Οι νομοταγείς μένουν σπίτι, οι παράνομοι «αλωνίζουν»…Η Εβδομάδα των Παθών δεν τελείωσε για την φύση, καθώς η

λαθροθηρία φουντώνει, μαζί με άλλες παρανομίες, εκμεταλλευόμενη  την απουσία ελέγχου.


Οι μόνιμοι λαθροθήρες στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς και οι εποχιακοί λαθροθήρες στην παραλιακή Ηλεία γνωρίζουν μέρες «δόξας». Η απουσία ελέγχου, λόγω των περιοριστικών μέτρων, τους αφήνει να «αλωνίζουν» και να καταστρέφουν την άγρια πανίδα εν μέσω αναπαραγωγής και ανοιξιάτικης μετανάστευσης. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με άλλες παρανομίες που πλήττουν τα φυσικά οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα όπως λαθραλιεία, εκχερσώσεις, καταπατήσεις κ.λπ.


Οι έλεγχοι των μετακινήσεων και η επιβολή προστίμων, ενώ αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να επισκεφθούν φυσικές περιοχές, δεν έχουν καμία επίπτωση στους καταστροφείς της φύσης, οι οποίοι δρουν σε γνώριμες περιοχές και είναι εξοικειωμένοι με την παρανομία και τις εκκρεμείς καταδίκες και τα πρόστιμα εναντίον τους.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν επιδείξει κάποιες παρεμβάσεις, όπως κατά λαθροθηρών με φυλάχτρες και ομοιώματα πουλιών στο παραλιακό Επιτάλιο και λαθραλιέων που χρησιμοποίησαν μέχρι και δυναμίτη στην Λιμνοθάλασσα Πάπα, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενεργοποίησε, μετά από εβδομάδες ανεξήγητης παντελούς απουσίας, περιορισμένα σε χρόνο εποχούμενα περίπολα Δασοφυλάκων.

Ωστόσο, στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε επιβάλλονται εντατικοί έλεγχοι και όχι δειγματοληπτικές δράσεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το ανοιξιάτικο πέρασμα των Τρυγονιών, το οποίο «αναβίωσε» με απαράδεκτο τρόπο, ιδίως στην παραλιακή Ηλεία από Καϊάφα μέχρι Κατάκολο (όπως και στην γειτονική Ζάκυνθο).

Οι ελεγκτικές αρχές και ιδίως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων πρέπει να ενισχύσουν τις περιπολίες στο Εθνικό Πάρκο και την παραλιακή Ηλεία, προτού ολοκληρωθεί μια πρωτοφανής καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον.

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Χρόνια Πολλά!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου