ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Προτάσεις του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη για ενίσχυση και προστασία της κτηνοτροφίας


Προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Οι προτάσεις αφορούν τόσο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για άλλα χρονίζοντα.
Για την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού ο Περιφερειάρχης προτείνει  να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου 2019, η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης, τα στοιχεία σφαγών αμνοεριφίων όπως εμφανίζονται στο σύστημα «Άρτεμις», οι τριμηνιαίες δηλώσεις παράδοσης γάλακτος κ.α. 

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν».
 Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και το φρέσκο γάλα.
Για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νομοθεσία που προωθεί ο Υπουργός είναι πολύ καλή και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Στις προτάσεις που υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό  τονίζεται ότι πρέπει να αφαιρείται ο κωδικός αριθμός έγκρισης της εγκατάστασης όταν στη γραμμή παραγωγής φέτας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συνδεδεμένα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης  RO ή υπερδιήθησης  UF.
Όσον αφορά το γάλα, ο Περιφερειάρχης προτείνει την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος που επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία να καθορίζεται σε πέντε ημέρες (συν την ημερομηνία άλμεξης) και το γάλα που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία και η διάρκεια συντήρησής του να μην υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσής του να φέρει την ένδειξη «γάλα ημέρας». «Με το γάλα μακράς διάρκειας, το μόνο που έγινε, είναι να γίνονται εισαγωγές και τελικά το  μόνο που μένει είναι το χρώμα  και από συστατικά στους 120 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχουν», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης εισηγήσεις για έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της διακίνησης ζώων.
Θετικές ρυθμίσεις για την Ήπειρο περιλαμβάνει
ο νέος νόμος για το περιβάλλον

Την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς δίνονται λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Ήπειρο και ειδικά για δασικούς χάρτες- αναδασμούς- αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

«Ασχοληθήκαμε τα μέγιστα με τους φορείς (διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) και δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία και η ουσία για την Ήπειρο ήταν η αδικία που γινόταν με τους δασικούς χάρτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν».

Ο κ. Καχριμάνης ανάφερε ότι είχε προτείνει να περιέλθουν οι φορείς στην Περιφέρεια, αλλά τότε η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περιορισμών του Συντάγματος, για αυτό και κάποια θέματα θα δοθούν στις  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κάποια άλλα στις Περιφέρειες. «Δεν έχω να ομολογήσω ότι  ήταν  καλύτερη η  κατάσταση μέχρι  σήμερα  και  ότι η άλλη θα είναι χειρότερη. Θα δούμε και όλα κρίνονται», πρόσθεσε.

 Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν αντιμετωπίζονται ζητήματα αναδασμών που εκκρεμούν (π.χ. Σακελλαρικό, Κουκλιών, Κτιαμάτων κ.α.), καθώς και της Αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. «Ήταν μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει από χρόνια και δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθούν νέοι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Υπογραφή Προγραμματικής για τη μελέτη Σουλίου
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή στις 30 Απριλίου της Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ε.Μ.Π. σε ό, τι αφορά τη μελέτη για το Σούλι στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι  προς την περιοχή του Σουλίου»,  πρόσθεσε.
Ξεκινά η κατασκευή της οδού Νιάρχου
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως αύριο ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή της οδού Νιάρχου, με αφετηρία τις εργασίες που θα γίνουν για την περίφραξη του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να κατασκευαστεί ο κόμβος  στην  έκταση που  είναι υπό απαλλοτρίωση.  
  «Μετά την άδεια που δόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αύριο  το πρωί Επιτροπή από  την Περιφέρεια θα επισκεφθεί στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Θέλω να ευχαριστήσω  για αυτό το θέμα, που μας κρατούσε τόσο καιρό,   τον Πρωθυπουργό,  τους Υπουργούς, και τη Διεύθυνση Περιουσίας του Υπ.  Εθνικής Άμυνας. Ήταν ένα απλό θέμα, αλλά η γραφειοκρατία είναι τεράστια και χρειάστηκε να αποταθούμε  εκεί για να λυθεί. Από αύριο γίνεται η εγκατάσταση του εργολάβου, ώστε να ξεκινήσουν οι κυκλικοί κόμβοι στο τέλος της Δωδώνης και να μπούμε για την οδό Νιάρχου», εξήγησε. 
Εγκρίθηκε η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης
Από το Κ.Α.Σ. εγκρίθηκε με πολλούς επαίνους η μελέτη για το Τζαμί Καλούτσιανης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία Περιφέρειας και ΕΜΠ.  Ο Περιφερειάρχης  είπε ότι η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επικοινώνησε μαζί του,   λέγοντάς του  ότι η μελέτη ήταν εξαιρετική. «Πλέον οδηγούμαστε να προχωρήσουμε σε μελέτη εφαρμογής και σε τιμολόγηση, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν με τη συνεργασία της Υπουργού οι πόροι», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Η προγραμματική Περιφέρειας- Δήμου Ιωαννιτών
για τον ηλεκτροφωτισμό

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Ιωαννιτών για το πρόγραμμα ELENA ανέφερε τα εξής:

«Όταν  υπογράφεται μια προγραμματική σύμβαση υπάρχει μια πνευματική ιδιοκτησία, η οποία σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια. Κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν τα δώσαμε στο Δήμο Ιωαννιτών. Τα  πάντα θα δοθούν όταν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση και θα υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης.  Τότε το δικό μας πνευματικό πόνημα θα ανήκει και στο Δήμο.  Η προγραμματική θα λύσει το όποιο  πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα έχουν και αρχή και κανόνες. Άλλωστε η κα Τ. Καλογιάννη έχει προωθήσει το πρόγραμμα και στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει  οι ενέργειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου