7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σε χρόνους δίσεκτους


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Φέτος όλη η ανθρωπότητα έχει επικεντρωθεί στην πανδημία του κορωνοιού που μας προέκυψε και που έχει αλλάξει τη ζωή μας τόσο καθοριστικά.
Η Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr που έχει οργανώσει εκδηλώσεις για την προαγωγή της Υγείας των πολιτών και έχει δράσει διαχρονικά για την πρόληψη σε μια σειρά θεμάτων Υγείας θέλει να πιστεύει και να αισιοδοξεί ότι η περιπέτεια που βιώνουμε είναι προσωρινή και σύντομα θα επανέλθουν όλα στην κανονικότητα. Για να γίνει βέβαια αυτό ο καθένας μας πρέπει να συμβάλει στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ευθύνης στην εφαρμογή των οδηγιών που δίνονται από την πολιτεία (ΕΟΔΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
 
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας που εδρεύει στη Γενεύη.
Σκοπός αυτού του Διεθνούς Οργανισμού είναι η απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης. Γι αυτό παρέχει υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα σε κάθε κράτος, ενθαρρύνει ιατρικές έρευνες χορηγώντας υποτροφίες, οργανώνει εργαστήρια, σεμινάρια και πλήθος εκθέσεων για τη διασφάλιση της υγείας.
Από την ίδρυσή του ο (ΠΟΥ) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της ευλογιάς. Οι τρέχουσες προτεραιότητές του περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών κυρίως του AIDS (HIV), του Έμπολα, της ελονοσίας και της φυματίωσης, τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών, η σεξουαλική υγεία και η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η γήρανση, η υγιεινή διατροφή και η ασφάλεια των τροφίμων.
Ο ισχύων ορισμός της Υγείας όπως περιλαμβάνεται στον πρόλογο του καταστατικού του (ΠΟΥ) αναφέρει «Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας»
Επικεφαλής του (ΠΟΥ) από το 2017 είναι ο Αιθίοπας Τέντρος Αντάνομ. Για τη χρονιά 2014-2015 ο προϋπολογισμός του (ΠΟΥ) είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια $ και από αυτά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια προέρχονται από εθελοντικές συνεισφορές.


Η Παγκόσμια Υγεία σε μερικούς αριθμούς


  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου