Σαν σήμερα 10 Ιουνίου

Σαν σήμερα 10 ΙουνίουΤα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
 
 1944: Πραγματοποιείται μία από τις χειρότερες σφαγές Ελλήνων αμάχων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά από μάχη του Στερίου, στη Βοιωτία, οι ναζί εισβάλλουν στο Δίστομο και αρχίζουν να εκτελούν τους κατοίκους. Η σφαγή σταματά μόνον όταν νυχτώνει και αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα καίνε τα σπίτια του χωριού. Οι δολοφονίες συνεχίζονται και κατά την επιστροφή των Γερμανών στη βάση τους, καθώς σκοτώνουν όποιον άμαχο θα βρουν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου φτάνουν τους 228, εκ των οποίων 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή δολοφονούνται περίπου 600 άνθρωποι.
 .....................................................................................
 323 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος πεθαίνει στη Βαβυλώνα μετά από σύντομη ασθένεια, καθώς είχε ανεβάσει πυρετό, δύο εβδομάδες νωρίτερα, στη διάρκεια ενός συμποσίου. Ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί το αίτιο του θανάτου του. 
 
1190: Ο Γερμανός αυτοκράτορας, Φρειδερίκος Α' Μπαρμπαρόσα, πνίγεται στον ποταμό Καλύκαδνο (τότε γνωστό ως Σαλέφ), στη σημερινή Τουρκία, ενώ κατευθυνόταν με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της Τρίτης Σταυροφορίας.
1329: Αρχίζει η μάχη του Πελεκάνου, η οποία θα οδηγήσει σε ήττα των Βυζαντινών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1523: Η Κοπεγχάγη περικυκλώνεται από το στρατό του Φρειδερίκου Α' της Δανίας, καθώς η πόλη δεν τον αναγνωρίζει ως διάδοχο του Χριστιανού Β'.
1825: Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Ιμπραήμ Πασάς καταλαμβάνει την Τριπολιτσά.
1829: Διεξάγεται για πρώτη φορά ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στον Τάμεση.
1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

1878: Ιδρύεται η Λίγκα του Πρίζρεν, για να αντιταχθεί στις αποφάσεις της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και αργότερα του συνεδρίου του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες τα αλβανικά εδάφη στα Βαλκάνια κατανέμονταν στα γειτονικά κράτη της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
1886: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Τεραγουέρα στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα 153 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφεί η μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχή Πινκ εντ Γουάιτ Τερέισις (Ροζ και Λευκά Πεζούλια).
1898: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα, κατά τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμος.
1915: Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
1924: Φασίστες απαγάγουν και σκοτώνουν στη Ρώμη τον Ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Τζάκομο Ματτεόττι.
1940: Η Νορβηγία παραδίδεται στις γερμανικές δυνάμεις, μετά την επιχείρηση Βεζέριμπουνγκ.
1940: Ο φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι εισβάλει στη Γαλλία, πραγματοποιώντας έτσι την επίσημη είσοδο της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944: Ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Οραντούρ-σουρ-Γκλαν της Γαλλίας.
1947: Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.
1956: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφασίζει την τουριστική αξιοποίηση του Λυκαβηττού, με την κατασκευή τελεφερίκ και πολυτελούς αναψυκτηρίου.
1963: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.
1965: Ιδρύεται η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
1967: Τελειώνει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των αραβικών γειτονικών του χωρών, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, καθώς επεκτείνονται γεωγραφικά στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο Σινά, τη Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν. Οι ανακατατάξεις αυτές επηρεάζουν τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μέχρι σήμερα.
1990: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρίας Procter & Gamble, στην Αθήνα.
1999: Το ΝΑΤΟ αναστέλλει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γιουγκοσλαβία, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφωνεί να αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.
2014: Η δεύτερη μεγάλη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
2016: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό τραγουδιού Voice, Κριστίνα Γκρίμι, πυροβολείται θανάσιμα στο Ορλάντο μετά από μία συναυλία. Θα υποκύψει στα τραύματά της σε ηλικία 22 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου