ΠΑΤΡΑ : Ιωάννης Δημόπουλος- Στους πρωτοπόρους της Ακτινολογίας


«Οταν ήρθαμε εδώ δεν υπήρχε τίποτα. Δεν βρήκαμε ούτε ένα γραφείο. Μετά από μερικούς μήνες ενοικιάστηκαν λίγα γραφεία σε μία μικρή πολυκατοικία δίπλα από το ΠΙΚΠΑ. Μετά μετακομίσαμε Ερμού 23 όπου εκεί η κατάσταση ήταν καλύτερη και είχαμε και κάποιες αίθουσες για να κάνουμε διδασκαλία».
Ετσι μας περιέγραφε στο φύλλο της 20ης Νοεμβρίου 2017 ο αείμνηστος ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Δημόπουλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος της «Π» για τα 40 χρόνια του Τμήματος. Ο Ιωάννης Δημόπουλος, όπως έγραφε χθες η «Π», απεβίωσε προχθές σε ηλικία 81 ετών. Υπήρξε ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ακτινολογίας στη χώρα μας και εργάστηκε με πάθος για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τμήματος αλλά και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
 
Ο Ιωάννης Δημόπουλος είναι ανάμεσα στους εννέα πρώτους κλινικούς καθηγητές που εξελέγησαν στα τέλη Μαΐου του 1979 για να στελεχώσουν και να αναπτύξουν το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο τότε, δεν διέθετε ούτε καν ένα γραφείο, όπως προκύπτει από την παραπάνω περιγραφή.
«Ηρθε η ώρα για να ενταχθούμε στο νοσοκομείο στον ''Αγιο Ανδρέα'' όπου εκεί η κατάσταση ήταν δραματική. Για να γίνει κατανοητό θα πω ότι εγώ ήμουν ο μόνος ειδικευμένος ακτινολόγος στα νοσοκομεία της περιοχής. Βρήκα κάποιους ειδικευόμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δημήτρης Σιαμπλής, οι οποίοι είχαν έξι μήνες εκεί χωρίς να έχουν κάποιον γιατρό που να έχει την ειδικότητα. Το ίδιο ίσχυε και για τις άλλες ειδικότητες. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και κλινικά και εκπαιδευτικά». Κάνοντας μάλιστα τον απολογισμό του, μας είχε δηλώσει ικανοποιημένος διότι το έργο του αποτυπώνεται στους εξαιρετικούς επιστήμονες που στελεχώνουν σήμερα τα μεγαλύτερα ακτινολογικά τμήματα της χώρας και όχι μόνον. «Βγάλαμε 69 ειδικευμένους ακτινολόγους ανάμεσα στους οποίους αξιολογότατοι καθηγητές, όπως ο Σιαμπλής και από τους νεότερους ο Καρναμπατίδης. Το τμήμα εξελίχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχει βγάλει διακεκριμένους επιστήμονες».
ΓΕΦΥΡΩΝΕ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Ο Ιωάννης Δημόπουλος ήταν η ήρεμη δύναμη στον χώρο της ιατρικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Με τη στάση του γεφύρωνε αντιθέσεις και ανέπτυσσε συνεργασίες πάντα «για το καλό του ασθενούς. Ο ρόλος μας είναι να φροντίζουμε τον ασθενή και να του προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό» συνήθιζε να μας λέει σε κάθε μας επικοινωνία που είχε στόχο την προβολή των επιτευγμάτων του τμήματός του και γενικότερα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Πέραν των άλλων θέσεων στις οποίες είχε υπηρετήσει, είχε διατελέσει τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από το 2004 - 2009.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ως άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα ευγενής, εύχαρις, δοτικός, διαλλακτικός και συνεργάσιμος. Με την αείμνηστη σύζυγό του Σουζάνα είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Την Ελλη, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή και γνωστή καθώς είναι Διευθύντρια στο Τμήμα Πάτρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον Θανάση ακτινοθεραπευτή στην Αθήνα, και με τη δεύτερη σύζυγό του Δήμητρα τον Μάριο-Πλάτωνα, που ακολούθησε τον ιατρικό κλάδο. Επίσης ευτύχησε να δει τρία εγγόνια.
Η ΚΗΔΕΙΑ
Η κηδεία του τελέστηκε χθές από τον νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Με ανακοινώσεις τους ιατρικά όργανα και μέλη της ιατρικής κοινότητας εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια του Ι. Δημόπουλου.
    (πηγ Της Μαρίνας Ριζογιάννη pelop.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου