ΠΑΤΡΑ : Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαϊας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
Τις τελευταίες μέρες φουντώνει η ανησυχία εργαζομένων και των οικογενειών τους για την  εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, και ειδικά μετά και την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων στη περιοχή μας.Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση της ΝΔ σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό. 

  Σήμερα, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στην πόλη μας, το ΠΝΠ Ρίου τέθηκε σε καραντίνα και εκτός εφημερίας. Είναι δεκάδες οι νοσηλευτές και οι γιατροί που έχουν ήδη μπει σε καραντίνα. Αυτούς ποιος θα τους αναπληρώσει όταν ήδη παραμένουν πάνω από 140 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στην Αχαΐα και 160 κενές θέσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείου του Ρίου; Πως θα αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο του Αγίου Αντρέα την υπερεφημέρευση τις επόμενες μέρες, όταν τα κενά και σε αυτό το νοσοκομείο είναι τεράστια, ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν; Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το μοναδικό νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος στην περιοχή.
Ίδια είναι η κατάσταση και στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα ιδρύματα, με τις ελλείψεις να είναι μεγάλες, το προσωπικό ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, υπερκόπωση κτλ. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες εργαζομένων στο σωματείο μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς τους.
Τι θα γίνει αν κάποιο από τα ιδρύματα μπει σε καραντίνα τις επόμενες μέρες;
Τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιον από τους ασθενείς των ιδρυμάτων, που οι περισσότεροι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;
Τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τις βασικές ανάγκες; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;
Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία να πάρει άμεσα και επείγοντα μέτρα. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία, με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·         Εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια Νοσοκομεία στην περιοχή μας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
·         Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ, των ΤΟΜΥ  και των Νοσοκομείων.
·         Άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
·         Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.
·         Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της πόλης μας. Να δημιουργηθούν νέες με βάση τις ανάγκες. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγο έλλειψης προσωπικού.
·         Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.
·         Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ).
·         Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Απολύμανση των λεωφορείων μετά από κάθε δρομολόγιο.

Για τους εργαζόμενους στους χώρους την ιδιωτικής υγείας:
Απαιτούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες κάθε χώρου δουλειάς και ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα:

·         Άμεσες προσλήψεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σε όλα τα ιδρύματα ώστε να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και οι ακόμη περισσότερες που θα προκύψουν.
·         Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και της Επιθεώρησης Εργασίας για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
  • Να γίνουν  ενημερώσεις, σε όλα τα ιδρύματα, για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους  Γιατρούς Εργασίας.
·         Με ευθύνη των διοικήσεων των ιδρυμάτων, να διατεθούν τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια μιας χρήσεως, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ).
  • Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά και όλα τα απαραίτητα υλικά στους κοινόχρηστους χώρους (WC, κουζίνα, εστιατόριο κα).
  • Έλεγχος και ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους που μεταβαίνουν ή προέρχονται από χώρες που υπάρχει εξάπλωση της επιδημίας.
·         Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.
·         Να υπάρχει διευκόλυνση ή και πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου