ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : Στις Βρυξέλλες με την αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης


Στην αποστολή των Περιφερειών της Ελλάδας που βρέθηκε στις Βρυξέλλες από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Φωκίων Ζαΐμης, συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
Τα στελέχη της Κομισιόν κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες προσπάθησαν να συμβάλλουν θετικά σε κάθε θέμα που τέθηκε υπόψη, ενώ άκρως εποικοδομητική και ενημερωτική ήταν η συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης στις τοποθετήσεις του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αλλά και πολύ σημαντική ενίσχυση της «πράσινης» στρατηγικής της Περιφέρειας, δεδομένου ότι το αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές.
Επίσης, τόνισε την αντίφαση που υπάρχει σε διαφορετικές αφετηρίες αποφάσεων στα όργανα της Ε.Ε. όπως για παράδειγμα, αφενός να συγχρηματοδοτείται η μελέτη για το φυσικό αέριο στον αγωγό EAST MED αλλά να θεωρείται από άλλα χρηματοδοτικά ταμεία μη επιλέξιμα αντίστοιχα μικρότερα έργα μετά το 2023 για το ίδιο θέμα (αγωγός και δίκτυο φ. αερίου).
Ακόμα, ο κ. Ζαΐμης έδωσε έμφαση στην ανάγκη  αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ εστίασε και στον κανόνα  “de minimis” ο οποίος θα πρέπει να επανεξεταστεί όσον αφορά το μέγιστο ποσό. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτό, χρειάζονται ποιοτικές αλλαγές, όπως η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για να δρομολογούνται γρήγορα και σωστά οι απαραίτητες διαδικασίες.
Παράλληλα, στα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση του περιβάλλοντος, των ωκεανών και της βιοποικιλότητας  είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ευρώπης σήμερα» ανέφερε ο κ. Ζαΐμης, προσθέτοντας πως αυτή η στρατηγική θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα πραγματικά προβλήματα περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα, η διάβρωση των ακτών και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού της άρδευσης στη Δυτική Ελλάδα. Στον απόηχο των επαφών στην Ε.Ε. ο κ. Ζαΐμης τόνισε: «Με στρατηγική, συντονισμένη δουλειά, συνεργασία και όραμα θα γυρίσει σελίδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».
Σημειώνεται πως θετική ήταν επίσης και η παρουσία και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στα όργανα της CPMR αλλά και με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, για συναφή προβλήματα και πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου