ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Ημερίδα για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

Ημερίδα για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου



Ημερίδα με τίτλο “Μονοπάτια Ελευθερίας – Μονοπάτια Ανάπτυξης: Η ολιστική και συμμετοχική ανάπτυξη του Ταϋγέτου” διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων "Φίλοι της Βέργας" για Οικολογία – Περιβάλλον – Πολιτισμό, και το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η ημερίδα θα γίνει στις 26 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο "Ν. Πολίτης" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ. 


Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα γενικά χαρακτηριστικά και οι στόχοι της ημερίδας είναι οι εξής:
«* Ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη του Ταϋγέτου μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.
* Διαδημοτική προσέγγιση και στους 4 Δήμους Καλαμάτας, Σπάρτης, Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.
* Διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, της τοπικής χλωρίδας και πανίδας του Ταϋγέτου.
* Αυτοδύναμη αναβίωση και ανάπτυξη των ορεινών οικισμών, ήπια και βιώσιμη τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
* Εκπόνηση και αξιοποίηση επί μέρους προγραμμάτων εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού, όπως: ορειβατικός – πεζοπορικός – ποδηλατικός, ιστορικός – θρησκευτικός – φυσιολατρικός κλπ,
* Εμφαση στις παραδοσιακές κατασκευές πέτρας (χωρίς και με κονίαμα), όπως: καλντερίμια, τοίχοι σε αναβαθμούς (λαχίδες), βρύσες, μύλοι, ελαιοτριβεία, γεφύρια.
* Ψηφιακή χαρτογράφηση καλντεριμιών – μονοπατιών, με επισήμανση των παρόδιων ιστορικών και παραδοσιακών κτισμάτων και μνημείων.
* Αρχιτεκτονική αποτύπωση ιστορική τεκμηρίωση και χρονολόγηση αντιπροσωπευτικών κατασκευών και μνημείων χλωρίδα και πανίδα του Ταϋγέτου, έμφαση στα δάση και στις μέλισσες.
* Συγκέντρωση και αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών, προτάσεων, ανάλογων προγραμμάτων και εμπειριών, π.χ. στο Μαίναλο και στην Ηπειρο.
* Συνεργασία με σχετικούς ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως: SPS (ξερολιθιές), TIMS (μυλολόγοι), “Ανθη της Πέτρας”, Menalon Trail κ.ά.
* Ανάπτυξη συνεργασιών με επιστημονικά ιδρύματα και θεσμικούς φορείς όπως οι Σχολές Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων του ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
* Διερεύνηση συγκρότησης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) και αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, για την υλοποίηση των στόχων και ειδικότερα των επί μέρους δράσεων, εκδηλώσεων, χρηματοδοτήσεων.
* Ενίσχυση και προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων, με έμφαση στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων
* Αποκατάσταση και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές: δρόμοι, γεφύρια, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης– αποχέτευσης – επικοινωνιών – ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου