ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Iστορικά διδάγματα και μηνύματα προς την Τουρκία στην επέτειο 107 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης

Iστορικά διδάγματα και μηνύματα προς την Τουρκία στην επέτειο 107 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
«Σήμερα η μεγάλη ιδέα, δεν έχει εδαφική διάσταση, με την έννοια των διεκδικήσεων»
Με ιστορικά διδάγματα και μηνύματα προς την Τουρκία οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων
Με τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν, οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου του 1913. Τις εκδηλώσεις τιμά με την παρουσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.


Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στα Ιωάννινα βρίσκονται και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και βουλευτές Ιωαννιτών.

Στην ομοψυχία και την ενότητα ως σαφές δίδαγμα της ιστορίας του τόπου, αναφέρθηκε, σε δήλωση του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ειδικότερα μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο Μπιζανομάχων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε:
«Όταν η Ελλάδα έχει ισχυρή πολιτική ηγεσία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλό συλλογικό φρόνημα και ομοψυχία, είναι ικανή να καταγάγει θριάμβους. Και κατήγαγε θριάμβους. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προκρίνεται ο διχασμός και η κόπωση, τότε είναι ικανή να υφίσταται καταστροφές. Και έχει υποστεί καταστροφές».
Ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, σημειώνοντας πως «μετά από 5 αιώνες τουρκικής σκλαβιάς, το "1821" της Ηπείρου είναι το έπος 1912-13, που σηματοδότησε την εδαφική διάσταση της Μεγάλης Ιδέας, η οποία ολοκληρώθηκε με τα Δωδεκάνησα».

«Σήμερα η μεγάλη ιδέα, δεν έχει εδαφική διάσταση, με την έννοια των διεκδικήσεων», συνέχισε ο κ Τασούλας και προσέθεσε: «Έχει τη διάσταση του χτισίματος μιας χώρας νοικοκυρεμένης, ισχυρής, με προκοπή, που μπορεί να προασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό, την κυριαρχία της, αυτήν που κατοχύρωσε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου, αυτή που κατοχύρωσε στους Βαλκανικούς πολέμους. Η νέα μεγάλη μας ιδέα, μπορεί να μην έχει εδαφική διάσταση, έχει όμως διάσταση ισχύος της χώρας μας, την οποία ισχύ πρέπει να αντιλαμβάνονται οι πάντες και ιδιαίτερα οι γείτονες εξ Ανατολών».
Στις 10.30 το πρωί, έγινε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10, κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στην καθιερωμένη δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου