ΠΑΤΡΑ : Δήμαρχε, «κοίτα τι έκανες»…


Του Διονύση Γράψα, ιστορικού
Ασυναίσθητα στο άκουσμα της πρόσληψης της κ .Διγενή, ως συμβούλου πολιτισμού του δημάρχου, έρχεται στο νου ο τίτλος της πετυχημένης εκπομπής που εκείνη είχε στην δημόσια τηλεόραση χρόνια πριν. Ο Κώστας Πελετίδης, κάνει μια επιλογή που μπορεί μεν να υπαγορεύεται από αίσθημα κομματικής ορθοδοξίας από την μια, εγείρει πολλά ερωτηματικά όμως, από την άλλη.


Η Πάτρα, πόλη με πλούσια χαρακτηριστικά και σοβαρές περγαμηνές στην «παραγωγή» πολιτισμού, σίγουρα δεν αξίζει μιας τέτοιας μεταχείρισης από την δημοτική αρχή. Τέτοιες κινήσεις φανερώνουν από την μεριά της «Λαϊκής συσπείρωσης»,  έλλειψη σχεδίου και σοβαρού προγραμματισμού για τις πολιτιστικές δράσεις που μπορεί να προσφέρει στο κοινό της η πόλη.
Κάτι που έχει ξανακάνει κατά το παρελθόν, βασισμένη στους ανθρώπους της. Με το μεράκι τους, το κέφι τους και την φαντασία τους. Αλίμονο, αν κάποιοι, εν έτει 2020,  αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό, ως προϊόν συσχετισμών μιας κομματικής νομενκλατούρας.
Η Πάτρα είναι βέβαιο πως έχει ανθρώπους με άποψη και γνώση που μπορούν να χαρτογραφήσουν την πορεία της πόλης στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Σε εκείνους πρέπει να απευθυνθεί η δημοτική αρχή. Ας ψάξει και ας τους βρει. Χωρίς εσωστρεφείς επαρχιωτισμούς και αίσθημα απαξίωσης.
Η δημοτική αρχή, έχει δείξει και κατά το παρελθόν, πως κινείται κάπως απρόθυμα στα ζητήματα της πολιτιστικής διαχείρισης. Σαν κάπως αυτές οι υποθέσεις, να μην την αφορούν. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τον προπέρσινο τραγέλαφο με τον «κρυμμένο θησαυρό»;
Αλήθεια τι γίνεται; Γνωρίζουμε να διοργανώνουμε συγκεντρώσεις διεκδίκησης των λαϊκών δικαίων, αλλά θέλουμε εξ Αθηνών συμβούλους για να κάνουμε φεστιβάλ;

Διονύσης Γ. Γράψας
Ιστορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου