ΠΑΤΡΑ : Το σπιράλ για τα Πληρώματα του ΑΣΟ


«Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεννόηση για το καλό του Πατρινού Καρναβαλιού»
 Η προσωρινή λύση μεταστέγασης «των πληρωμάτων του ΑΣΟ» σε μη στεγασμένο χώρο στο Πετρωτό δηλώνει συμπυκνωμένη καρναβαλική άγνοια, κάτι αδιανόητο για τη Δημοτική Αρχή μιας πόλης με τεράστια καρναβαλική ιστορία. Το σπιράλ καλεί τη Δημοτική Αρχή-ασχέτως με το σε ποιον θα αναθέσει την πρωτοβουλία (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι, άλλος)- να κάνει άμεσα το επόμενο βήμα για συνεννόηση με τα πληρώματα και εύρεση οριστικής λύσης.
Το «Πατρινό Καρναβάλι», εκτός από ένας ιστορικός θεσμός της πόλης και πυλώνας του τοπικού πολιτισμού μας, αποτελεί και μία τεράστια πηγή οικονομικού πλούτου για την Πάτρα, όπως απέδειξε περίτρανα και η φετινή χρονιά, με τη μερική μόνο ματαίωση εκδηλώσεων, στο ξεκίνημα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το αποκορύφωμα της γιορτής κάθε χρόνο είναι η Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, στην οποία συμμετέχει ένα μεγάλο μέρος της πόλης και την οποία παρακολουθεί ένα τεράστιο πλήθος θεατών. Εκεί, εκτός από τα άρματα του Δήμου και τα δεκάδες πεζοπόρα γκρουπ, συμμετέχουν και οι καρναβαλικές ομάδες που εκτός από καλαίσθητες στολές διαθέτουν και αξιόλογα χειροποίητα άρματα. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις παρέες συναποτελούν αυτό που τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε να ονομάζεται «τα Πληρώματα του ΑΣΟ».
Αυτά τα καρναβαλικά πληρώματα συστεγάστηκαν για δύο δεκαετίες στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ. Εκεί, με αντίξοες συνθήκες και σε καθεστώς άψογης συνδιαχείρισης παρήγαγαν έργο, μοιράστηκαν ιδέες και υλικά, απέκτησαν τεχνογνωσία και πλούτισαν το Πατρινό Καρναβάλι με τα άρματα και τις κατασκευές τους.
Ο Δήμος Πατρέων, που κάποτε τους παραχώρησε εκείνο το ερειπωμένο κτίριο, σήμερα τους «έκανε έξωση» για σοβαρό λόγο, προκειμένου ο χώρος να μετασχηματιστεί μέσω προγράμματος σε κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού, με παράλληλους στόχους την αξιοποίηση του κτιρίου και την αναβάθμιση της γύρω περιοχής. Και «τα Πληρώματα του ΑΣΟ» έφυγαν, με προσωρινό προορισμό τον υπαίθριο χώρο του Καρναβαλικού Συνεργείου στο Πετρωτό.
Ως εδώ καλά. Μόνο που ο Δήμος Πατρέων έχει απέναντι τους μια πολλαπλή ηθική υποχρέωση να τους στεγάσει εκ νέου. Όχι μόνο γιατί το έκανε επί 17 χρόνια. Όχι μονό γιατί η λύση αποδείχθηκε πολλαπλά ευεργετική. Όχι μόνο γιατί τους το έταξε πολλάκις δια στόματος του νυν Δημάρχου (κυρίως, βέβαια, κατά την προεκλογική περίοδο). Μα και γιατί δίχως τη μόνιμη κοινή βάση ο κατασκευαστικός τους οίστρος θα χαθεί και το Πατρινό Καρναβάλι θα λαβωθεί σοβαρά. Και είναι καιροί αναβάθμισης πλέον, όχι απαξίωσης.
Η παραπάνω ιστορική αναδρομή και οι απόψεις που εμπεριέχει οδηγούν το σπιράλ στην έκκληση-μονόδρομο προς τις δύο πλευρές (τη Δημοτική Αρχή και «τα Πληρώματα του ΑΣΟ») για άμεση συνεννόηση, ώστε η επόμενη μέρα να βρει τους δημιουργούς του Πατρινού Καρναβαλιού με στέγη και συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να ασκούν το χόμπι τους προς όφελος της Πάτρας και του Καρναβαλιού της.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα. Έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και καιρό. Αδιαφόρησε και καθυστέρησε παραδειγματικά, απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διατάραξε διαμορφωμένες ισορροπίες και σχέσεις, φέρει μεγάλη ευθύνη για την τοποθέτηση αρμάτων –έτοιμων, ευαίσθητων, ακριβών- σε ακατάλληλο χώρο και αποδεικνύει για μια φορά ακόμα το μειωμένο ενδιαφέρον της και την ελλιπή πίστη της προς το Πατρινό Καρναβάλι.
Θα χρειαστεί δουλειά και από την πλευρά των πληρωμάτων, σε επίπεδο οργάνωσης, συνεργασίας, συνεννόησης, υποχωρήσεων και προσαρμογής.Αλλά, όπως είπαμε, το επόμενο βήμα ανήκει στη Δημοτική Αρχή. Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεννόηση για το καλό του Πατρινού Καρναβαλιού. Και η επόμενη μέρα είναι… χτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου