ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Κύμα ακυρώσεων και αναβολών, βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό

Αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες και δυσάρεστες εξελίξεις είναι ο τομέας του συνεδριακού και ιατρικού τουρισμού στα Γιάννινα και την Ήπειρο καθώς οι αναβολές διαδέχονται η μία την άλλη και εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι πολύ σύντομα θα εξελιχθούν σε ακυρώσεις. Κρατήσεις σε ξενοδοχεία ματαιώνονται, κάθε είδους εκδήλωση σε δημόσιο χώρο περιορίζεται ενώ παρενέργειες καταγράφονται ήδη και στην αγορά, ειδικά ένδυσης και υπόδησης. Το πλήγμα για τον συνεδριακό τουρισμό της περιοχής χαρακτηρίζεται μεγάλο από όσους δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Πέρα από τις αναβολές και τις ακυρώσεις είναι αβέβαιος και αδύνατος κάθε σχεδιασμός και για το επόμενο διάστημα.


Η Λίνα Σιαμοπούλου, από την Συνεδριακή, εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο, καταθέτει μία σειρά σοβαρών προβληματισμών και επισημάνσεων.
Μεταξύ των άλλων τονίζει:
Στην κάθε κρίση αξίζει να αξιολογείται η κατάσταση και εφόσον προτείνονται μέτρα πρόληψης, από υπεύθυνους φορείς και την πολιτεία, να τηρούνται και να εκτελούνται ακόμα και εάν σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή τους κρίνεται υπερβολική. Αρκεί η τήρηση τους να βρίσκει οπαδούς από όλες τις πλευρές και με οδηγό τη λογική και την εν συναίσθηση να εφαρμόζονται.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο και αναμφισβήτητα για κάποιους οι επιπτώσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλους. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται αντιμετώπιση και ενέργειες από το κράτος και τις ανώτερες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές.
Στην πόλη μας, αλλά και σε άλλες πόλεις ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί καίριας σημασίας τομέα για την οικονομία.
Οποιαδήποτε εποχή, τα Ιωάννινα μπορούν και φιλοξενούν πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας συνέδρια, επιμηκύνοντας με αυτό τον τρόπο την συνεδριακή περίοδο.
Ωστόσο, την τελευταία τριετία οι εγκύκλιοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Υπουργείου έθεσαν περιοριστικά μέτρα για τη διοργάνωση συνεδρίων (μειωμένος αριθμός συνεδρίων/επιστημονικό φορέα, μείωση του αριθμού συνεδρίων/ιατρό)ενώ επίσης χαρακτήρισαν απαγορευτικούς τουριστικούς προορισμούς σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου για τη φιλοξενία ιατρικών συνεδρίων. Τα περιοριστικά μέρα ήταν πολλά και επέβαλαν νέο προγραμματισμό και νέα στρατηγική για όλους τους επαγγελματίες του χώρου. Στις νέες αλλαγές και συνθήκες κάποιοι προορισμοί αναδείχθηκαν ως πιο δημοφιλείς ενώ ταυτόχρονα άλλοι προορισμοί, για κάποιους μήνες, απέκτησαν ξαφνικά «μειονεκτήματα» ως επιλέξιμοι για τη φιλοξενία ιατρικών, κυρίως, συνεδρίων.
Η πόλη μας, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, έχει  τις προϋποθέσεις να κερδίσει το χαμένο χρόνο αρκεί να προβλέψει η πολιτεία να ξεπεραστούν τα περιοριστικά μέτρα προηγούμενων εγκυκλίων. Οι αναβολές που πραγματοποιήθηκαν θα μετατραπούν πολύ γρήγορα σε ακυρώσεις εάν δεν αναπληρωθεί ο χρόνος των ακυρώσεων που ακόμα φαίνεται να είναι απροσδιόριστος.
Ακόμα χειρότερα, εάν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου ο περιοριστικός αριθμός του αριθμού των συνεδρίων στα οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε επιστήμονας υγείας.
Ο Ελληνικός τουρισμός έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δύσκολες συγκυρίες κι έχει αποδείξει πως έχει τη δύναμη και την ποιότητα να ανταπεξέλθει.
Η κρίση θα περάσει και όλοι μας σε προσωπικό και συντεχνιακό επίπεδο θα βοηθήσουμε για το δημόσιο καλό και το καλό της χώρας μας. Η επόμενη ημέρα ωστόσο, απαιτεί την άρση των περιοριστικών μέτρων που έως σήμερα αποθάρρυναν και περιόριζαν τις διοργανώσεις ιατρικών συνεδρίων σε όλη τη χώρα και δη στην περιφέρεια. Απαιτεί ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο με αντισταθμιστικά μέτρα επιμηκύνοντας τη συνεδριακή περίοδο, σε μία χώρα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να συγκεντρώσει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικό μερίδιο της συνεδριακής δραστηριότητας σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια. Μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, η πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις που έχει και να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του πιο «δημοφιλή» προορισμού και στη διοργάνωση συνεδρίων. 
(ΠΗΓΗ epiruspost.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου