ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, έθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα. 










 Ιδιαίτερη βαρύτητα – ενόψει και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο Υπουργός- δόθηκε στους αναγκαστικούς αναδασμούς που χαρακτηρίζονται δάση, στις οφειλές των ΤΟΕΒ και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για τη λειτουργία των αντλιοστασίων τους.  Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων ανάφερε και τα εξής:
«Έχουμε πάρα πολλούς αναδασμούς στην Ήπειρο, για τους οποίους υπάρχουν αιτήματα να τελειώσουν. Έχουμε δύο ακραίες περιπτώσεις. Η μία στο Σακελλαρικό, όπου έχουμε ετοιμαστεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει επειδή το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει γνωματεύσει. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τους Κουκλιούς, που  υπάρχουν 5.500 στρέμματα που είναι κληροτεμάχια τα οποία δόθηκαν στους ακτήμονες και είναι κάτω των πέντε στρεμμάτων το καθένα. Ο κ. Φάμελλος (ο πρώην αν. Υπουργός Περιβάλλοντος) είχε βγάλει ένα νόμο, που προβλέπει πως όσα κτήματα είναι κάτω των 5 στρεμμάτων που ήταν αγροί, αλλά στη συνέχεια καλύφθηκαν από πουρνάρια, μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Τα Δασαρχεία όμως επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν δάση ή δασικές εκτάσεις. Το ίδιο συμβαίνει στα Κτίσματα κ.α. και όπου πάμε να κάνουμε αναδασμούς είναι βραχυκυκλωμένα. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσφατα τοποθετήθηκε και είπε ότι αυτό είναι σχιζοφρένεια, να μιλάμε για κληροτεμάχια στους αναδασμούς και από την άλλη να τα χαρακτηρίζουμε δάση».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. «Πάρα πολλά αμπέλια στο Ν. Ιωαννίνων- εξήγησε -  είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της φυλοξέρας. Στη συνέχεια το Δημόσιο   τα θεωρεί δάση ή δασικές εκτάσεις,  παρά το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τίτλους από το Διοικητικό Εφετείο παρά το Υπουργείο Γεωργίας από το 1929 που είχε κάνει ο αείμνηστος Γεώργιος Μυλωνάς»
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις, για να προσθέσει πως βρήκε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που του αναλύθηκαν, τις οποίες θα συζητηθούν εκ νέου.
 Για τους ΤΟΕΒ ο Περιφερειάρχης είπε πως ανέλυσε την πρότασή του, ώστε να βρεθεί τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρήματά της, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών με την εγγύηση της Περιφέρειας και παράλληλα να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταίκών συστημάτων για ηλεκτροδότησή τους.
Στα θέματα που τέθηκαν ήταν και η προμήθεια στύλων από τη ΔΕΗ, οι βελτιώσεις της νομοθεσίας για τις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
«Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και περιμένω απαντήσεις. Θεωρώ ότι κάτι θετικό θα βγει για τον κόσμο του μόχθου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 Συνάντηση με Πρωθυπουργό για   Π.Δ.Ε. ζητούν οι Περιφερειάρχες
Ο Περιφερειάρχης κ.  Αλέξανδρος Καχριμάνης,α απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε  στην περαιτέρω μείωση των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες, όπως αυτό κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Το θέμα συζητήθηκε στην Ένωση Περιφερειών ότι πρέπει άμεσα το Υπουργείο  Ανάπτυξης σε συνδυασμό με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουν τα πρέποντα έναντι των Περιφερειών. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, ούτε καν στις δικές μας υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο σε υποχρεώσεις ως διατάκτης ο Περιφερειάρχης για νοσοκομεία, δήμους, άλλα ΝΠΔΔ. Μας ειπώθηκε ότι είναι η πρώτη δόση, όμως υπολείπεται παρά πολύ από το 2018. Αν συζητήσουμε αυτά τα θέματα και δεν βρεθούν λύσεις, δεν βλέπω πως μπορούν οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ο φωτισμός κ.ά., είναι κάποιες ανελαστικές δαπάνες και κάποιες άλλες δαπάνες που δεν μπορούν να πάνε πίσω. Ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. να  συναντήσουν  οι Περιφερειάρχες  μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οπωσδήποτε τον Πρωθυπουργό της χώρας».

Αναμένεται επίσκεψη του Υπ. Μετανάστευσης
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Π. Μηταράκη στα Γιάννενα την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε πως μετά από επικοινωνία του γραφείου του Υπουργού ζητήθηκε η παραχώρηση της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου για συνάντηση με τους Δημάρχους της Ηπείρου «Είπε δε ότι θα δει κει εμένα σε κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σε μια έκτακτη περίσταση, υπάρχουν έκτακτα μέτρα. Αυτή είναι η δική μου θέση για το προσφυγικό. Την  ανάφερα  και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Συνεχίζω να την πιστεύω. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι», πρόσθεσε.
Απαγόρευση αλιείας καραβίδας
Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η αλιεία της καραβίδας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου του 2020 (Β.Δ. 142/1971 –  ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971). Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου