ΑΘΗΝΑ : Ο Μητσοτάκης έκλεισε τις εκκλησίες μετά την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Οι «ξεκάθαρες αποφάσεις» που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο δεν προέκυψαν μετά την πολύωρη συνεδρίαση της ιεραρχίας. Ετσι, ο ίδιος ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας. Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά βγήκε μπροστά, όπως τονίζουν συνεργάτες του, και πήρε πάνω του την ευθύνη για «την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή, υπήρχε η εκτίμηση ότι η Ιερά Σύνοδος θα κατέληγε σε μια απόφαση αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες, παρά τις συστάσεις που προηγήθηκαν, συνέχισαν να προσέρχονται τις δύο τελευταίες Κυριακές στις εκκλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεσοβέζικη λύση» στην οποία προσέφυγαν οι ιεράρχες προκάλεσε εκνευρισμό και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό. Γι αυτό, μόλις μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, με ένα προσωπικό tweet , ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης ότι «οι Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Οι εκκλήσεις του Τσιόδρα προς την ΔΙΣ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Μονή Πετράκη είχε δώσει το παρών ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε για τους κινδύνους στην δημόσια υγεία από την μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα μετέφερε την παράκληση να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες για τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. Παρόλα αυτά οι ιεράρχες αποφάσισαν «την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Σαββάτου του Λαζάρου στις 11 Απριλίου», δηλαδή την συνέχιση του εκκλησιασμού για περίπου ένα μήνα ακόμη, επιτρέποντας και την κατ’ εξαίρεση τέλεση γάμων και βαπτίσεων.

Η κυβέρνηση δεν έκρινε επαρκή την απόφαση και γι' αυτό τον λόγο προχώρησε σε μια «πιο καθαρή λύση» επιτρέποντας μόνο την ατομική προσευχή και υπό συγκεκριμένους περιορισμούς που περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, η οποία σημειωτέον ήταν έτοιμη από νωρίς το πρωί σε περίπτωση που οι αποφάσεις της ΔΙΣ δεν κάλυπταν τις ανάγκες για προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Νίκη Κεραμέως σε δήλωση της σημειώνει ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας & ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας. Στόχος, αναφέρει η κα Κεραμέως, είναι η «προάσπιση της δημόσιας υγείας, με τη λήψη μέτρων ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ότι επιτρέπεται ένας πιστός για κάθε 10τμ του ιερού ναού και την παροχή των απαραίτητων μέσων απολύμανσης και προσωπικής προστασίας. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.


Πηγή: iefimerida.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου