«Θύμα» του κοροναϊού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες αντί για το Στρασβούργο

«Θύμα» του κοροναϊού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες αντί για το Στρασβούργο | in.gr

Στις Βρυξέλλες, αντί της έδρας του στο Στρασβούργο, θα πραγματοποιήσει την ολομέλειά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επέλαση του κοροναϊού, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να κάνει λόγο για ανάγκη αποφυγής «σημαντικά υψηλότερων κινδύνων για την υγεία».
 
Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση μέτρων, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την απαγόρευση πρόσβασης στο Κοινοβούλιο για ορισμένους επισκέπτες σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

«Ενώ τα μέτρα που αποφάσισα ήδη από τις 2 Μαρτίου 2020 επιτρέπουν τη λειτουργία του πυρήνα του Κοινοβουλίου στις εγκαταστάσεις του, φαίνεται πως ένα ταξίδι την περίοδο της Συνόδου στο Στρασβούργο θα συνεπαγόταν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για την υγεία τόσο για τους βουλευτές όσο και για το προσωπικό, αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό» αναφέρει το email που απέστειλε στους ο Νταβίντ Σασόλι και δίνει στη δημοσιότητα το Politico.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, «η κατάσταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες και ώρες», ανακοίνωσε πως «αποφάσισα ότι, ως μέτρο ασφάλειας και κατά παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων για το 2020 όπως εγκρίθηκε, η σύνοδος της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθεί κατ ‘εξαίρεση στις Βρυξέλλες για λόγους ανωτέρας βίας».
Η σύνοδος ολομέλειας του ΕΚ ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τη Δευτέρα βράδυ έως την Πέμπτη. Πολλές πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφέρουν τη σύνοδο από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γαλλία, εγείροντας τον φόβο ότι θα τεθούν σε περιορισμό στο Στρασβούργο για 14 ημέρες, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή.
Βοηθοί των βουλευτών, οι οποίοι διαμένουν ως επί το πλείστον στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν επίσης αυτή την επιθυμία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές.
Στο Βέλγιο έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα μεταξύ των οποίων μόλις δύο στις Βρυξέλλες, ενώ δεν υπάρχουν θάνατοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ομοσπονδιακής υγειονομικής υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Αναστέλλονται οι επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Ευρωβουλή είχε αναστέλλει για τουλάχιστον 3 εβδομάδες όλες τις επισκέψεις εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Το Ευρωκοινοβούλιο υποδέχεται 700.000 επισκέπτες τον χρόνο, είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρός το Νταβίντ Σασόλι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «μέτρων πρόληψης».
«Μία από τις επιπτώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση των επισκεπτών στα κτίρια του Κοινοβουλίου» στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Σασόλι.
Το μέτρο, που θα έχει άμεση ισχύ, αφορά τους τουρίστες, όπως και τους επισκέπτες των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους, των μελών των λόμπι και τους εξωτερικούς συμμετέχοντες των σεμιναρίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου