ΜΕΣΣΗΝΙΑ : Ακροβατεί ο τουρισμός


Κλειστά τα ξενοδοχεία μέχρι τέλος Απριλίου- Υπεύθυνοι ξενοδοχείων της Καλαμάτας μιλούν στην εφημερίδα  “Θάρρος”

 

 

 

 

 



Ο λαός συνηθίζει να λέει: “Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει!”. Κι εκεί έρχονται τα πάνω κάτω. Τέτοια εποχή θα γράφαμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις αισιόδοξες προβλέψεις των ξενοδόχων για την περίοδο του Πάσχα, σε ό,τι αφορά την προσέλευση των επισκεπτών αλλά και τα ίδια συναισθήματα για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Όμως, ο κορωνοϊός έχει κάνει ήδη τη δουλειά του. Έφερε τα πάνω κάτω κι αυτό που θέλουν, πλέον, οι ξενοδόχοι και της Μεσσηνίας είναι να κλείσουν τις μονάδες τους για κάποιο διάστημα και το κράτος να φροντίσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την… επώδυνη αναποδιά.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις χθες. Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων μέχρι τέλος Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19).
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, πως θα λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι η απόφαση θα έχει ισχύ από τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Μαρτίου.
Επίσης, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή της να ανασταλούν προσωρινά όλες οι επιβατικές πτήσεις στην Ελλάδα από το απόγευμα της Κυριακής.
Το ρεπορτάζ του “Θάρρους”, αν και χρονικά προηγήθηκε της ανακοίνωσης,  αποτυπώνει, μέσω δηλώσεων των υπεύθυνων ξενοδόχων της Καλαμάτας, τόσο το σωστό της απόφασης, όσο και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού, τη βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Elite City Resort
Ως «ανοιχτό- κλειστό» χαρακτήρισε το ξενοδοχείο Elite City Resort ο κ. Γιώργος Κουτίβας, καθώς όλα τα δωμάτια, όπως μας είπε, είναι άδεια.
Σχετικά με τις κρατήσεις που είχαν γίνει, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για το Πάσχα, έχουν ακυρωθεί σχεδόν όλες, ενώ εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου να ακυρωθούν και οι ελάχιστες που έχουν απομείνει.
Κατά τον κ. Κουτίβα, το μόνο που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση είναι να σταματήσει άμεσα ο κορωνοϊός, κάτι αδύνατον όπως σχολίασε, «άρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για το επόμενο διάστημα».
Όσο για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως μας είπε το Elite City Resort παραμένει ακόμα ανοιχτό, αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο.
Αυτό που αναμένει είναι να υπάρξει απόφαση κλεισίματος, αφού η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή απασχολώντας προσωπικό, με τα έξοδα να τρέχουν και τα έσοδα να είναι μηδενικά.
Comfy Boutique HotelΗ κα Σοφία Πατριαρχέα από το Comfy Boutique Hotel μας είπε με τη σειρά της ότι στο ξενοδοχείο δεν υπάρχει κανένας πελάτης εδώ και μέρες. Χαρακτήρισε, δε, την κατάσταση «τραγική οικονομική καταστροφή», αλλά πρόσθεσε ότι «το σημαντικότερο είναι να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή την περιπέτεια».
Από την πλευρά της, ζητά η Πολιτεία να πάρει μέτρα και για τους ξενοδόχους, αφού είναι αδύνατον να επιβιώσουν ως επιχείρηση.
Το σωστό κατά την ίδια είναι να παρθεί απόφαση να κλείσουν τα ξενοδοχεία άμεσα, αφού οι υποχρεώσεις τρέχουν, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους.
Κι όπως διευκρίνισε, δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά το κράτος πρέπει άμεσα να βοηθήσει. «Σε μερικές ημέρες θα πρέπει να μπει το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους, πώς θα μπει αν δεν υπάρχουν εισπράξεις;» αναρωτήθηκε.
Όπως είπε ακόμη, η ίδια πάει στο ξενοδοχείο για να μη γίνει «έρμαιο κάποιων», προσθέτοντας ότι αν κλείσουν τα ξενοδοχεία, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση, διότι παραμονεύει ο κίνδυνος κλοπών.

Haikos Hotel
Από το Haikos Hotel ο κ. Νίκος Χάικος μας είπε ότι και το δικό του ξενοδοχείο είναι άδειο αυτή τη στιγμή, ενώ και οι κρατήσεις που είχαν γίνει έχουν ακυρωθεί. Υπάρχουν, μάλιστα, ακυρώσεις μέχρι και τον Ιούνιο από γκρουπ που είχαν κρατήσεις.
Έτσι, το ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε επιστροφές προκαταβολών, κάτι που δυσκολεύει κι άλλο την κατάσταση, αλλά πρέπει να γίνει.
Αυτό που ζήτησε και ο κ. Χάικος είναι να παρθεί απόφαση κλεισίματος των ξενοδοχείων, προκειμένου και οι ξενοδόχοι να λάβουν τα προνόμια που έχουν δοθεί στις άλλες επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει.

Elysian Luxury Hotel and Spa
Η κα Παυλίνα Μουστάκα από το Elysian Luxury Hotel and Spa ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, με ακυρώσεις για όλα τα δωμάτια.
Το τηλέφωνο, όπως μας είπε, χτυπά μόνο για ακυρώσεις, ακόμα και για κρατήσεις του Αυγούστου! Όσο για το Πάσχα, η κα Μουστάκα σημείωσε ότι υπήρχε συνεργασία με ένα πρακτορείο, με τη συμφωνία όμως να ακυρώνεται, ενώ ακολουθούν οι μεμονωμένες ακυρώσεις.
Αυτό που ζητά και η κα Μουστάκα είναι να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, με σκοπό να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρηματίες.

Elektra Hotel & Spa
Από το Elektra Hotel & Spa μιλήσαμε με τον κ. Κώστα Ανδριανόπουλο. Όπως μας είπε, από χθες το ξενοδοχείο δεν έχει σε κανένα δωμάτιο πελάτη, ενώ πλέον θα υπολειτουργεί, με τις κρατήσεις του Πάσχα να έχουν ακυρωθεί όλες. Μέχρι, δε, να συμβεί όλο αυτό, όλα έδειχναν ότι θα ήταν ένα καλό Πάσχα, τουλάχιστον σε επίπεδο ξενοδοχείων.
Τέλος, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι όλοι περιμένουν να εξαγγελθούν μέτρα, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και ειδικά για το προσωπικό.

Pharae Palace Hotel
Μέτρα στήριξης περιμένουν και στο ξενοδοχείο Pharae Palace Hotel, με την κατάσταση σε επίπεδο κρατήσεων το καλοκαίρι να έχει παγώσει, ενώ έχουν αρχίσει ακυρώσεις για κρατήσεις που είχαν γίνει για την περίοδο του Πάσχα.
(Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου