ΑΘΗΝΑ : Τι αλλάζει σε Λύκεια και Πανελλήνιες -Οι 10 βασικές τροποποιήσεις πανελλαδικές νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Ενα πραγματικό πολυνομοσχέδιο, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η Νίκη Κεραμέως, που επανέλαβε τον στόχο οι Πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου, προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν δυο ακόμη νομοσχέδια τα οποία θα αφορύν τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης καθώς και την επαγγελματική εκπαίδευση.





Στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
    Εισαγωγή νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα
    Εισαγωγή «κόντρα» μαθημάτων (*βλ. παρακάτω)
    Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων
    Αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
    Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
    Αξιολόγηση σχολικών μονάδων
    Θεσμοθετούνται 24 πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία (από Σεπ. 2020)
    Επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια και των πολυήμερων αποβολών
    Σημαντικές  αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών

Βάσει των ανακοινώσεων, προκύπτει ότι αυστηροποιείται σημαντικά το πλαίσιο για τις μετεγγραφές καθώς καθιερώνεται «Βάση Μετεγγραφής». Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, ο υποψήφιος, πλέον, θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί, μείον 2.750 μόρια.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η βάση της σχολής είναι τα 17.750 μόρια, ο υπουψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 15.000 μόρια.
Οι αλλαγές στα Λύκεια

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η εισαγωγή νέων θεματικών, με ενίσχυση της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών. Σε ό,τι αφορά τα… πειθαρχικά παραπτώματα, όπως φαίνεται, επιστρέφει το σύστημα που ίσχυε προ του 2017 με την αναγραφή διαγωγής στο απολυτήριο και τη δυνατότητα πολυήμερων αποβολών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε δημοσιογράφους, εξήγγειλαν τη θέσπιση του «κόντρα μαθήματος» στη Γ' Λυκείου.

Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα εξετάζονται σε 5 μαθήματα πλέον (σήμερα είναι 4) ένα εκ των οποίων θα είναι… «κόντρα», δηλαδή θα προέρχεται από άλλη κατεύθυνση. Για τους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αυτό το μάθημα θα είναι τα Μαθηματικά, ενώ για τους μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης η Ιστορία.
Οι αλλαγές σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, πλέον εισάγεται, πιλοτικά, το μάθημα των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Η εκμάθηση, όπως διευκρινίστηκε, θα γίνεται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα μαθημάτων Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής στο νηπιαγωγείο.

Επιπλέον, στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις, ενώ εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές και ένα σύστημα συνεχούς επιμόρφωσης.

Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξετάζομενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου