έλεγχο του Νέου Δελχί σε αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί και το Πακιστάν, έχει προκαλέσει οργή την ώρα που εδώ και τρεις δεκαετίες σοβεί μια ένοπλη εξέγερση.
Η περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο δυνάμεων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Και οι δύο χώρες κυβερνούν μέρη του Κασμίρ και το διεκδικούν ολόκληρο και έχουν αντιπαρατεθεί δύο φορές πολεμικά μετά το 1947 εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου