Φωνή βοώντος : π.κ & μ.κ.


Γράφει ο Ανδρέας Α. Βρής  (*)
 Μέρες Πάσχα που είναι, μη παρεξηγηθώ και χαρακτηρισθώ βλάσφημος  ή επιεικώς, στην καλλίτερη περίπτωση, ως εκτός τόπου και χρόνου.
Όταν με το καλό θα περάσει η δοκιμασία με την πανδημία θα είναι τόσο καταλυτικές οι αλλαγές και οι συνέπειες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε διεθνές επίπεδο, που  η ιστορία θα καταγράψει την εποχή μας διαχωρίζοντάς τη σε δύο περιόδους, την προ κορονωϊού με τη ένδειξη (π.κ.) και  την μετά κορωνοϊό με την ένδειξη (μ.κ.). κάτι που  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σιγά σιγά το λέμε  περιγραφικά και καθιερώνεται.
Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ισχύουσα ένδειξη προ και μετά Χριστόν που διαχωρίζει την μέχρι τώρα την πορεία της ανθρωπότητας βασικά σε δυο μεγάλες ιστορικές περιόδους. 

Και βέβαια στην π.κ. περίοδο, που αργά ή γρήγορα θα αφήσουμε πίσω μας, θα περιληφθούν όλα εκείνα τα μεγάλα και μικρά που μας απασχολούσαν και πλέον θα έχουν ελάχιστη ή καθόλου αξία.
Ακόμα και βαριές έννοιες πολιτικού, οικονομικού ή κοινωνικού περιεχομένου θα  έχουν χάσει την υπόστασή τους,  καθώς η μ.κ. εποχή θα ξεκινήσει έχοντας κληρονομιά που θα γεννήσει νέες  προτεραιότητες, διαφορετικές αξίες και άλλους στόχους.
Ταυτόχρονα θα φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, νέους ηγέτες και …μεσσίες, νέα είδωλα αλλά και άλλες εξουσίες.
Η εκτίμηση είναι ότι  σε κυρίαρχη δύναμη θα αναδειχθεί ότι έχει σχέση με την τεχνολογία ενισχύοντας την παγκοσμιοποίηση και την διαπίστωση ότι τελικά όλη η γη είναι μια γειτονιά.
(*) Ο  Α.Βρής είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου