Σαν σήμερα 1η ΜΑΪΟΥ

1958: Πραγματοποιείται πρωτομαγιάτικη παρέλαση στη Λευκωσία με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ.
1960: Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πετώντας με κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου U2 πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, καταρρίπτεται πυροδοτώντας διπλωματική κρίση.
1961: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την Κούβα σοσιαλιστικό κράτος.
1967: Εννέα νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι είναι το αποτέλεσμα καταστροφικού σεισμού που πλήττει την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
1967: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παντρεύεται την Πρισίλα Μπολιέ.
1976: O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, Αλέξανδρος Παναγούλης, βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του.

1977: Σκοτώνονται 34 άνθρωποι στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
1983: Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1986: Η Νότια Αφρική παραλύει ολοσχερώς, καθώς 1,5 εκατομμύριο έγχρωμοι κάνουν αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του Απαρτχάιντ.
1994:  Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 (1988, 1990, 1991), Άιρτον Σένα, σκοτώνεται σε ατύχημα στο γκραν πρι της Ίμολα.

1996: Στην Τουρκία, με αίμα βάφονται οι διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Τρεις είναι οι νεκροί, ενώ τραυματίζονται 50 αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές.
 1997: Στη Μεγάλη Βρετανία διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές, που φέρνουν στην εξουσία τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς.


2004: Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν πανηγυρισμοί στη Λευκωσία, καθώς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν το γεγονός.
2009: Νομιμοποιείται ο γάμος ομοφυλόφιλων στη Σουηδία.
2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοινώνει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από Ειδικές Δυνάμεις της χώρας, στο Πακιστάν. Εξαιτίας της διαφοράς ώρας μεταξύ των δύο χωρών, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε σκοτωθεί στην πραγματικότητα στις 2 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου