ΑΘΗΝΑ : «Πυρετός» στον πολιτισμό λόγω κορωνοϊού

Θέατρα, χώροι συναυλιών και πολιτισμού αναπροσαρμόζουν τα προγράμματά τους καθημερινά, με το βλέμμα στραμμένο στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και στην... προσέλευση του κοινού. 
 
 
 
 
 


Παραλίγο να αναβληθεί αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου Χορν και από χθες τον Σταυρό του Δημήτρη Χορν φοράει ο Γιώργος Τσουρής για τον ρόλο του στην παράσταση «170 τετραγωνικά (Moonwalk)». Η χθεσινή βράβευση ήταν ίσως το μοναδικό καλό νέο από τον χώρο του πολιτισμού σε μια μέρα κατά την οποία οι ανακοινώσεις αναβολών και ακυρώσεων διαδέχονταν η μία την άλλη στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.
Θεατρικοί παραγωγοί, διοργανωτές συναυλιών, αιθουσάρχες, διευθυντές πολιτιστικών οργανισμών παρακολουθούν τις εξελίξεις και αποφασίζουν επιτόπου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μετρούν τα εισιτήρια που λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Η ανησυχία για τη μετάδοση του ιού έχει κάνει το κοινό επιφυλακτικό, ιδιαιτέρως εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους. Αντιθέτως, παραστάσεις που απευθύνονται σε ένα πιο νεανικό κοινό δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα πληρότητας ή προσέλευσης.
Ολοι όμως προσπαθούν να προσαρμοστούν, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα. Οι μικρές μουσικές σκηνές για παράδειγμα καταγράφουν απώλειες εισιτηρίων της τάξεως του 20%-25% αλλά συνεχίζουν, ενώ άλλες, όπως το Αλσος, ενημερώνουν για τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει και δηλώνουν ότι το προσωπικό τους δεν έχει ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή. Σε απολυμάνσεις των χώρων τους και προμήθεια αντισηπτικών προχωρούν και θεατρικές επιχειρήσεις. «Εχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα», λέει στην «Κ» ο θεατρικός παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, «αλλά ο κόσμος έχει μειωθεί και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναστείλουμε τις παραστάσεις μας τις επόμενες μέρες στο Σύγχρονο Θέατρο». Εκτιμά, επίσης, ότι η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει και για τους επιχειρηματίες που θα αναστείλουν οικειοθελώς τη δραστηριότητά τους λόγω των συνθηκών, καθώς η ζημία που υφίστανται είναι μεγάλη.
Η χθεσινή ανακοίνωση περί ματαίωσης όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων άνω των 1.000 ατόμων οδήγησε στην αναβολή συναυλιών που είχαν προγραμματιστεί σε μεγάλους χώρους, όπως της Ματούλας Ζαμάνη στο Piraeus Academy και το «No Man’s Land» του Γιάννη Ψαθά στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά δημιούργησε μια επιπλέον σύγχυση στους επιχειρηματίες που διαχειρίζονται χώρους μεγάλης μεν χωρητικότητας που όμως δεν...γεμίζουν. «Θα εναρμονιστούμε με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να κλείσουμε διότι οι θεατές μας δεν είναι πάνω από 1.000 άτομα. Συνεχίζουμε μέχρι νεωτέρας», σημείωσε στην «Κ» ο Πάνος Κατσαρίδης των Θεατρικών Σκηνών για το Θέατρο Παλλάς.
Επισήμως, δεν έχει δοθεί οδηγία ή εντολή για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας συνολικά των χώρων πολιτισμού (θέατρα, μουσεία, σινεμά) και των αρχαιολογικών χώρων. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε δήλωση της σημείωσε, χθες, ότι το υπουργείο ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Εποπτευόμενοι φορείς και υπηρεσίες βέβαια λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ανάλογα με την περίπτωση, όπως έκαναν η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η Εφορεία εδώ και περίπου 1,5 μήνα προχώρησε στη λήψη προληπτικών μέτρων και προμηθεύτηκε αντισηπτικά και άφθονα απολυμαντικά υλικά, παρείχε στους ταμίες της πλαστικά γάντια μιας χρήσεως και προμηθεύτηκε μάσκες και αντιπυρετικά φάρμακα για κάθε ενδεχόμενο, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους φορείς υγείας της περιοχής. Αν και η επισκεψιμότητα παρουσιάζει κάμψη, η Εφορεία υποδέχεται τους επισκέπτες που δεν μπορούν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους σε Ηλεία, Πύργο και Αχαΐα.
Οπως για όλους, έτσι και για τον πολιτισμό και την οικονομία του, τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα, απαιτητικά και δύσκολα. Φορείς έχουν επιδείξει τα αντανακλαστικά τους αλλά σίγουρα θα υπάρξουν πληγές που θα πρέπει να επουλωθούν.
(πηγή Καθημερινή )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου