ΠΑΤΡΑ : Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών


Τα μέτρα ελάφρυνσης  των δημοτών από την πανδημία του κορωνοϊού, που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, απαλλαγές και μειώσεις ανταποδοτικών τελών, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση για το λαό μας έχει επιδεινωθεί. Στη συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.
Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη, η οργάνωση του κινήματος και η διεκδίκηση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός και αυτή την κρίση. Για να μην μείνουν τα «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα, που στόχο έχουν να μείνουν και να ανατρέψουν ακόμη περισσότερο εργασιακές σχέσεις και εισοδήματα. Έτσι εφαρμόστηκαν και τα  μέτρα «έκτακτων συνθηκών» με τα μνημόνια από όλες της κυβερνήσεις και έχουν γίνει πλέον μόνιμα. «Αγκάλιασαν» εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εμπόρους, που ήδη έδιναν μάχη για την επιβίωση τους και τώρα με την πανδημία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.
Σε συνέχεια, λοιπόν, όσων αναφέρονται στην Πολιτική Εισήγηση του Δημάρχου, παίρνουμε μία σειρά μέτρων ανακούφισης.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1)  Την περαιτέρω μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό από 1,50 που είναι σήμερα σε 1,20 και από 0,90 που είναι σήμερα σε 0,81.
Ήδη είχαμε προβεί μέχρι σήμερα σε προηγούμενες μειώσεις από 1,95 που ήταν ο συντελεστής το 2014 όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου σε 1,70 και σε 1,50 αντίστοιχα.
Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, που με βάση την έκτασή του, για την οποία απαιτείται σημαντικό κόστος υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, έχουμε τους χαμηλότερους  συντελεστές  του τέλους αυτού.
2) Την απαλλαγή ενοικίων για ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
3) Την απαλλαγή ενοικίων για κυλικεία στα σχολικά συγκροτήματα και για κυλικεία κοιμητηρίων, καθώς και Δημοτικών γηπέδων, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σημειώνουμε εδώ ότι οι σχετικές Κ.Υ.Α αναφέρουν μόνο μείωση ενοικίων κατά 40% σε εκμισθωμένα ακίνητα των Δήμων και όχι απαλλαγή ενοικίων, ενώ για τα κυλικεία αναστολή της καταβολής του ενοικίου για το χρονικό αυτό διάστημα και όχι απαλλαγή αυτών, ενώ εμείς προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή όλων αυτών των ενοικίων για το διάστημα αυτό.
4) α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν στον επαγγελματικό συντελεστή 3,40 – 1,80 – 1,20 – 0,9, καθώς και των  ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 και έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού.
β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και
γ) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%.
δ) Από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%.
ε) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%.
Οι περιπτώσεις γ, δ και ε ισχύουν, επίσης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σημειώνουμε ότι τις απαλλαγές από τα ενοίκια των κυλικείων των σχολικών συγκροτημάτων που αναφέραμε, θα τις υλοποιήσουν οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι και καθ΄ ύλην αρμόδιες.
Επιπλέον, οι σπουδαστές και οι μαθητές των πολιτιστικών δομών των Οργανισμών του Δήμου, δεν θα καταβάλλουν τη συμβολική συμμετοχή τους για το διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Αντίστοιχα, θα γίνει απαλλαγή των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο.
Παράλληλα συνεχίζουμε και για το έτος 2020 τις μειώσεις σε ποσοστό 50%, αλλά και απαλλαγές κατά 100% των «ευπαθών ομάδων» από τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.
Νέα αίτηση υποβάλλουν μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι ΚΕΑ, προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές όσοι καθίσταται εντός του 2020 άνεργοι και νέοι δικαιούχοι ΚΕΑ.
Πρόκειται για 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ΚΕΑ κλπ., που έχουμε απαλλάξει από τέλη και που όλοι γνωρίζουμε, με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στα Δ.Σ. από το 2014 μέχρι σήμερα.
Γνωρίζουμε, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των συνειδητών επιλογών και το γεγονός ότι πρέπει να διεκδικήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.
Θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας σε σχέση με δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει, διαφυλάσσοντας τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των Υπηρεσιών. Έχουμε υπ’ όψη και τις οικονομικές απαιτήσεις που υπάρχουν για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών καθαριότητας  της Ξερόλακκας. Με πείσμα θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται, για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο μας για την Διαχείριση Αποβλήτων και να μην ανατραπεί  ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει για να φύγουμε από την Ξερόλακκα.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτές οι υποχρεώσεις μας, διότι έχουμε και αποπληρωμές δανείων που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν πάρει (πλην του κ. Δημαρά όπως έχουμε πει) και  πληρώνουμε εμείς. Παραλάβαμε δάνεια στην αρχή της θητείας μας την 1η Σεπτέμβρη 2014 ύψους 21 εκατ. 123 χιλιάδες ευρώ και στις 31/12/19 τα έχουμε φτάσει στα 10 εκατ. 500 χιλιάδες ευρώ, έχοντας αποπληρώσει πάνω από το 50% αυτών. Παραλάβαμε όμως και δάνεια ύψους 2 εκατ. 800 χιλιάδων ευρώ ακόμα και από ανταποδοτικές Υπηρεσίες, τις οποίες πλήρωνε ο λαός με τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία και αυτά αποπληρώνουμε.
Συνεχίζουμε μέσα στο λαϊκό μετερίζι που έχουμε επιλέξει, γιατί το σύνθημα μας είναι «πρώτα οι λαϊκές ανάγκες» και εν μέσω αυτής της έκτακτης κατάστασης. Είμαστε δίπλα στο λαό και ενάντια σε όσα βιώνει και από τα οποία απειλείται.
Η προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού μας όμως, απαιτεί τη λήψη συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου