ΠΑΤΡΑ : Εδω Πανεπιστήμιο


ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ΑΔΑ 6Κ5Ρ46ΜΤΛΡ που αφορά στην ύψους 2,100,000 ευρώ προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού ευρείας κλίμακας για τις εγκεκριμένες ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου και του ΙΕΧΜΗ αντίστοιχα. Οι ήδη εγκεκριμένες ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου χρηματοδοτούνται με 1,744,378.103ευρώ.

Θεωρούμε το έργο αυτό, ως ιδιαίτερα σημαντικό για την έρευνα και καινοτομία, και ευελπιστούμε ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και της περιοχής, ως πόλος προσέλκυσης νέων χρηματοδοτήσεων και γιατί όχι, ως Πανελλαδικό πρότυπο αρίστης συνεργασίας.
Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη καθώς και τον  Αντιπεριφερειάρχη κ. Φωκίωνα Ζαΐμη για την  επιτυχή έκβαση και τελική έγκριση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ της ανωτέρω χρηματοδότησης.

Γεώργιος Αγγελόπουλος
Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Αναπληρωτής Πρυτάνεως,Φοιτητικής Μέριμνας &Υποδομών, Ενέργειας & Αειφορίας
Τέως Πρόεδρος ΠΣΕΚ


ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ «COVID 19 ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών με φορείς την Παθολογική Κλινική και Τμήμα Λοιμώξεων και το ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε Ζωή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία βιοτεχνολογίας ProtATonce που εδράζεται στο Ινστιτούτο Δημόκριτος στην Αθήνα ξεκίνησαν Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19 με την τεχνική Luminex σε ασυμπτωματικούς αιμοδότες.
Στόχοι της μελέτης είναι:
·     Η ανίχνευση σε δείγμα πληθυσμού >1.000 αιμοδοτών του ποσοστού ατόμων με αντισώματα έναντι του COVID19 (N, S1, RBD) με την τεχνική Luminex. Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας COVID19.
·     Η συγκριτική ευαισθησία και ειδικότητα της τεχνικής Luminex με υπάρχουσες ELISA. Όλα τα «θετικά» δείγματα θα συγκριθούν και με κοινή ELISA.
·     Η ανάλυση του είδους των αντισωμάτων έναντι COVID19 (N, S1, RBD) και η ύπαρξη τυχόν διασταυρούμενης αντίδρασης (cross-reactivity) με αντισώματα έναντι και λοιπών «κοινών κορωνοϊών» (HKU1, NL63, V08B, OC43, 229E). Η ανάλυση αυτή θα βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιο είναι το καταλληλότερο («ειδικότερο») αντίσωμα για τον COVID19.
·     Η διερεύνηση αν τα αντισώματα COVID19 μπορούν να ελεγχθούν το ίδιο αποτελεσματικά και σε στοματικό επίχρισμα αντί σε δείγμα αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τον πιο εύκολο έλεγχο αντισωμάτων στον πληθυσμό αφού η λήψη του υλικού θα γίνεται πολύ εύκολα χωρίς ανάγκη λήψη αίματος.
Η Μελέτη Ελέγχου Αντισωμάτων έναντι COVID19  έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών.


28η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Από την Πέμπτη 28.5.2020 έως την Κυριακή 31.5.2020 λαμβάνει χώρα η 28η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που διοργανώνεται για πρώτη φορά διαδικτυακά εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του COVID-19, με έδρα της οργανωτικής επιτροπής την Σλοβενία. Ο βασικός σύνδεσμος με όλες τις πληροφορίες είναι http://eipo2020.com/ όπου θα βρείτε ανηρτημένο και το πρόγραμμα της διοργάνωσης που συγκεντρώνει ομιλίες και συζητήσεις γύρω από το βασικό ερώτημα της «Οικουμενικής Αλληλεγγύης» ή του «Ψηφιακού Εαυτού» καθώς και γύρω από ζητήματα Διδακτικής της Φιλοσοφίας.
Στη φετινή Διεθνή Ολυμπιάδα συμμετέχουν οι εκπρόσωποί μας κ.κ. Τάσος Τσιριγώτης και Δημήτρης Κουβαράς, νικητές του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διοργανώνεται με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.


ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΓΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ανα-ΜΕΤ-άδοση τεύχος 21
Κυκλοφόρησε από το Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας (ΜΕΤ) το τεύχος 21 (Μάϊος – Ιούνιος 2020) του Ενημερωτικού Δελτίου «Ανα-ΜΕΤ-άδοση», όπου παρουσιάζονται οι δράσεις του ΜΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου