Πώς ζουν οι Έλληνες στον καιρό της απαγόρευσης κυκλοφορίας – Έρχονται νέα μέτρα

Πώς ζουν οι Έλληνες στον καιρό της απαγόρευσης κυκλοφορίας – Έρχονται νέα μέτρα | in.grΑπαγόρευση κυκλοφορίας : Εκτός από τον φόβο που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού, οι Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με μία σειρά προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν

Σε συνθήκες που παραπέμπουν σε πολεμικό σκηνικό ζουν εδώ και ένα 24ωρο εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι μετά τα τελευταία έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζουν πρωτόγνωρα και ακραία μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εκτός από τον φόβο που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού, οι Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με μία σειρά προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν.

Για αρκετούς από αυτούς που εργαζόντουσαν στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει, άλλοι δουλεύουν μέσω τηλε-εργασίας ενώ την ίδια στιγμή ο «εγκλεισμός» στο σπίτι δοκιμάζει εκτός από τις αντοχές των γονιών και αυτές των παιδιών, τα οποία – ειδικά όσα είναι σε μικρές ηλικίες – προσπαθούν να αντιληφθούν τι έχει γίνει και έχει αλλάξει έτσι δραματικά η ζωή τους.

Έξοδος με το… χαρτί στο χέρι

Από χθες, το πρωί όλοι όσοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός σπιτιού για πολύ συγκεκριμένους λόγους θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα ή αλλιώς το «χαρτί εξόδου» από το σπίτι προκειμένου είτε να πάνε στην εργασία τους είτε για να ψωνίσουν από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αθληθεί σε εξωτερικό χώρο, κάνοντας για παράδειγμα τρέξιμο, θα πρέπει προηγουμένως να συμπληρώσει το ειδικό χαρτί ή να στείλει SMS στο 13033 συμπληρώνοντας τον λόγο εξόδου από τι σπίτι.
Σε όλες τις περιπτώσεις και για την παραμικρή μετακίνηση από το σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους – εκτός από τα χαρτιά ή το SMS στο κινητό – και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σαρωτικοί έλεγχοι – Έρχονται πρόστιμα για τους παραβάτες

Χθες, πρώτη ημέρα των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί ήταν επιεικείς με τους πολίτες σχετικά με τα έγγραφα που θα έπρεπε να έχουν μαζί τους προκειμένου να μετακινηθούν.
Ωστόσο, από το πρωί της Τρίτης, οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν, σε αρκετές κεντρικές οδικές αρτηρίες είναι καθολικοί καθώς ελέγχονται σχεδόν όλοι οι οδηγοί των ΙΧ καθώς και οι πεζοί.
Οι ένστολοι σταματούν τους οδηγούς ζητούν τα απαραίτητα έγγραφα ή το sms που θα πρέπει να διαθέτουν οι πολίτες προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, όσοι δεν μπορούν να δικαιολογούν την παρουσία τους εκτός σπιτιού, τότε θα πληρώνουμε πρόστιμο 150 ευρώ.

Αυστηροί έλεγχοι και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, δεύτερη μέρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης του κοροναϊού και στην παραλία της Θεσσαλονίκης δεν κυκλοφορεί κανείς.
Μόνο το κλιμάκιο της αστυνομίας βρίσκεται εκεί, έτοιμο να ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων.
Στη Θεσσαλονίκη, τα τέσσερα βασικά σημεία ελέγχων είναι η παραλία, το λάκκωμα προς Χαλκιδική, τα Μάλγαρα και ο ΟΣΕ και τα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ στη δυτική πλευρά της πόλης.
Να σημειωθεί, ότι το απόγευμα της Δευτέρας (24/3) παρά το γεγονός ότι ήταν μέρα συστάσεων, επιδόθηκε το πρώτο πρόστιμο των 180 ευρώ στην Κατερίνη.

Στα «σκαριά» νέα έκτακτα μέτρα

Την ώρα πάντως που οι αντοχές των Ελλήνων δοκιμάζονται καθημερινά με τη νέα σκληρή πραγματικότητα λόγω της πανδημίας και της διασποράς της και στην Ελλάδα, το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, εξακολουθεί να είναι προβληματισμένο για το επόμενο διάστημα.
Με δεδομένο ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» για τις επόμενες ημέρες σχετικά με τη διασπορά του ιού, στο Μαξίμου εξετάζουν ακόμη και την επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο «τραπέζι» έχουν πέσει προτάσεις ακόμη και για αυστηροποίηση των προστίμων για όσους πολίτες δεν συμμορφώνονται με τη νέα πραγματικότητα και τα μέτρα «πολεμικού χαρακτήρα».

Υπουργικό μέσω τηλεδιάσκεψης

Και το κυβερνητικό επιτελείο όμως έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα καθώς σήμερα θα διεξαχθεί υπουργικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» να υπάρξουν εξελίξεις, ιδίως στο πεδίο της δημόσιας Υγείας και της Οικονομίας, μέσα από όσα θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί.

Θα υπάρχει εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων;

Τις τελευταίες ώρες λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει και η Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, φαίνεται πως διατυπώνονται καθημερινά νέα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με την εμπλοκή όλο και περισσότερων.
Στο «τραπέζι» παραμένουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ως υποστήριξη στο έργο της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, που καταστρώνουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά πλάνα.
Όλα θα εξαρτηθούν τα επόμενα 24ωρα από την εξάπλωση του ιού. Ο Απρίλης άλλωστε θεωρείται ο κρισιμότερος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας και αναμένεται να φανεί τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, εάν τα πρωτοφανή μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα έχουν αποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου