ΜΕΣΣΗΝΙΑ : Στο χάρτη της παραθεριστικής κατοικίας

Στην ανάλυση επισημαίνεται πως η στροφή των υποψήφιων αγοραστών παραθεριστικής κατοικίας προς νέους προορισμούς συνδέεται τόσο με τη συνεχή αύξηση της τουριστικής κίνησης όσο και με τα οφέλη που φέρνει στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις.
«Με τη συμβολή του τουρισμού, ο κλάδος της β’ κατοικίας της Ελλάδας έχει γίνει από τους πλέον δυναμικούς της εγχώριας κτηματαγοράς, ενώ η σταδιακή σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου», επισημαίνει σε άλλο σημείο της η ανάλυση.

Συγκεκριμένα η ανάλυση αναφέρει: «Η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα ήταν υψηλή τη διετία 2018-2019, με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, είτε για παραθαλάσσια ακίνητα είτε ακόμη και για πιο απομακρυσμένες κατοικίες. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, καθώς είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί. Ομως, μερίδιο αποσπούν και άλλοι προορισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, που προσφέρουν πλέον ικανοποιητικές αποδόσεις σε αγοραστές, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη. Επιπλέον, εξαιτίας της καλής πορείας του τουρισμού κερδίζουν έδαφος και περισσότερο εναλλακτικοί προορισμοί στην Πελοπόννησο (όπως η Μεσσηνία), στα Δωδεκάνησα (η Κως και η Σύμη) και στο Ιόνιο (Λευκάδα και Ζάκυνθος)».
Στην Algean προβλέπουν πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών στις παραθεριστικές κατοικίες, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία καταγράφεται σημαντική άνοδος των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων. Οπως αναφέρεται, «οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αφενός έδωσαν σημαντική ώθηση στις αποδόσεις των ακινήτων, φέρνοντας στην επιφάνεια περιοχές όπως το κέντρο και τα νότια προάστια της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων».
Οι αναλυτές της Algean επισημαίνουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφθασαν το 1,13 δισ. ευρώ το 2018 με έκρηξη 172,1% σε σύγκριση με το 2017, που ανήλθαν σε 415 εκατ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕΕΛΛ +0,50%, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 737 εκατ. (σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με τις εκτιμήσεις για το σύνολο της περσινής χρονιάς να τις ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ.
 (Γράφτηκε από την

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου