ΑΙΓΙΟ: Ανοίγουν στόματα, με όχληση Μητσοτάκη για το πρόστιμο στην Τρυπητή - «Άνωθεν εντολές»


Διαστάσεις, εντός κι εκτός ορίων Αιγίου, προσλαμβάνει η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής σε καρότσα αγροτικού ΙΧ ανήμερα στην εορτή της πόλης, που προκάλεσε θόρυβο, τόσο με αυτή - καθαυτή την ενέργεια της τοπικής Μητρόπολης, κυρίως όμως μετά την πράξη της τοπικής Αστυνομίας να κόψει κλήση 650 ευρώ στον οδηγό για άσκοπη μετακίνηση και «παράνομο» φορτίο, αφαιρώντας του τις πινακίδες , έχρι πληρωμής του προστίμου.
 
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το θέμα, σε αντιπαραβολή με την ανεμπόδιστη υπαίθρια συναυλία της Αλκ. Πρωτοψάλτη στην Αθήνα, μεταφέρθηκε χθες εγγράφως ακόμη και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με αποστολέα τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο, με εξαρχής αναφορά σε «επιλεκτική και με διακρίσεις εφαρμογή του νόμου», «εύλογη» αδυναμία πανηγυρικής τιμής της Πολιούχου, αλλά «όχι καταδικαστέας περιφορά Της», καθότι σκοπό είχε να τονώσει την πίστη, το θρησκευτικό συναίσθημα και την ελπίδα των πολιτών.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος διασποράς του ιού, από την απλή λιτάνευση της εικόνας σε όχημα και σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει στην επιστολή του, «δεν μπορεί, χωρίς στάση, να θεωρηθεί περισσότερο επικίνδυνη από την καθημερινή συνάθροιση πολιτών σε τράπεζες, σούπερ - μάρκετ κ.λπ.».
ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ
Ο κ.Μπέσκος χαρακτηρίζει ως «αδιανόητη» την άρνηση των Σωμάτων Ασφαλείας να παραχωρήσουν φέτος στρατιωτικό όχημα για την Περιφορά, κάτι που αναγκαστικά οδήγησε στη λύση του αγροτικού αυτοκινήτου, παρότι «δεν συνάδει με τη μεγαλοπρέπεια και δεν πρέπει έτσι να τιμάται η προστάτιδα της πόλης», κατά τον ίδιο.
ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Για την αφαίρεση των πινακίδων και της επιβολής προστίμου, ο πρόεδρος των δικηγόρων - με τη νομική επάρκεια που διαθέτει, - υποστηρίζει ότι «εκφεύγει κάθε λογικής, πόσω μάλλον όταν την επόμενη ημέρα η νταλίκα της περιοδείας Πρωτοψάλτη σταμάτησε στο Μαξίμου και δεν τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα για αποφυγή συνωστισμού, ούτε διέθετε άδεια μεταφοράς της μπάντας».
ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δεν θεωρεί «κατανοητή» την επιβολή κυρώσεων, αλλά «επιλεκτική και καθαρά με επικοινωνιακά κριτήρια, που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα».
Καθιστά σαφές, τέλος, ότι «δεν άξιζε τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά στο θρησκευτικό σύμβολο του Αιγίου».


Ανοιχτά θέση, υπέρ της Περιφοράς των Επιταφίων, τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής την Παρασκευή του Πάσχα, με τον κόσμο όμως στα μπαλκόνια των σπιτιών του και τα ανάλογα μέτρα προστασίας, πήρε χθες η αντιδήμαρχος Βασιλική Ψυχράμη. «Οπως τελικά έγινε, δεν τονώθηκε το Χριστιανικό συναίσθημα του κόσμου, γιατί για μας τους Ελληνες, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι», τονίζει σε δήλωσή της

Για πρώτη φορά, πήρε μέρος στα όσα έγιναν και σχολιάζονται, η τοπική εκκλησία, μέσω του προϊσταμένου του μητροπολιτικού ναού της Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιου Λιακόπουλου, εκεί δηλαδή όπου τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Ζωδόχου Πηγής κι από όπου ξεκίνησε η μικρή λιτάνευση αλλά και η σύντομη περιφορά της εικόνας της, οδικώς.
Αφού περιγράφει την έλλειψη πιστών ως «πηγή στενοχώριας και πόνου ψυχής» και υπενθυμίζει ότι τηρήθηκαν στο έπακρο όλα τα μέτρα προστασίας, ευχαριστεί τον μητροπολίτη Ιερώνυνο για «επίδειξη θάρρους στη περιφορά του Επιταφίου στο προαύλιο, στην Ανάσταση μπροστά στην κυρία είσοδο και στη λιτάνευση της εικόνας της Τρυπητής» και συγχαίρει την τοπική Αστυνομία που λειτούργησε σε πλαίσιο νομιμότητας και με σεβασμό στη χριστιανική πίστη.
Ειδικά για την περιφορά με αγροτικό, μιλά για «δύσκολο εγχείρημα και θαρραλέο πιστό οδηγό». Καταμαρτυρά ότι αυτή έγινε παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας, χωρίς την παραμικρή παρεμπόδιση, αλλά όταν επέστρεψε στο ναό τότε κόπηκε το πρόστιμο και αφαιρέθηκαν οι πινακίδες.
Ο κληρικός καταθέτει - χωρίς να δίνει παραπάνω στοιχεία επ' αυτού - ότι η τιμωρία της ΕΛΑΣ έγινε «κατόπιν εντολής ανωτέρων στελεχών που δεν έχουν έδρα το Αίγιο και όχι από ντόπιους αστυνομικούς, που δεν πρέπει να αδικούνται».
Και εύχεται «η Παναγία να σκέπει ακόμη κι όσους επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά κι όσους αυτές τις ημέρες έκαναν διαρκώς τηλεφωνικές καταγγελίες στην Αστυνομία».
ΠΗΓΉ pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου