ΠΑΤΡΑ / ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ : ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΑΡΙΣΤΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ


Κάθε εγκωμιαστικό σχόλιο, κάθε κολακευτική κρίση ωχριά μπροστά σε αυτό που έζησαν οι πάνω από 14000 συμμετέχοντες και οι χιλιάδες των θεατών που γέμισαν τα πεζοδρόμια της Γούναρη και της Κορίνθου και την πλατεία Γεωργίου Α΄ για να παρακολουθήσουν τη Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών την ηλιόλουστη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, την προτελευταία του Πατρινού Καρναβαλιού 2020.



Είναι αδύνατο να συμμετάσχεις στη μεγάλη γιορτή των μικρών που σφραγίζει ανεξίτηλα το Καρναβάλι των Μικρών και να μην πλημυρίζει η ψυχή σου με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον  και να μην δεις τη ζωή με άλλο μάτι, να μην αντικρίζεις το άλλο, το φωτεινό και λαμπρό της πρόσωπο, που δεν βλέπεις στην καθημερινότητά σου. 






Αυτό το πρόσωπο αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο με ένα τεράστιο παιδικό χαμόγελο να διαγράφεται κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο που ζέστανε και φώτισε μικρούς, μεγάλους καρναβαλιστές, Πατρινούς και πολλούς επισκέπτες ενώνοντάς τους στη δίνη και τον λυτρωτικό πυρετό του Καρναβαλιού των Μικρών σε μια μεγαλειώδη παρέλαση περίπου δύο ωρών που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων.
Η Παρέλαση των Μικρών ήταν η έκρηξη του κεφιού, της χαράς για τη ζωή που   πυροδοτήθηκε από τη θετική ενέργεια, το χιούμορ, τη δημιουργική και κάποιες φορές σατιρική διάθεση, την υψηλή αισθητική των στολών, των καπέλων, ρων αξεσουάρ, τον πηγαίο αυθορμητισμό, ευρηματικότητα, στοιχεία άκρως καρναβαλικά που ξεχείλισαν στους κεντρικούς δρόμους μεταμορφώνοντας την πόλη όλη σε ένα απέραντο ποτάμι ζωής και φρεσκάδας.
Το Καρναβάλι και η πόλη ανήκει στους μικρούς και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα. Μικροί και μεγάλοι κατέβηκαν στο δρόμο φορώντας την ακαταμάχητη μεταμφίεση του Καρναβαλιού των Μικρών και συντονίστηκαν στους παλμούς της ξέφρενης χορευτικής μουσικής διεκδικώντας τη ζωή και τη χαρά που τους ανήκει. Με χρώματα έντονα, με στολές αμίμητες, καλλιτεχνικές, χιουμοριστικές, με κεφάτα γέλια, ανεμελιά, παιχνίδια, τραγούδια, χορούς, σκέρτσα, νάζια, λαχανιάσματα,  καρναβαλικές ελπίδες και όνειρα.
Το ραντεβού δόθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας και οι καρναβαλικοί μπόμπιρες με τους συνοδούς τους ξεχύθηκαν στην καθιερωμένη διαδρομή Γούναρη, Κορίνθου, περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου από το κάτω μέρος, Κορίνθου καταλήγοντας στις τέσσερις πύλες εξόδου στην Ερμού και στην Αγίου Νικολάου. Στην πρώτη γραμμή η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, μέλη του ΔΣ της Κοινωφελούς, της Γνωμοδοτικής και της Κριτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού των Μικρών, η τελάλισσα (τελάλης) του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 Μαρία Αγουρίδη με την όμορφη Βασίλισσά μας Μαρία Κυριακοπούλου, η μασκότ του Καρναβαλιού των Μικρών, ο τζίτζικας Μάχη Γιαννακοπούλου με τον συνεργάτη της στο διαδραστικό παιχνίδι «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμυγκας» των Καρναβαλουπόλεων Παύλο Κωνσταντίνο Γκολομάζο και τα μεταμφιεσμένα μέλη της Δημοτικής Μουσικής και Μπαντίνας παιανίζοντας αποκριάτικους ρυθμούς. Ευθύς αμέσως το πολύχρωμο και πολύβουο ποτάμι των ομάδων συμμετοχής που φέτος έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Καθ΄ όλο το μήκος της παρέλασης ήταν κατανεμημένα τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών, δημιουργίες ξεχωριστές και απολυτα ταιριαστές στη γιορτή των μικρών, σμιλεμένες από τους καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων. Μπροστά τα τρία νέα, φετινά άρματα: «Χαρούμενη Τούρμπο-Μάγισσα», «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και «Γατί» και μετά άρματα παλαιότερων διοργανώσεων του Καρναβαλιού των Μικρών.   
Στην παρέλαση συμμετείχαν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, τοπικοί σύλλογοι, ομάδες και σχολεία εκτός Πατρών το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τμήματα και εκτός Πατρών, ενώ συγκινητικά και ελπιδοφόρα μηνύματα ζωής μετέδωσε η εμφάνιση των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Το ιδανικό φινάλε δεν θα μπορούσε να μην έχει γλυκιά γεύση. Για αυτό φρόντισαν οι σύλλογοι «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες»,  «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες»  και «Σοκολατοβροχή» που με τις ρίψεις τους και το αειθαλές έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη γλύκαναν με σοκολάτες τον κόσμο.
Στην πλατεία Γεωργίου μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υποδεχόταν το ποτάμι των μικρών καρναβαλιστών και των συνοδών τους.
Το Καρναβάλι των Μικρών κορυφώθηκε με ιδανικό τρόπο γεμίζοντας με αισιοδοξία και χαρά και τον πιο δύσπιστο και αυστηρό κριτή. Ήταν μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που περιλάμβανε επιτυχημένες Καρναβαλουπόλεις (περιφερειακές και κεντρικές), θεατρικές παραστάσεις από παιδιά για παιδιά, το Baby Rally και την πολύ πετυχημένη πρώτη δοκιμή της νυχτερινής παρέλασης των μικρών προσχολικής ηλικίας που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Μεγάλης παρέλασης των Μικρών). Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με ξεχωριστή επιτυχία, ωστόσο φέτος ακόμα και την τελευταία εβδομάδα της κορύφωσης του κεφιού οι μικροί θα έχουν το δικό τους μερίδιο στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2020. Έσι από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην Achaia Clauss οι μαθητές των δημοτικών σχολείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή (έχει ολοκληρωθεί ο αριθμός των σχολείων) θα παρακολουθήσουν την παράσταση θεάτρου σκιών «Στα κύματα του Καρναβαλιού» από το Θέατρο Σκιών του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Καλπουζάνη και θα παρακολουθήσουν εργαστήρι κρουστών από τον Βαγγέλη Γκούμα και το σύνολο κρουστών «Ρόπτρον», ενώ την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 17.30 στην πλατεία Γεωργίου θα δοθούν τα βραβεία του Baby Rally και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα από σχολεία. Η πληθωρική φετινή χρονιά του Καρναβαλιού των Μικρών ήταν μόνο η αρχή αφού η ευαίσθητη αυτή ηλικία αποτελεί την πηγή από όπου θα αναβλύσει το καλύτερο για το Πατρινό Καρναβάλι του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου