ΠΑΤΡΑ : «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Σχολική Πραγματικότητα»


Η ΟργανωτικήΕπιτροπή της Επιστημονικής Τηλε-Διημερίδας (25-26/04/2020)με θέμα: «Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Σχολική Πραγματικότητα»που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδος και τη  συνεργασία δεκαοκτώ (18) ΠΕ.Κ.Ε.Σ της χώρας, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της, δηλαδή:τους/τις προσκεκλημένους/ες ομιλητές-ομιλήτριες, οι οποίοι/ες τίμησαν με την παρουσία τους την Τηλε-Διημερίδα,τους/τις εισηγητές/τριες που  παρουσίασαν τα αποτελέσματα της επιστημονικής τους δραστηριότητας, τους ακούραστους συνεργάτες μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή της,καθώς και τους πολύτιμους αρωγούς, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και  Κρήτηςγια την προθυμία να συνδράμουν στην υλοποίησή της.
 

Η Τηλε-Διημερίδα αποτέλεσε ένα βήμα ακαδημαϊκού-εκπαιδευτικού διαλόγουκαι παρουσίασης επιστημονικών δεδομένων, αναλύσεων, θεωρητικών μελετών, καλών διδακτικών πρακτικών και εφαρμογών, σχετικών με την ΕξΑΕ στη σχολική πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκαν οι ποικίλες πτυχές, οι διαφορετικές απόψεις και δυνατότητες της εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας, οι προβληματισμοί που αναδύονται από την εφαρμογή της στο σχολείο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι δυνατότητες αξιοποίησής της ως συμπληρωματικού εργαλείου στο σχολείο μετά την κρίση.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων στις εικονικές αίθουσες με τα αντίστοιχα προεδρεία,παρουσιάσθηκαν σε ολομέλεια, έντεκα (11) κεντρικές ομιλίες και εννέα (9) Διδακτικές Πρακτικές, από προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριεςυψηλού κύρους,στους οποίους εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες,  Συντονιστές/στριες  Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) και ειδικούς επιστήμονες, διδάσκοντες/ουσες σε πανεπιστήμια στο αντικείμενο της ΕξΑΕ και της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Επίσης οι εβδομήντα εννέα (79) αναρτημένες εργασίες στο Ψηφιακό Αποθετήριο Διδακτικών Πρακτικών - Εισηγήσεων - πρακτικών της Τηε-Διημερίδας, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν το πρωί της Κυριακής 26-4-2020 και ώρα 11.30 -13.00 σε 11 παράλληλες συνεδρίες (σε αίθουσες τηλε-διασκέψεων Webexevents χωρητικότητας 900 ατόμων, με τη συμμετοχή 630+ κατά μέσο όρο εκπαιδευτικών σε κάθε μία από αυτές).
Η Οργανωτική Επιτροπή εκτιμά, με βάση τις απαντήσεις των 8.782 συμμετεχόντων/ουσών που απάντησανστο ερωτηματολόγιο αποτίμησης, ότι οι στόχοι της Τηλε-Διημερίδαςεπιτεύχθηκαν, όπως αποδεικνύεταιεπιπλέον και από τα εξής στοιχεία:
Α. Την αθρόαδιαδικτυακή συμμετοχή (65.888συμμετεχόντων/ουσών)τόσο  στο δωμάτιο τηλεδιάσκεψηςόσο και από την απευθείας live-streaming μετάδοση από παράλληλα κανάλια μετάδοσης (YouTube, F/B, esos.gr, Ομάδα Εκπαιδευτικού Υλικού εκπαιδευτικών Κύπρου).
Β. Την ποικιλία προέλευσης των εκπαιδευτικών ως προς την βαθμίδα, την ιδιότητα και την γεωγραφική κατανομή (την Τηλε-Διημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί των τριών βαθμίδων και στελέχη της εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και 30 χώρες του εξωτερικού: Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ρουμανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή Ν. Αφρική, Καζακστάν, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία κ. ά.).
Στην Τηλε-Διημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό κατά την πρώτη ημέρα η Υφυπουργός Υ.ΠΑΙ.Θ. κ.Ζαχαράκη Σ., ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου κ.Προδρόμου Π., ο Πρόεδρος Ε.Α.Π.κ. ΖώραςΟδ., ο Π.Δ.Ε.Δυτ. Ελλάδαςκ. Γιαννόπουλος Κ., ο Π.Δ.Ε. Κ.  Μακεδονίαςκ. Κόπτσης Αλ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της τηλε-διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό οΒουλευτής Αχαΐας, π. Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και π. Πρωθυπουργός Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπανδρέου Γ., ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας και π. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων                  κ. Φίλης Ν., ο Π.Δ.Ε. Αττικής κ. Κόσυβας Γ., ο Π.Δ.Ε. Κρήτης κ.Καρτσωνάκης Ε., οΠρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ.Κικινής Θ.

Τοαναλυτικό πρόγραμμα εργασιών, οι περιλήψεις, οι διαφάνειες και τα video από τις παρουσιάσεις της τηλε-διημερίδας είναι αναρτημένα στον ιστότοπο της εκδήλωσης:
Ο Συντονιστής της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής

 

Δρ. Σπυρίδων  Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου