ΠΑΤΡΑ / Κωνσταντίνος Δάσιος: Να μη μείνει αυτή η νίκη ως αναλαμπή


Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του κατ' οίκον εγκλεισμού συνδράμοντας την εθνική προσπάθεια για αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία μέχρι στιγμής στέφεται με επιτυχία στο επίπεδο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, που είναι και το σημαντικότερο, βοήθησαν να καταλήξουμε σε εξίσου πρωτόγνωρες διαπιστώσεις και να βγάλουμε χρήσιμα για το μέλλον συμπεράσματα.
 

Eτσι, για μια ακόμη φορά στην ιστορία, ο νανόκοσμος δείχνει τα «δόντια» του στην ανθρωπότητα. Σε αυτή την περίπτωση, σωματίδια διαμέτρου εκατό νανομέτρων, χίλιες φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας, προκαλούν αναταραχή, απώλειες ανθρώπινης ζωής και ανατροπή όλων των κοινωνικών κανόνων σε όλη την υφήλιο ταυτόχρονα, όσο κανένα άλλο φυσικό ή ανθρωπογενές φαινόμενο δεν έχει ποτέ «επιτύχει».

Eνα αόρατο με γυμνό μάτι σωματίδιο ταξιδεύει από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθηλώνει ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανάγκη προφύλαξης από την πανδημία πυροδότησε τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε πολλά επιστημονικά εργαστήρια του πλανήτη, ενώ κατέδειξε για πρώτη φορά σε αυτό τον βαθμό, τη σημαντικότητα της νέας ακόμη επιστήμης της νανοτεχνολογίας.

Η απότομη κατάργηση όλων σχεδόν των κανόνων κοινωνικής συναναστροφής που επέφερε η προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, βοηθά να γίνουν εξίσου σημαντικές διαπιστώσεις. Κληθήκαμε ξαφνικά να ξεχάσουμε κάθε καθημερινή κοινωνική συνήθεια ακόμη και απλή επαφή με οποιονδήποτε εκτός του στενού οικιακού περιβάλλοντος. Υπό μια έννοια καταργήθηκαν, προσωρινά και για καλό σκοπό, οι εκ του σύνεγγυς ανθρώπινες σχέσεις.

Η κατάργηση μας βρήκε απροετοίμαστους, κανείς δεν είχε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Απέκτησαν έτσι μεγάλη σημασία καθημερινές κοινωνικές συνήθειες οι οποίες θεωρούνταν δεδομένες, αν δεν γίνονταν σχεδόν μηχανικά. Μεγαλύτερη σημασία απέκτησε η οικογένεια. Ο ελάχιστος καθημερινά διαθέσιμος χρόνος λόγω σχολικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, ξαφνικά διαστάλθηκε. Οι γονείς επιφορτίστηκαν με την ευθύνη εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε καθεστώς εγκλεισμού. Τα παιδιά επιφορτίστηκαν με το μοντέλο γονέων «όλα σε ένα». Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη για κανέναν, τελικά όμως αποδείχθηκε θετική για όλους.

Το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα που κερδήθηκε, μέχρι στιγμής, αφορά τη συλλογική εξωτερική εικόνα και το ηθικό της χώρας. Η συμπεριφορά μας ως λαού ενάντια στην πανδημία, αναγκάζει προοδευμένες χώρες που σε οποιονδήποτε άλλο τομέα έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα, να μας αναγνωρίσουν νίκη απέναντι στον ιό, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Μάθαμε να ακούμε τους επιστήμονες, καταφέραμε να ισοπεδώσουμε την καμπύλη, σώθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Iσως δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα στη νεότερη ιστορία της χώρας, από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, που να καταφέρνουμε κάτι τόσο σημαντικό, όλοι μαζί. Η υπερηφάνεια όμως λειτουργεί μερικές φορές και ως επανάπαυση στον λαό μας. Ας φροντίσουμε, όλοι μαζί, να μην μείνει η νίκη αυτή ως αναλαμπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου