Φρίκη: Ανακάλυψαν φαράγγι γεμάτο πτώματα

Το φαράγγι που πλημμύρισε από πτώματα βρίσκεται στην επαρχία Ράκα της Συρίας, μια περιοχή που έλεγχε μέχρι το 2017 ο ISIS. 

Μπροστά σε μια φρικιαστική ανακάλυψη βρέθηκε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Συρία, καθώς ένα φαράγγι που είχε μετατραπεί σε ομαδικό τάφο από τους τζιχαντιστέςΣε βάθος 50 μέτρων, σε ένα απόκρημνο φαράγγι βρίσκεται μια περιοχή της ερήμου στην επαρχία Ράκα, την οποία ως το τέλος του 2017 έλεγχε το ΙΚ.
Οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κατέλαβαν την περιοχή από τους τζιχαντιστές, ενώ στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο των Σύρων μαχητών που στηρίζονται από την Τουρκία έπειτα από μια επιχείρηση που εξαπέλυσαν στα τέλη του 2019.

Πώς αποκαλύφθηκε το «φαράγγι του θανάτου»Μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατάφερε να διεξάγει στην περιοχή έρευνα και ανακάλυψε οτι το φαράγγι χρησιμοποιούνταν σαν ομαδικός τάφος από τους τζιχαντιστές, αλλά και μετά.
«Το φαράγγι αλ Χότα, άλλοτε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, έχει γίνει τόπος φρίκης», κατήγγειλε η Σάρα Καγιάλι, ερευνήτρια για τη Συρία του HRW. Ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν ριχθεί στο φαράγγι αυτό δεν είναι γνωστός ενώ πρόκειται για έναν από τους περίπου 20 ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν σε περιοχές που έλεγχε το ΙΚ στη Συρία.
«Το να αποκαλυφθεί τι συνέβη εκεί, όπως και στους άλλους ομαδικούς τάφους στη Συρία, είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε την τύχη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ και να αναγκάσουμε τους δολοφόνους να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η Καγιάλι.
Ένας υπολογιστής πρόδωσε το τοπίο της φρίκης
Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου αποκαλύφθηκε όταν ένα μαχητής του ΙΚ πήγε να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή σε κατάστημα στην Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, σύμφωνα με το HRW. Ο τεχνικός του καταστήματος αντέγραψε τα δεδομένα του υπολογιστή, ανάμεσά τους και ένα βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές να ρίχνουν πτώματα σε αυτό το φαράγγι το 2014.
Το HRW χρησιμοποίησε drone για να ερευνήσει το φαράγγι αυτό και κατάφερε να βιντεοσκοπήσει πολλά πτώματα να επιπλέουν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί εκεί. Βασιζόμενο «στην κατάσταση αποσύνθεσης», η μη κυβερνητική οργάνωση εκτίμησε ότι «τα πτώματα πετάχτηκαν εκεί πολύ καιρό αφού το ΙΚ έφυγε από την περιοχή».
«Η ταυτότητα των θυμάτων αυτών και τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν άγνωστα», διευκρίνισε. Σε ένα άλλο φαράγγι, γνωστό με το όνομα αλ Χάφσα, στο βόρειο Ιράκ, έχουν εντοπιστεί λείψανα από πολλά θύματα του ΙΚ, όμως ακόμη δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς, σύμφωνα με το HRW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου