Ημέρα Περιβάλλοντος: να σεβαστούμε τη ζωή σε στεριά και θάλασσα !

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΤΣΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΣΙΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ–ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ ‘‘Ο ΝΗΡΕΑΣ’’

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος, έρχεται λίγο μετά τη λήξη της καραντίνας για μια πρωτόγνωρη τις τελευταίες δεκαετίες πανδημία, και ενώ μέτρα ασφαλείας παραμένουν.

 
Η συγκυρία αυτή οφείλει να μας κάνει σοφότερους.
 
Η συμφιλίωση με τη φύση, η λήψη, σε παγκόσμια βάση, δραστικών μέτρων ενάντια στην παράλογη χρήση ζωντανών και μη άγριων ειδών στο πλαίσιο διατροφικών συνηθειών, που ανοίγει το δρόμο σε ιούς για να επιτεθούν στο δικό μας είδος, είναι ολοφάνερα μονόδρομος.
Το μάθημα από την υγειονομική κρίση πρέπει να μας ξυπνήσει και σε ότι αφορά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας: δραματική απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή, ανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων.
Η παροχή αδειοδοτήσεων με στενές προθεσμίες για έργα με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η επιλογή ενός συγκεντρωτικού, με προφανή την αδυναμία επιτόπιου ελέγχου συστήματος διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών μας με το νέο περιβαλλοντικό νόμο προκαλούν οργή και ανησυχία αλλά και ενισχύουν την απόφαση για νέους αγώνες.
Κρίνουμε αναγκαίο να δώσουμε έμφαση στην άκρως ανησυχητική πορεία της ζωής σε θάλασσες και ωκεανούς. Οξίνιση (μείωση του μέσου PH), άνοδος στάθμης λόγω κλιματικής αλλαγής αντιπροσωπεύουν τρομερές απειλές για τη βιοποικιλότητα θαλασσών και ωκεανών που στηρίζει ευρύτερα τη ζωή στον πλανήτη. Η υπεραλίευση και η καταστροφική αλιεία επιδεινώνουν βαριά την κατάσταση.
Επιβάλλεται ταχεία στροφή προς το σεβασμό των ισορροπιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέτρα αποτελεσματικά και προπαντός έλεγχος εφαρμογής χωρίς παραθυράκια.
Η αποκατάσταση των ισορροπιών του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο αναγκαία για το ίδιο, είναι και όρος επιβίωσης για μας.

Οργανώσεις – μέλη της Ένωσης «Νηρέας» 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας www.sylpyp.gr 2) Οικολογική Κίνηση Πάτρας www.oikipa.gr 3) Εξωραϊστικός Σύλλογος Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 4) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 5) «ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org 7) Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου