ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού


Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για το κορωνοϊό  έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Έγινε εκτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, συζητήθηκαν προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και επισημάνθηκαν ανάγκες που απαιτούνται  να καλυφθούν ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας.

 Όπως τονίστηκε από όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για θεμελιώδη ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης  κρουσμάτων της νόσου.
Μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ήπειρο εκτιμήθηκε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο κρούσματα στα Ιωάννινα,ενώ όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή οι δύο ασθενείς μέχρι σήμερα είναι αρνητικά. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σε αυτή περιλαμβάνονται και τα μέλη του εκδρομικού γκρουπ που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.
Με την ευκαιρία απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη όσα ανεύθυνα διαδίδονται, αλλά σε αυτά που υπεύθυνα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας, από τούδε και στο εξής όταν κρίνεται αναγκαίο θα εκδίδεται ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη  αναλύθηκαν κατά νοσοκομείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την νοσηλεία ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τον προέλεγχο που απαιτείται να γίνεται  ώστε να μην επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων.
Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση των δειγμάτων που θα αρχίσει να γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις επόμενες ημέρες,  τα οποία – όπως τονίστηκε-  πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία.
Αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ενίσχυση  του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. και γενικά των νοσοκομείων από άλλες δημόσιες δομές, ως επίσης σε μέσα και αναλώσιμα υλικά. 
Τέλος για μια ακόμη φορά απευθύνεται έκκληση και συμβουλή προς τους πολίτες να μην  μεταβαίνουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται, αλλά πρώτα να απευθύνονται  στον προσωπικό τους ιατρό για οδηγίες.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία- Ιταλία, εκτίμησε ότι ο κόσμος άρχισε να πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν στην Περιφέρεια τα νοσοκομεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους.
Στη σύσκεψη- την οποία συντόνισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος,  συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν: Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακό Β. Τσίκαρης, «Χατζηκώστα» Σπ. Δερδεμέζης, Άρτας Ευ. Ντάκουλας, Πρέβεζας, Δημ. Σκανδάλης, ο Γενικός Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κ. Σαριάβας, Β. Ψαθάς, Στ. Ιωάννου, Θ. Πιτούλης, οι Θεματικού Στ. Μπραϊμη – Μπότση, Οδ. Πότσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημ. Σιώλος,oΠρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου