Κορωνοϊός: «Κατάσταση συναγερμού» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: «Κατάσταση συναγερμού» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι που ήδη «έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια» και ο έντονος προβληματισμός σε εμπόριο, βιομηχανία και πληροφορική. Τι δηλώνουν γνωστοί παράγοντες της αγοράς. Καμπανάκι στην ΕΕ για στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Από έντονο προβληματισμό έως και απόγνωση προκαλούν στις εγχώριες επιχειρήσεις οι πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τους παράγοντες της αγοράς να μην μπορούν να προβλέψουν ούτε το μέγεθος, αλλά ούτε και τη χρονική διάρκεια του προβλήματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, υπάρχουν κλάδοι που έχουν σηκώσει από τώρα τα χέρια ψηλά.
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στον τουρισμό, στις μεταφορές και στην οργάνωση εκθέσεων είναι οι πρώτες που ήδη μετρούν βαθιές πληγές, ενώ σε κατάσταση αγωνίας βρίσκονται οι επιχειρήσεις θεαμάτων και διασκέδασης.
Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αυτών των κλάδων που είτε βρίσκονταν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τα καθυστερούμενα ανοίγματά τους, είτε είχαν σπεύσει να ρυθμίσουν σε πολλές δόσεις τις οφειλές τους προς το δημόσιο, κινδυνεύουν να βρεθούν ένα βήμα πριν το οριστικό «λουκέτο», με όποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να επιφέρει ένα τέτοιο σενάριο στην ευρύτερη οικονομία.
Επιπρόσθετα, πολύ μεγάλος αριθμός εμπορικών και βιομηχανικών ομίλων θεωρεί θέμα χρόνου να διαπιστώσει καθυστερήσεις στην παραλαβή εμπορευμάτων και πρώτων υλών, ή ακόμη και παραγγελίες από εσωτερικό και εξωτερικό να ακυρώνονται.
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα παραλάβουμε εμπορεύματα για δουλειές που ήδη έχουμε υπογράψει. Ελπίζουμε. Αν όμως προκύψουν νέες παραγγελίες κατά τους επόμενους μήνες, δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα μπορέσουμε να τις εξυπηρετήσουμε» υποστηρίζει γενικός διευθυντής εισηγμένης εμπορικής εταιρείας, ενώ την αγωνία τους εκφράζουν και στελέχη παραγωγικών κλάδων.
«Βλέπουμε τους πελάτες μας το εξωτερικό να μας δίνουν παραγγελίες, αλλά είναι πολύ διστακτικοί σε ότι αφορά τις ζητούμενες ποσότητες, καθώς δεν γνωρίζουν το αν θα καταφέρουν να διαθέσουν τα προϊόντα μας στις δικές τους αγορές μέσα στους επόμενους μήνες» δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης στο ΧΑ βιομηχανίας, προσθέτοντας: «Η ελληνική οικονομία δούλεψε τα τελευταία χρόνια βασιζόμενη στον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό και στις μεγαλύτερες εξαγωγές. Και οι δύο αυτοί παράγοντες λειτουργούσαν θετικά τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για μια σειρά άλλων κλάδων. Φέτος, οι δύο αυτοί μοχλοί ανάπτυξης είναι πολύ πιθανόν να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι».
Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα όσα δηλώνει γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς: «Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι η οικονομία της προέρχεται από μια έντονη και πολυετή ύφεση και το πλήγμα του κορωνοϊού βρίσκει την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ώρα που αυτές προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια τους. Αναμφίβολα όλα αυτά θα επηρεάσουν τόσο την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, όσο και την πορεία του φετινού Προϋπολογισμού γενικότερα».

Κλάδος μαρμάρου -Αγορά πληροφορικής

Το μεγαλύτερο μέρος της εξόρυξης ελληνικού μαρμάρου κατευθύνεται στην κινεζική αγορά. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΙκτίνοςΙΚΤΙΝ -8,13% Μάρμαρα κα Ιουλία Χαϊδά δηλώνει πως μετά από έναν ανοδικό Ιανουάριο, οι εξαγωγές της εταιρείας της -και του κλάδου γενικότερα- προς την Κίνα περιορίστηκαν το Φεβρουάριο, (καθώς οι πελάτες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα λόγω της απαγόρευσης αεροπορικών πτήσεων) και υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος προβληματισμός για τις προβλεπόμενες επιδόσεις του Μαρτίου. Ωστόσο, η κα Χαϊδά ευελπιστεί πως το πρόβλημα του κορωνοϊού θα αποκλιμακωθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού και ότι ένα τουλάχιστον τμήμα του χαμένου εδάφους θα μπορούσε να αναπληρωθεί κατά το δεύτερο μισό του έτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης εκτιμά ότι λόγω του κορωνοϊού είναι πιθανόν να υπάρξουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στον κλάδο της πληροφορικής για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον, λόγω ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην παραλαβή εξοπλισμού από το εξωτερικό. Δεύτερον, επειδή ορισμένοι Όμιλοι ίσως αναβάλλουν την εκκίνηση επενδυτικών τους σχεδίων στο μέτωπο της τεχνολογίας και τέλος, διότι η όλη δυσλειτουργία που θα προκύψει, ενδέχεται να επηρεάσει την ταχύτητα των κρατικών μηχανισμών στην προώθηση των δημόσιων έργων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδών πληροφορικής CPI κ. Χρήστος Παπαθάνος εξέφρασε και αυτός τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θεωρώντας πολύ πιθανή μια μελλοντική στενότητα παραλαβής εμπορευμάτων. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, αλλά δεν ξέρουμε το πότε θα ξεκινήσει, το πόσο θα διαρκέσει και τι έκταση θα λάβει. Εμείς έχουμε κάνει ότι πρέπει, αλλά υπάρχει πρόβλημα στους προμηθευτές των προμηθευτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα παραλαβής προϊόντων εκφράζουν και κύκλοι προσκείμενοι στην MLS.

«Ανοίγουν» συζητήσεις σε Ελλάδα-Ευρώπη

Από την άλλη πλευρά, η εκδήλωση του κορωνοϊού πιθανόν να επιταχύνει διαρθρωτικές εξελίξεις σχετικά με το μοντέλο παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δομή των Κοινοτικών Προγραμμάτων. Γνωστός Έλληνας βιομήχανος υποστηρίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αναγκαστικά θα επιταχύνουν τις δράσεις τους για την ανάπτυξη της παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο.
«Ο κορωνοϊός έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο, την αντίληψη που ήδη είχε αρχίσει να διαμορφώνεται τελευταία, ότι τελικά δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στις υπηρεσίες και να εγκαταλείψει τη βιομηχανία και την παραγωγή γενικότερα. Αυτό το πληρώνει ακριβά εδώ και χρόνια και τώρα με τον κορωνοϊό θα το πληρώσει ακόμη περισσότερο» υποστηρίζει.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η επισήμανση του διευθυντή τομέα ΜΜΕ και ενημέρωσης του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Βέργαδου ότι «η πρόσφατη κρίση στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του κορωνοϊού -σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογικές, ψηφιακές επιλογές- θα δώσουν νέα ώθηση στη συζήτηση για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου